Van een te snel ingedrukte ‘Delete’-knop tot een ongelukkige duik in de Blaarmeersen: het aantal gevaren dat je data bedreigt, is haast oneindig. Als je geen degelijke backup ter beschikking hebt, kan ook de schade enorm hoog oplopen. Er bestaan vandaag vele hulpmiddelen waarmee je kan proberen je gegevens te recupereren: (al dan niet gratis) recovery software tools, recovery diensten van gespecialiseerde IT-servicebedrijven, en nog heel wat daartussenin.

Maar als deze falen kan een gespecialiseerd Recovery Center je verder helpen. Wij spraken met Melvin Plak, Lab Manager van het Seagate Recovery Centre.

Hij gaf ons 3 cruciale tips die hét verschil maken als het echt mis gaat:

1) Geen lawaai is beter dan veel lawaai

Melvin Plak: “Sommige mensen halen opgelucht adem als ze de schijf nog horen ronken na een incident, maar dat is lang niet de beste reactie."

"Een schijf die veel lawaai maakt, duidt op heel veel wrijving, wat vaak slecht nieuws is voor de data."

"Een schijf die helemaal niet meer ‘reageert’ is dan te verkiezen. Als je schijf dus klinkt als een koffiemolen, zie je dat best niet als een bemoedigend geluid, maar schakel je de stroom best zo snel mogelijk uit.”

2) Wat onder water ligt, hou je best onder water

Melvin Plak: “Schijven die volledig onder water zijn beland, kunnen natuurlijk beginnen oxideren. Maar dat begint pas echt zodra de schijf uit het water wordt gehaald, omdat er zuurstof nodig is voor het oxidatieproces." 

"Als jouw schijf dus onder water ligt, haal je die daar best niet uit, ook al schreeuwt je intuïtie om dit wel te doen."

"Als je de schijf volledig onder water aan ons bezorgt, kunnen wij ze snel en efficiënt in een nieuwe behuizing stoppen, zodat de kans op roestschade minimaal is.”

3) Denk tweemaal na voor je een schijf weggooit

Melvin Plak: “Ik kan minstens twee scenario’s bedenken waar je erg veel spijt zou kunnen krijgen dat je je schijf meteen hebt weggegooid. Ten eerste: je gelooft wel dat de data gerecupereerd kunnen worden, maar bent niet bereid om daar zulk bedrag voor neer te leggen. Leg dan gewoon die schijf enkele maanden of jaren opzij. De gegevens kunnen mettertijd financieel of emotioneel waardevoller blijken dan je nu zou denken. Ten tweede: je schijf is door brand en oververhitting schijnbaar onherstelbaar aangetast. Hitte kan inderdaad nefast zijn."

"Maar data op een zwartgeblakerde schijf kunnen vaak veel minder beschadigd zijn dan je op het eerste gezicht zou denken. Ook daar hoef je dus niet meteen de hoop op te geven.”

Beter voorkomen dan genezen

De prijzen voor een recovery gaan van 50 euro voor de diagnose tot 899 euro voor een volledig fysieke recovery. Zo een bedrag lijkt op het eerste zicht een stevig prijskaartje om data op een harde schijf terug te halen: voor die prijs heb je al een hele mooie nieuwe schijf, zij het zonder die kostbare data.

Handig om te weten: data recovery is nu ook bereikbaar te maken voor elke consument. Bij de Seagate Backup Slim White (limited edition, verkrijgbaar bij Media Markt) zitten de Data Recovery diensten 2 jaar inbegrepen en bij sommige retailpartners kan je mits enkele tientallen euro jouw fabrieksgarantie van al uw harde schijven uitbreiden met de rescue service.

Wil je gebruik maken van zo'n dienst? Hier kan je meer info vinden. Eens kijken achter de schermen van zo'n data recovery center precies werkt? Wij gingen op bezoek bij Seagate.

foto's: shutterstock.com