Foto via Reddit
Of je nu blij bent dat Donald Trump kan intrekken in het Witte Huis of niet, één ding is duidelijk: Trump is geen fan van technologie. Aangezien hij straks de belangrijkste ambt van de wereld zal bekleden, is zijn leiderschap op het vlak van tech echter broodnodig. Zeker als je ziet dat cyberaanvallen op grote schaal worden gevoerd, privacy alsmaar meer onder druk komt te staan en dat technologiebedrijven zich ontpoppen als dé jobcreators van de toekomst. Vanaf eind januari is Trump dé leider van wereld. Of hij een visie heeft over tech vraag je? Het lijkt erop dat we je moeten teleurstellen…
1. Trump gelooft niet in e-mail, gebruikt zelden een computer of telefoon
Volgens een rapport van Bloomberg komt Trump amper in aanraking met e-mail of een gsm-toestel. Daarenboven zou hij volgens Bloomberg amper een computer hebben gebruikt in zijn leven. Ook zijn beruchte tweets stuurt Trump zelden zelf. Online artikels worden door zijn administratie voor hem uitgeprint.
foto: geen computer te zien op het bureau van Trump
“Ik doe niet mee met de e-mail hype,” zei Trump enkele jaren geleden. “Wat je allemaal te lezen krijgt via e-mail is gewoon ongelofelijk. Het is echt onzin. Het is ongelofelijk.”
Daarnaast leerde Bloomberg ook dat Trump zelden een telefoon op zak heeft. “Doorheen de dag, zit ik meestal aan mijn bureau en roep ik naar een van mijn fantastische assistentes. Ze zijn echt fantastisch,” vertelde Trump aan Anderson Cooper van CNN. “En dan roep ik naar ze wat ik op Twitter wil zetten. Zij zetten dat dan op mijn Twitter-account,” zegt Trump. “Later op de avond, na 19u00 ofzo, dan tweet ik zelf”.
2. Trump wil dat het Amerikaans leger terug via brieven communiceert
Trump heeft geen geloof in beveiligde digitale communicatie voor het leger. Vorige zomer verklaarde hij aan een journalist dat het leger terug zou moeten communiceren via geschreven communicatie om de veiligheid te verbeteren.
“Het leger zou terug gebruik moeten maken van koeriers,” zei Trump. “Je stopt een briefje in een enveloppe en je laat die afleveren naar de generaal. Je maakt geen gebruik van digitale- of radiocommunicatie. Het maakt niet uit hoe vaak ze beweren hoe veilig die digitale communicatie is. Mensen kunnen het hacken. Die communicatie is echt slecht,” vertelde Trump.
3. Trump heeft slechts vage plannen over cyberveiligheid
Trump’s campagne heeft het zelden diepgaand gehad over cyberveiligheid. Toch wel een hot topic dat stevig moet worden aangepakt en zowel op strategisch als op economisch vlak van groot belang is. In de New York Times verklaarde Trump wel dat cybersecurity in het achterhoofd moeten gehouden worden, omdat cyberaanvallen hele landen kunnen platleggen. Zijn visie over hoe hij dit precies zal aanpakken blijft erg vaag. Trump verwijst ook een beetje onhandig naar “the cyber” en hoe hij dit probleem zal aanpakken.
Clinton daarentegen noemde cyberveiligheid nog een van de belangrijkste uitdagingen die de volgende president zou moeten overwinnen. Daarmee doelde ze op de offensieven van Rusland, China, Iran en Noord-Korea. Op haar website vertelt Clinton nog meer over het dreigend gevaar van Chinese en Russische hackers. Of Trump écht voorbereid is om cyberveiligheid te verbeteren, buiten het ‘hard aan te pakken’, moet dus nog blijken. Maar tot hier toe heeft Trump nog geen duidelijke visie neergezet.
4. Trump wil het internet kunnen uitzetten (voor bepaalde mensen)
Dat Trump tijdens zijn campagne tegen al veel schenen heeft geschopt, weet iedereen. Maar als je kijkt naar Trump's uitspraken rond tech, dan zijn daar ook erg omstreden zaken terug te vinden. Zo verklaarde hij tijdens een verkiezingsspeech in South Carolina dat het internet een ‘kill switch’ nodig had - een knop die kon worden aangezet om het internet (voor sommige personen) af te sluiten. Op die manier wil Trump terroristische propaganda van het internet halen.
#DonaldTrump advocates closing up the Internet 2 stop the process of thought/free speech. So Communist China-like. pic.twitter.com/hRab3xpVcK
— NotBuffytheVMPslayer (@NotBUFFY_VS) 8 december 2015
“We need to be able to close the internet up in some way,” zei Trump. “Daarom moeten we het internet kunnen afsluiten in sommige gebieden misschien kunnen afsluiten,” voegde hij eraan toe.
“Om de kill switch te realiseren moeten we gaan praten met Bill Gates en andere mensen die echt begrijpen wat er aan het gebeuren is,” klonk het. Daarmee bewijst Trump dat hij niet goed snapt hoe het internet eigenlijk werkt. Een befaamde kill switch is immers technisch zo goed als onmogelijk. Zo zouden tal van internet- en netwerkproviders vrijwillig moeten akkoord gaan met het uitzetten van het internet, iets wat allesbehalve van een leien dakje zou lopen aangezien ze hun eigen businessmodel daarmee zouden ondermijnen. En even naar Bill Gates bellen, zou weinig uithalen. Bovendien verdiende Bill Gates zijn fortuin aan het bouwen van software, en is hij geen expert op het vlak van internet en netwerken.
Daarnaast druist Trump’s opmerking ook helemaal in tegen de befaamde ‘freedom of speech’ waar Amerikanen doorgaans prat op gaan, om over de impact op de economie maar te zwijgen.
5. Silicon Valley (buiten Peter Thiel) ziet Trump niet zitten
Over zijn plannen rond technologische innovatie en onderzoek heeft Trump nog niet veel losgelaten. Maar in Silicon Valley klinkt het haast unaniem: “Trump would be a disaster for innovation.” Zo viel te lezen in een open brief van bijna 150 techleiders, waaronder Apple co-founder Steve Wozniak, Reddit co-founder Alexis Ohanian en Wikipediafounder Jimmy Wales. Toch zullen ze nu met hem moeten samenwerken om Amerikaanse innovatie te kunnen verzekeren. Als dat maar goed komt…
Het lijkt duidelijk dat Trump in een andere werkelijkheid lijkt te leven als je zijn uitspraken rond tech op een rijtje zet. Trump heeft op techvlak nog veel te leren. Daarenboven blijkt dat hij ook niet in tech gelooft. Daarom lijkt het onwaarschijnlijk dat Trump op het gebied van tech een vinger aan de pols heeft en ook in staat is om hier een leiderschapsrol in te spelen. Langs de andere kant is het beter om naar de daden van Trump te kijken in plaats van naar zijn retoriek. Vanaf eind januari 2017 zullen we zien hoe Trump de technologische uitdagingen écht zal aanpakken. “Don’t judge a book by it’s cover,” wordt veel gezegd. Maar de voortekenen zien er volgens mij niet al te best uit.
Noot van de redactie: opinies vertegenwoordigen niet noodzakelijk de mening van Bloovi. Indien je het niet eens bent met de auteur en zelf een opinie wil schrijven, laat het ons weten via redactie@bloovi.be