Auteursrechtenmaatschappij Sabam daagt Belgacom, Telenet en Voo voor de rechter om auteursrechten te eisen van de internetaanbieders. De maatschappij vraagt zo’n 25 miljoen euro aan auteursrechten.
25 miljoen euro
Sabam wil met de vordering bekomen dat op de activiteit van internet access providers auteursrechten van toepassing zijn. Sabam vraagt een vergoeding die overeenkomt met 3,4 pct van de omzet van die aanbieders. Het mikt op zo’n 25 miljoen euro. Onderhandelingen daarover leverden niets op, daarom besloot Sabam een procedure te beginnen tegen de drie grootste providers (Belgacom, Telenet en Voo). De rechtsvordering werd op 12 april ingesteld voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.
Auteursrechten van fysieke dragers dramatisch gedaald
Sabam herinnert er aan dat sinds 2000 de auteursrechten op de verkoop van fysieke dragers - voornamelijk cd’s - dramatisch zijn gedaald. Toen werd zo’n 25 miljoen euro opgehaald aan auteursrechten op fysieke dragers. Dat is sindsdien gedaald met 54 pct en de rechten uit online exploitaties (bijvoorbeeld iTunes) hebben dit niet gecompenseerd.
Sabam argumenteert dat iedereen die het repertoire van auteurs exploiteert auteursrechten moet betalen. De internetproviders, aldus de auteursrechtenmaatschappij, maken winsten door het aanbieden van internetabonnementen waarmee films en muziek kunnen worden gedownload en moeten dus auteursrechten betalen.
Belgacom: 'Klacht Ongegrond'
De vordering die auteursrechtenmaatschappij Sabam instelt tegen internetaanbieders is ongegrond. Dat zegt Belgacom in een reactie. "Wat Sabam wil, komt neer op het opleggen van een lineaire taks", aldus een woordvoerder van het telecombedrijf. Ook Telenet stelt dat er geen juridische basis bestaat voor de vergoeding die Sabam vraagt.
Belgacom heeft er alle vertrouwen in dat het in het gelijk zal worden gesteld. Een woordvoerder verwijst naar eerdere pogingen van Sabam voor de rechtbank die op niks uitdraaiden en wijst ook naar een Europese richtlijn die stelt dat internetproviders niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor content.
"Een postbode kijkt toch ook niet in de brieven die hij bedeelt. Wij zorgen ook enkel voor transport, en zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud", aldus de woordvoerder.
Een zelfde geluid valt te horen bij Telenet. "Het simpelweg toegang bieden tot het internet valt onder het 'mere conduit' principe: het zonder inhoudelijke tussenkomst doorsturen van communicatie over het internet", aldus het bedrijf. "Dat betekent ook dat een internettoegangsaanbieder niet aangesproken kan en mag worden voor de inhoud die over het internet verspreid wordt". Telenet wijst er op dat dat principe al meerdere keren werd bevestigd door Europese rechtspraak en bevestigd staat in de Belgische wetgeving.
"Wat Sabam wil", aldus de Belgacom-woordvoerder, "komt neer op een lineaire taks die iedereen treft: zij die illegaal iets downloaden, en zij die niks illegaal doen".