*fotocredits header: Claudia Lucke
Haast elke technologiefanaat kent Singularity University, ook wel SingularityU genoemd. De organisatie, die in Silicon Valley begon, wil de wereld en bedrijfsleiders voorbereiden op een transitieperiode van radicale innovatie. Daarvoor organiseert ze regelmatig summits en programma’s, nu ook voor de eerste keer in België! Bloovi sprak met Diederick Croese, CEO van SingularityU Benelux, die vertelt wat we op SingularityU Brussels Summit mogen verwachten.
Singularity voor een betere toekomst
Een verschuiving van lineaire naar exponentiële verandering, deels gedreven door de Wet van Moore, die al in 1965 voorspelde dat de hoeveelheid computerrekenkracht die je voor een euro kan kopen jaarlijks toeneemt. De toepassing van technologieën zoals artificiële intelligentie en Internet of Things worden steeds creatiever en slimmer. Diederick Croese vindt dat we techniek moeten inzetten in ons streven naar een betere samenleving.
Onze democratie, instituties, principes, idealen en doelstellingen moeten we eens in de zoveel tijd tegen het licht houden. Deze tijd verdient dit.
“SingularityU wil mensen inspireren om technologieën en technieken aan te wenden voor een duurzamere toekomst”, vertelt hij. “Wij koppelen dat aan de Sustainable Development Goals voor 2030, die de Verenigde Naties heeft bepaald. Die draaien rond duurzame ontwikkeling - people, planet, profit en prosperity -, aangevuld met Peace & Justice en Partnerships. Beschouw het als een soort actieplan voor de mensheid en onze planeet. Een actieve optimistische houding voor een nog betere toekomst, zeg maar. We moeten de dingen in handen nemen, blijven verbeteren wat we in het verleden al hebben bereikt.”
Handvatten aanreiken
Wereldwijd stelt Croese enkele trends vast, waaronder het zogeheten ‘anti-intellectuele klimaat’. “In de Verenigde Staten is het beleid meer gericht op vrijheid en individuele belangen, the individual pursuit of happiness, en is men verdeeld over collectieve belangen zoals klimaatverandering”, licht hij toe. “Anderzijds is er China, dat veel meer handelt in functie van gemeenschappelijke belangen op lange termijn en daarvoor technologie inzet op wijzen die wij in Europa discutabel vinden. Ook Europa, juist Europa, en meer bepaald de Lage Landen willen nadenken hoe ze wetenschap en technologie wil inzetten om haar idealen te beschermen en realiseren. Wij kunnen een voortrekkersrol vervullen. Maar dan moeten we wel grondig onze principes en idealen herijken voor de huidige context, een update. Onze democratie, instituties, principes, idealen en doelstellingen wil je eens in de zoveel tijd tegen het licht houden. Deze tijd verdient dit. Dat technologie daar een cruciale rol in vervult, is onweerlegbaar. Alleen moeten we ze wel op de juiste manier inzetten. Met SingularityU Brussels Summit willen we aan zowel de burger, bedrijfsleider als de beleidsmaker de handvatten aanreiken.”
Mensen wakker schudden
Technologie kent natuurlijk ongelooflijk veel raakvlakken, dus gaat het programma van SingularityU Brussels Summit heel breed. “We willen mensen laten ontwaken uit hun soms nog te beperkte visie op de realiteit”, legt Croese uit. “De mens is een stellig wezen: hij moet beseffen dat er meer is dan dat hij weet. Alles verandert in een niet te onderschatten tempo, dus is levenslang leren voor iedereen een must. Daarom tonen we de impact van technologie op verschillende sectoren en domeinen die onderhevig zijn aan deze tijden van transitie. Dat gaat over artificiële intelligentie tot robotica, biotech en het onderwijs. Bedrijfsleiders maken dikwijls de fout dat ze enkel kijken naar wat er beweegt in hun eigen markt. Maar vandaag kan ieder bedrijf jouw concurrent worden. Kijk maar naar Amazon, die met haar innovatief winkelconcept Amazon Go ook in het retailveld speelt. Kortom: we dompelen mensen onder in evoluties die maken dat we anders gaan werken, ons anders moeten organiseren en uiteindelijk ook anders gaan leven.”
