Investeren in start-ups is hot. Zeer hot. Vooraleer je die grote stap zet, is een goede voorbereiding belangrijk. Want je kunt nooit echt op voorhand weten welke risico's en kansen eraan verbonden zijn. Hieronder 6 vragen, tegelijkertijd ook dé 6 sleutels tot succesvol investeren in start-ups.

Vraag 1. Wat verstaan we onder een start-up?

Een start-up is een startende onderneming, maar een startende onderneming is niet altijd een startup. Hoe zit dat? Er is geen vaste definitie voor een start-up. Wel komt het erop neer dat een startup een bedrijf is met een vernieuwend product of idee dat bovendien schaalbaar en herhaalbaar is. Ook komt er vaak nieuwe technologie aan te pas en zijn voortdurende verbeteringen en aanpassingen van het product essentieel.

Bij ons in België is de start-up scene actiever dan ooit. In 2015 alleen al creëerde ze meer dan 49.000 jobs. Inmiddels zagen reeds tal van subsidies en initiatieven het levenslicht, om zo jong ondernemerstalent een kans te geven.

Vraag 2. In wie investeer ik? 

Als je in een start-up investeert, investeer je in de eerste plaats in een ondernemer of een team van ondernemers. Het is dus van groot belang dat je hen vertrouwt. Meer zelfs, dat is de kern. Je hoeft het team niet eens aardig te vinden.

De samenstelling van het team is een tweede belangrijke factor. Zijn er mensen die voornamelijk strategisch werken, en zo aan de kar van het bedrijf trekken? En hoe staat het met de operationele kant van het verhaal? Hoe werken deze twee partijen samen, en wat hebben ze samen al verwezenlijkt?

Toch focus je je best niet te veel op de mijlpalen die het team al -individueel of gezamenlijk - bereikte. Breng op objectieve wijze alle skills van het menselijke kapitaal in kaart. Oordeel daarnaast over de multi-inzetbaarheid van alle teamleden: transversale vaardigheden zijn in sommige bedrijven belangrijker dan ooit. Tracht in te schatten of ze de sector voldoende kennen. En of ze een realistische kijk hebben op ondernemen an sich.

Onthoud dat het in eerste instantie misschien beter is om gewoon goed kennis te maken. En te kijken welk vlees je in de kuip hebt. Enkel en alleen het financiële onder de loep nemen is een verkeerde denkpiste. Je weet bijvoorbeeld niet wat een jonge enthousiasteling al dan niet in de schoot geworpen kreeg. Dus praat, maak kennis, ervaar en leer.

Vraag 3. Waarin investeer ik? 

Daarnaast is natuurlijk het idee belangrijk. Want dat is wat de startup wil verkopen. Is er sprake van een waterdicht concept? Is het bovendien vatbaar voor de markt? Een idee kan je enkel aanspreken op voorwaarde dat je een zekere markt- en sectorkennis hebt. Enkel zo kun je inschatten of er iets inzit. Daarom kies je bij voorkeur ook een sector uit waarmee je affiniteit hebt.


Heb je een duidelijk beeld van het concept? Slaagde je er in om bovenstaande vragen te beantwoorden? Dan weet je waarin je investeert. Een grote maar: een beloftevolle startup herken je niet zomaar. Het is heus geen zwart-wit-scenario. En dat creëert wel wat onzekerheid. Bovendien gebeurt het vaker dat bedrijven met gigantisch succes dat in een vroeg stadium niet hadden. Dat geldt trouwens voor de meeste unicorns van vandaag. Of investeren in startups hoe dan ook een risico is? Niet per definitie: spreid je beleggingsportefeuille, en investeer in meerdere bedrijven. Dan is er een grotere kans dat het nieuwe Google in je portfolio zit.

 

Vraag 4. Waarom investeer ik?

Wat is de reden om te investeren? Wil je op korte termijn een hoog rendement scoren? Wil je betrokken zijn bij een vernieuwende industrie en van de samenwerking eventuele vruchten plukken voor je eigen onderneming? Wil je het bedrijf vooral ondersteunen omdat je het team sympathiek vindt, en is het mogelijke rendement voor jou iets wat op de achtergrond staat?

Het is nuttig om deze vragen stap voor stap te beantwoorden. En liefst zo kritisch mogelijk. Op die manier krijg je een goed beeld over de doelen die je wilt bereiken. Formuleer dus concrete drijfveren, wees hier consistent in en streef dagelijks naar het bereiken van een of meerdere targets.

Vraag 5. Op welke termijn investeer ik? 

De termijn is een ander aspect dat de revue zal passeren. Hoe lang wil je je geld investeren? Gaat het om een korte periode waarin een return on investment een absolute must is? Die laatste brengt ons bij obligaties, met name de convertible note. Dat is een obligatie die later in overleg wordt omgezet in aandelen. Het grote voordeel: je krijgt vaak interessante rentes over je verstrekte lening. En die kun je zelfs nog omzetten in een aandeel in het bedrijf. In tegenstelling tot bij aandelen, hoef je hier ook niet te onderhandelen over de aandeelprijs. En je krijgt korting op de volgende financieringsronde. Resultaat: je wordt altijd beloond voor het feit dat je vroeg genoeg bent ingestapt. Weet dat dit financieringstype enorm gunstig is bij investeringen in bedrijven die zich in een vroeg stadium bevinden.

Maak op voorhand al beslissingen over de periode waarin je je geld wil vastzetten. Zo weet je vanaf de startlijn waar je staat. Bespreek deze met de start-up én leg schriftelijke afspraken vast, om mogelijke misverstanden te vermijden.

Vraag 6. Wat als het mis gaat? 

Het investeren in een start-up is geen belegging met gegarandeerde winst, integendeel. Het vergt dus avontuurlijkheid en durf. Want ja, het kan net zo goed mis lopen. Dit is all in the game, dus moet je dat risico kunnen dragen. En op financieel vlak ook wíllen dragen. Doe dat wel enkel met financiële middelen die je kan missen.

De beloning bij succes kan groot zijn, wat opgaat voor zowel het materiële als het immateriële. En niet te vergeten: samenwerken met start-ups resulteert dikwijls in grotere innovaties. En dan hebben we het nog niet gehad over het loswrikken van oude patronen die - laten we eerlijk zijn - toch niet meer werken. Daar staat tegenover dat de start-up wat van de degelijkheid en doordachtheid van bestaande bedrijven mag overnemen. Kortom: is er meer dan alleen de financiële investering? Dan is de kans op een win-win situatie groot.

(Bron: debeleggersgids.be)