Belgische ondernemingen, overheidsinstellingen en organisaties, zoals vzw’s, kunnen sinds 2 oktober en tot maandag 3 november (10 uur) een .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam aanvragen voor hun websites en e-mailadressen.

Voorwaarden

Om dat te kunnen, moet de onderneming, organisatie of overheidsinstantie een vestiging in België hebben. Het type onderneming is niet van belang.

Twee Fases

De registratie van uw .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam verloopt in twee fases: de aanvraag via uw registrar en het onderzoek door de validator. Na een positieve validatie gebeurt de effectieve registratie van uw domeinnaam. Als een domeinnaam meer dan één keer aangevraagd wordt, volgt er in november een veiling van die domeinnaam.

Naast die praktische zaken, zijn er nog enkele dingen die u best in acht neemt wanneer u een domeinnaam registreert:

Voordelen

Het is logisch dat u in uw domeinnaam de naam van uw onderneming, product of dienst, of uw eigen naam wilt verwerken. Een goed gekozen .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam in combinatie met een goed gemaakte website en een regionaal getinte inhoud, scoort immers beter in zoekresultaten.

Zoekmachines zoals Google bieden namelijk locatiespecifieke zoekresultaten aan. Ze gebruiken de extensie als parameter om uw domeinnaam weer te geven bij zoekopdrachten in het land waarin u zich begeeft. Een website als ‘buy.it’ kan een origineel idee lijken, maar zal vooral goed scoren in Italië, en minder in Vlaanderen. Mensen die in Vlaanderen of Brussel uw (firma-)naam googelen, zullen u dus gemakkelijker vinden wanneer u een .vlaanderen-  of .brussels-domeinnaam heeft.

Even belangrijk is dat u de domeinnaam laat registreren op naam van de onderneming of van de zaakvoerder. Uiteraard kan om het even wie in een onderneming de registratie voltooien, maar als die persoon dat in eigen naam doet, kan het na verloop van tijd voorvallen dat die persoon het bedrijf heeft verlaten en u uw domeinnaam niet meer kunt beheren.

Meer info: www.dnsbelgium.be