Cloud computing is zonder twijfel de belangrijkste technologische trend van dit moment. Grote internationale partijen zoals Amazon en Google zijn belangrijke cloud-leveranciers. Maar toch is het een goed idee om voor uw wensen een beroep te doen op een Belgische cloud-partner.
Met een beetje zin voor veralgemening kunnen we cloud computing omschrijven als het scenario waarbij uw computerkracht of toepassingen zich niet op een welbepaalde plaats bevinden maar ergens anders, ‘in de cloud'. Het idee achter cloud computing bestaat al van vorige eeuw, maar toen was de technologie er nog niet klaar voor. Vandaag wel en zijn cloud-applicaties vaak een waardig alternatief voor uw interne IT.
De meesten kennen cloud computing van de iCloud van Apple, een soort van virtuele opbergplaats ergens op internet. En daarnaast kan u dus ook computerkracht en andere toepassingen, zoals boekhouden, volledig via internet laten verlopen. Alles via de cloud dus. Grote internationale partijen, naast Apple, zijn Google, Microsoft en Amazon springen in het oog. Maar toch kiest u best voor een lokale cloud-partner en diens datacenter.
Waarom zouden mensen beter kiezen voor een lokaal hostingbedrijf of cloud-leverancier dan voor zo'n internationale speler, ook al zijn die vaak nog goedkoper. U kiest best een Belgische cloud-partner om deze vijf redenen:
1 - Minder kopzorgen
De inbreng die u krijgt van een lokale cloud-partner is doorgaans verregaander dan wat u kan verwachten van een overzeese partner, waar u het toch vooral zelf moet uitzoeken. Dat is op zich geen probleem, maar besef dat u over enige IT-expertise moet beschikken of mensen in huis moet hebben die ermee aan de slag kunnen gaan. Een Belgische cloud- leverancier betekent in de praktijk gewoon vaak minder kopzorgen voor u en uw bedrijf.
Cloud computing via een Belgische partner valt makkelijker binnen de zogenaamde ‘managed hosting'-formule. U moet weten dat er een fundamenteel onderscheid geldt tussen een zogenaamde ‘managed cloud' enerzijds waar de leverancier het meeste werk op zich neemt. En anderzijds de ‘unmanaged cloud' die internationale leveranciers bieden. Dat is meer een soort van bouwdoos waarbij u als klant zelf over flink wat expertise moet beschikken om ermee aan de slag te gaan.
Bij veel cloud-projecten gaat het om meer dan wat capaciteit die u afneemt bij een overzees datacenter. Het gaat om een combinatie van infrastructuur en toepassingen en dat is een ander paar mouwen. Een samenwerking rond bijvoorbeeld applicatiehosting vereist nauwe samenwerking. En laten we eerlijk zijn: van op enige afstand wordt dat meteen een stuk moeilijker. Een lokaal gehoste website is bovendien sneller en vlotter bereikbaar voor uw klanten, wat eveneens van belang is bij het hosten van Web- of cloud-toepassingen.
2 - Betere ondersteuning
Een lokale leverancier kent meer van uw infrastructuur en toepassingen dan een verre overzeese cloud leverancier. De ondersteuning verloopt in uw eigen taal en door personen die in dezelfde tijdszone werken. De dienst is normaal gezien bereikbaarder voor de klant en biedt ook meer open en correcte communicatie in geval van problemen. Lokale diensten zijn vaker afgestemd op KMO's en de tarieven zijn erop afgestemd.
3 - Meer kennis
Een lokale partner praat niet alleen uw taal voor de pure ondersteuning van uw infrastructuur en toepassingen, maar praat ook dezelfde taal wat uw IT en business betreft. Een lokale dienst heeft nu eenmaal meer achtergrondkennis van de markt in ons land, en kent de lokale gebruiken en geplogenheden. Zo'n partner kan ook meer adviserend optreden bij de groei van uw IT. Kortom, en Belgische cloud partner is dus ook meer een echte partner. Bij buitenlandse cloud partijen, die vaak vooral op volume spelen, speelt dit element veel minder. Daar bent u al snel één bedrijf uit de vele.
4 - Betere garanties
Een gevolg van de vorige drie. U krijgt bij een lokale partij betere ‘Service Level Agreements' (of SLA's) en dus sterkere garanties op het verstrekken van de dienst dan dat u bij de eerste de beste overzeese cloud-partner gaat aankloppen. Deze garanties gaan niet enkel over betrouwbaarheid en beschikbaarheid, maar ook over beveiliging van uw infrastructuur en toepassingen die bij de cloud partner staan gehuisvest. Bij veel van die internationale partijen is beveiliging een heus vraagteken.
5 - Juridische zekerheid
De servers staan fysiek in België, wat juridisch nodig of nuttig kan zijn in het geval van een conflict tussen partijen. Want een juridisch conflict in het buitenland, en zeker buiten de EU, is een strijd op onbekend terrein. Bovendien gaat het niet enkel om conflicten maar ook om een andere vorm van bescherming. In de Verenigde Staten geldt bijvoorbeeld de Patriot Act, waarbij Amerikaanse bedrijven in principe inzake mogen krijgen van data die zich op hun grondgebied bevindt. Niet meteen iets wat u als Belgisch bedrijf wil meemaken.
De grote vraag is of internationale partijen kunnen (of willen) garanderen dat de data op de servers van hun bedrijf veilig zijn voor de Amerikaanse overheid. Veel Europese bedrijven vrezen dat de Amerikaanse overheid door die Patriot Act ongebreidelde toegang heeft tot hun eigen data op cloud-systemen in de VS.
-- --
Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.
Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi