Voor de nieuwe editie van haar boek 'Leiderschap is een keuze' interviewde voormalig Management Team-hoofdredacteur Dominique Haijtema wederom wereldberoemde leiders zoals Ricardo Semler. Een voorpublicatie van het gesprek dat zij voerde met IKEA-oprichter Ingvar Kamprad.
De kans is groot dat de naam Ingvar Kamprad je niet bekend in de oren klinkt. Onterecht: hij is de oprichter van het wereldberoemde meubelbedrijf IKEA (de naam is ontstaan uit zijn initialen en die van Elmtaryd, de boerderij waar hij is geboren, en het nabijgelegen dorp Agunnaryd in Zweden). Met zijn verfomfaaide overhemd en linnen draagtasje ziet hij er nog het meest uit als een gewone grootvader die wat spullen voor zijn kleinkinderen komt kopen. Geestig!
Eeuwige betrokkenheid
Kamprad (1926), die al sinds 1986 niet meer in de directie zit, is nog steeds betrokken bij de dagelijkse gang van zaken van zijn geesteskind. IKEA is het grootste meubelbedrijf ter wereld, met honderden winkels in 27 landen, 147.000 medewerkers, 716 miljoen bezoekers en een omzet van 28,7 miljard euro in het boekjaar 2014.
In 2015 werden er 217 miljoen exemplaren van de catalogus gedrukt, in 30 talen. De catalogus heeft daarmee de hoogste oplage ter wereld. "We zijn nog maar net begonnen," aldus de ondernemer even later tijdens het interview.
Waarom zijn mooie spullen zo vaak onbetaalbaar? En daarmee alleen beschikbaar voor een beperkt deel van de samenleving? Dat is de hamvraag die Kamprad zichzelf stelde als kersverse ondernemer. Zo ontstond de levenslange overtuiging en missie dat iedereen in de wereld recht heeft op betaalbare meubelen.
Leiderschap is het goede voorbeeld geven
Er mogen dan tientallen publicaties over het succes en geheim van IKEA zijn verschenen, voor Kamprad zelf is het allemaal heel simpel. Leiderschap is het goede voorbeeld geven, naar je medewerkers luisteren en proberen hen te motiveren.
Simpel is wel zo makkelijk. Waarom ingewikkelde productcodes onthouden als je de producten ook gezellige namen kunt geven?
Wie niet Zweeds is, kan een plek in de raad van bestuur van IKEA wel vergeten. In ieder geval zolang Kamprad nog leeft. Hij spreekt nauwelijks andere talen dan Zweeds. Voor een gesprek moet hij vertrouwen op zijn persoonlijke assistent, die tijdens het interview veelvuldig als vertaler optreedt. Voor iemand met dyslexie, weinig financiële kennis en een jarenlange verslaving aan alcohol – dankzij de vele zakelijke contacten in Polen – heeft hij het ver weten te schoppen. Zijn scherpe handelsinstinct liet Kamprad, die al op vijfjarige leeftijd begon met het handelen in lucifers, in ieder geval nooit in de steek.
Meer weten? Lees het volledige artikel op Sprout