Bron foto: Shutterstock
Dit academiejaar kozen maar liefst meer dan 9.000 studenten voor een techopleiding aan een hogeschool of universiteit. Een stijging van maar liefst zes procent. Een trend die zich al enkele jaren doorzet. En dat is positief, want de arbeidsmarkt sméékt om zulke profielen.
Technologieopleidingen, daaronder vallen onder meer richtingen ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen. De stijging is vooral het resultaat van de populariteit van technologierichtingen in hogescholen. Die kenden maar liefst dertien procent meer inschrijvingen voor professionele bachelors ICT en tien procent voor professionele bachelors technologie.
De academische opleiding van industrieel ingenieur wordt daarentegen minder populair. “We stellen vast dat steeds meer jongeren eerst een bachelor doen en via een schakelprogramma later instromen, met name in de academische richting industrieel ingenieur,” verklaart Wilson De Pril, directeur-generaal van technologiefederatie Agoria Vlaanderen.
Volgende mijlpaal: 10.000
Vorig jaar klokte het totaal aantal technologiestudenten af op 8.545, toen ook goed voor een stijging met vijf procent. Agoria schat dat er minstens 9.000 studenten op jaarbasis aan technologiestudierichtingen moeten starten om aan de vraag van de arbeidsmarkt te voldoen. Een aantal dat dit jaar voor het eerst sinds decennia weer effectief wordt overschreden. In de jaren negentig halveerde namelijk het aantal technologiestudenten. Vooral industriële wetenschappen en technologie waren allesbehalve gegeerd bij de studenten. “Dat we nu in totaal de kaap van 9000 halen, is zeer bemoedigend. We zouden nu moeten werken aan het overschrijden van de kaap van 10.000.”
Een positieve evolutie!