Die baanbrekende inzichten komen niet zomaar van eender wie. Op 23 en 24 september laat SingularityU enkele topsprekers naar Brussel afzakken. “Anders Sandberg, die je misschien wel kent van Oxford’s Future of Humanity Institute zal het hebben over menselijkheid in een hoogtechnologisch tijdperk”, verklapt Croese. “Futuriste Jody Medich heeft nog gewerkt aan de HoloLens. Jamie Susskind laat een nieuw licht schijnen op de invloed van technologie op politiek. Jaron Lanier vertelt over hoe het internet anders moet. Andere talks gaan dan weer over biotech en gezond verouderen. Dergelijke vraagstukken blijven trouwens niet aan de oppervlakte. Is welvaart beperkt tot de omstandigheden van iemands geboorte? Wat betekent het binnenkort om ‘mens’ te zijn? Zulke dingen.”
Leren, maar ook beleven
SingularityU Brussels Summit wil bezoekers concrete inzichten en next steps aanreiken. Meer nog, Croese vertelt hoe hij hoopt dat de aanwezigen niet wachten op antwoorden, maar zelf actief deel uitmaken van de oplossing op bepaalde vraagstukken. “Technologie kan de allergrootste uitdagingen van de mensheid wegwerken als we onze intenties en acties bewust op elkaar afstemmen”, klinkt het. “Daar willen we aan bijdragen, en hopelijk brengen we zo ondernemerschap en activisme samen. On-Europees groots-denkend in moonshots, 50 jaar na de maanlanding. Het onbekende als mogelijkheid, niet een obstakel.”
Als bedrijf heb je een grote voorsprong op concurrenten als je meer samenwerkt met anderen.
En het event houdt het niet bij leren, maar wil je als bezoeker ook laten beleven. Wanneer de summit eind september neerstrijkt in The Egg, voorziet het ook een grote tech expo met de meest recente innovaties. “We willen het je niet alleen laten horen, maar het je ook fysiek laten voelen”, vertelt Croese. “Spectrometers, virtual reality ervaringen, robotica: we maken het tastbaar voor iedereen. Simpelweg omdat exponentiële tijden ook iedereen aanbelangen. Of het nu over ons klimaat of technologie gaat. Het gesprek aan de keukentafel verandert: bedrijfsleiders babbelen thuis met hun pubers over geconnecteerde apparaten omdat dat binnenkort normaal is in de huiskamers”.
Meer diversiteit, meer collectiviteit
Wanneer de aanwezige bezoekers huiswaarts keren met een drang om meer samen te werken met andere partijen, dan is het opzet van SingularityU al grotendeels geslaagd. “We pleiten voor een mentaliteitswijziging naar meer collectiviteit”, meent Croese. “Als bedrijf heb je een grote voorsprong op concurrenten als je meer samenwerkt met anderen. De levenscyclus van producten is een pak korter, dus wil je de handen in elkaar slaan met organisaties die een bepaalde expertise hebben die jij niet bezit.”
“En dat brengt mij naadloos bij diversiteit, een andere sleutel tot succes. Verschillende achtergronden zorgen voor verschillende perspectieven en dus een ruimere blik. Eenzijdige teams en silo’s zijn ongunstig. Dat geldt voor bedrijven, maar ook voor onze samenleving als geheel. Ze verengt als je alles indeelt in verschillende homogene groepen. Heterogeniteit is zoveel stabieler.”
Croese beseft dat de adoptie van technologie en een open blik naar mensen met een andere afkomst of andere bedrijven veelal nog worden belemmerd door angst. “Dat sluit de geest”, zegt hij onomwonden. “Je kan meer leren van iemand anders dan je denkt. Kijk naar Elon Musk: hij kwam niet uit de financiële sector maar was betrokken bij Paypal. Hij had geen ervaring met automotive, maar is de baas van Tesla. Hij is misschien wel het beste bewijs van hoe ver je kan geraken met een open mindset.”
Ben jij al helemaal geprikkeld om naar SingularityU Brussels Summit te komen? Registreer dan als de bliksem en boek je tickets!