Belgische ondernemingen, overheidsinstellingen en organisaties, zoals vzw’s, kunnen vanaf vandaag 2 oktober (10 uur) tot maandag 3 november (10 uur) een .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam aanvragen voor hun websites en e-mailadressen. Alle aanvragen worden verzameld en onderzocht. Als een domeinnaam meer dan één keer aangevraagd wordt, volgt er in november een veiling van die domeinnaam.

Voorwaarde: Belgische vestiging

Om een .vlaanderen- of .brussels-domeinnamen te kunnen aanvragen, moet de onderneming, organisatie of overheidsinstantie een vestiging in België hebben. Het type onderneming is niet van belang en kan zowel een NV, als bvba als éénmanszaak zijn. Ook zelfstandige ondernemers vallen dus binnen deze categorie.

Bedrijven mogen behalve hun firmanaam bijvoorbeeld ook hun merknamen gebruiken in een nieuwe domeinnaam die eindigt op .vlaanderen of .brussels. Accenten en koppeltekens zijn eveneens toegelaten, zoals in www.café-chantant.brussels.

Hoe aanvragen?

De registratie van uw .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam verloopt  in twee fases: de aanvraag via uw registrar en het onderzoek door de validator. Na een positieve validatie gebeurt de effectieve registratie van uw domeinnaam.

Voor de eerste fase (de aanvraag) hoeft u geen formaliteiten te vervullen. U contacteert uw verkoopspunt/registrar (of een andere partij waarmee u uw domeinnaamregistraties regelt) en meldt dat u een .vlaanderen of .brussels-domeinnaam wilt aanvragen voor uw overheidsinstelling, onderneming of organisatie tijdens deze specifieke fase.

Voor de twee fase (het validatieonderzoek) ontvangt u van de validator de instructies hoe u uw stavingsdocumenten op een ‘validatieplatform’ uploadt. De stavingsstukken zijn alle middelen (documenten, verwijzingen naar online registers of databases, bestanden enz.) waarmee u uw recht op de aangevraagde domeinnaam bewijst. Gedetailleerde richtlijnen rond aangewezen stavingsstukken staan voor de start van deze fase op de DNS Belgium website.

Voordelen van .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam

Als een Vlaamse onderneming, overheid of vzw een relevante .vlaanderen-domeinnaam heeft voor een goed gemaakte website met een duidelijk regionaal getinte inhoud, dan zal die .vlaanderen-website hoger scoren in zoekmachines en dus meer bezoekers krijgen. Hetzelfde geldt uiteraard voor Brusselse firma’s, overheidsinstanties en organisaties met een .brussels-domeinnaam.

Met een .vlaanderen- of .brussels-extensie voor hun wesite en e-mailadressen zeggen houders van zo’n domeinnaam ook iets over hun lokale verankering. Vlaamse en Brusselse merken kunnen er hun afkomst en identiteit of het regionale karakter van hun producten of diensten extra mee in de verf zetten.

Prijs

De prijs voor het vastleggen van een domeinnaam wordt bepaald door de registrar, een erkende verkoper van domeinnamen. DNS Belgium bepaalt enkel de groothandelsprijs, dus de prijs die door DNS Belgium aan de registrar wordt aangerekend. De registrar is vrij om de prijs te bepalen en hier eventueel extra diensten aan toe te voegen zoals hosting faciliteiten.

Voor de aanvraag en het validatieonderzoek van een .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam rekent DNS Belgium 80 euro aan een registrar. Om die domeinnaam na de toekenning ervan een jaar te hebben, factureert DNS Belgium aan de registrar 20 euro. Die groothandelsprijs van 20 euro geldt nadien ook voor een jaarlijkse vernieuwing.

Fases

DNS Belgium lanceert de .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen in vijf fases. Het volgt daarmee de richtlijnen van de internationale domeinnaambeheerder ICANN. Voor meer informatie over deze verschillende fases kan je terecht op de website.

Meer info: www.dnsbelgium.be