Thomas Lambert, Gilles Den Haese en Ann Claes (©Jonathan Ramael)
In juni 2022 bracht het netwerkevenement WEB32 professionals en geïnteresseerden in web3 voor het eerst bij elkaar in de Waagnatie in Antwerpen. Door de grote interesse en de positieve reacties komt er op 27 september een tweede editie van de ‘inspiring deep dive into web3, NFT’s and The Metaverse’, zoals de organisatoren het zelf omschrijven. “WEB32 draait niet rond welke NFT’s je moet kopen, hoe je er geld mee kan verdienen of ander financieel advies. De community samenbrengen, de innovatieve mogelijkheden van web3 belichten en zoeken naar potentieel: dát is ons doel”, benadrukken de drie organisatoren Ann Claes, Gilles Den Haese en Thomas Lambert. Een matchmakingevent dus, waar stad Antwerpen 100% achter staat, en het daarom ook financieel ondersteunde.
Voor wie het in Keulen hoort donderen: web3 is een gedecentraliseerde versie van het internet waar niet de grote techbedrijven, maar wel de gebruiker zelf de touwtjes in handen heeft. Concepten als blockchain-technologie, NFT’s en op tokens gebaseerde economie staan hier centraal. “Web3 en blockchain-technologie kunnen enerzijds toegevoegde waarde creëren in de back-end, dus aan de ondersteunende en praktische kant.”
"Anderzijds ontstaan er door web3 tal van opportuniteiten aan de soft side. Het laat toe om nog meer customer-centric te werken. In co-creatie, gesegmenteerd, transparant en met extra experience, om zo een community te bouwen en te bedienen”, licht Gilles Den Haese toe, die al lang gefascineerd is door de wondere web3-wereld.
Den Haese is de co-founder van 0x32, de eerste NFT/web3 community in België die professionelen en geïnteresseerden samenbrengt om gedachten en ervaringen uit te wisselen en zo van elkaar te leren. Daarnaast is de zelfverklaarde ‘cryptonative entrepreneur’ met zijn bedrijf OG studio actief in verschillende web3-projecten, van strategie en educatie tot ontwikkeling en community building.
Ook Den Haeses 0x32-medestichter Thomas Lambert sukkelde naar eigen zeggen ‘deep into the web3 rabbit hole’. Als medevennoot en creative director van OG Studio helpt hij bedrijven en andere creatievelingen om de vele mogelijkheden te ontdekken van web3, en deze om te zetten naar impactvolle projecten.
Kennis delen over web3 via WEB32
“In 2022 organiseerden we met 0x32 een meetup in Antwerpen en daar maakten we kennis met Ann Claes”, herinnert Den Haese zich over hun ontmoeting met de project manager mode bij Flanders DC en founder van Mutani, dat de brug wil vormen tussen (mode)ontwerpers en digitale werelden en games. “We raakten aan de praat en al snel werd duidelijk dat we een enorme passie deelden voor web3. Van het één kwam het ander, namelijk het idee om er samen een event rond te organiseren in Antwerpen”, gaat hij verder.
“NFT’s, the metaverse: het evolueert allemaal razendsnel en voor velen blijft het iets heel abstracts. Toch neemt de interesse toe en zien we veel creatieve initiatieven en waardevolle projecten ontstaan, ook lokaal”, vertelt Claes. Een mooi voorbeeld is het ‘Signum’ platform dat diamant- en techbedrijf HB Antwerp onlangs lanceerde, en waar aan de hand van blockchain-technologie diamanten tot leven komen in de metaverse.
Ook Venly zet volop in op de blockchain om bedrijven te helpen impact te maken met web3. Zo werkten ze samen met Shopify een standaard webshop template uit waarmee het Antwerpse digital fashion netwerk Mutani NFT’s kan verkopen. En laat ons vooral de Tomorrowland NFT-collectie niet vergeten, waarmee fans ‘the ultimate experience’ beleven met onder andere exclusieve content en first access voor nieuwe activiteiten.
“Door al deze mooie voorbeelden van impactvolle web3-projecten in eigen land dachten we: laat ons eens een event organiseren in Antwerpen dat dit allemaal heel concreet, herkenbaar en toegankelijk maakt”, gaat Claes verder. Zo gezegd, zo gedaan: vanuit hun gemeenschappelijke fascinatie, kennis en drive om mensen samen te brengen bundelden Claes, Den Haese en Lambert de krachten. WEB32 was geboren.
B2B matchmaking ondersteund door stad Antwerpen
De eerste editie van WEB32, die plaatsvond in juni 2022, kwam tot stand met de steun van stad Antwerpen. Jaarlijks voorziet de stad namelijk een budget voor de financiële ondersteuning van matchmakingevents. Ondernemers kunnen op deze events de juiste contacten leggen met bedrijven en organisaties die hen helpen om kapitaal of talent te vinden, of om hun business verder te doen groeien.
“Aangezien wij ons richten tot een professionele doelgroep en mensen willen samenbrengen en inspireren, pasten wij perfect in dat plaatje. De stad geloofde in ons idee”, vertelt Claes. “Wij waren ‘gewoon’ drie mensen die met een idee op de proppen kwamen om ondernemers die meer willen weten over web3 bij elkaar te brengen en kennis en expertise in de materie te delen, geen groot bedrijf met een heuse marketingmachine. We zijn stad Antwerpen dan ook zeer dankbaar dat we de kans hebben gekregen om dit te realiseren.”
We zijn stad Antwerpen dan ook zeer dankbaar dat we de kans hebben gekregen om dit te realiseren
In 2022 mocht het event een kleine 400 bezoekers verwelkomen in de Waagnatie in Antwerpen. “Het was duidelijk dat er veel nood is aan heldere informatie, concrete cases en uitwisseling van ervaringen”, vertelt Claes hierover. Na de grote belangstelling van vorig jaar komt er een tweede editie van WEB32 op 27 september 2023.
“Het vorige event was in juni, wat achteraf gezien misschien niet het beste tijdstip was aangezien veel jonge mensen toen in de examens zaten. Dit jaar mikken we op het najaar omdat we er bewust ook de jonge generatie bij willen betrekken. We geloven immers in hun potentieel om een bijdrage te leveren, en we merken dat zij openstaan voor de nieuwe mogelijkheden die web3 biedt én dat ze zin hebben om zich erin onder te dompelen”, aldus Claes.
Bezoekers empoweren
Wat mogen de bezoekers verwachten van WEB32? Net als vorig jaar kan je een inspirerende mix bijwonen van talks en panelgesprekken met toonaangevende bedrijven, creatives en andere visionaire denkers. Je krijgt de kans om volop te connecteren met de community en te ontdekken wat web3 en het metaversum kunnen bieden voor jou en je bedrijf.
Naast technologie gaat veel aandacht naar creativiteit. “We organiseren ook ‘meet te expert’ sessies waar je gedurende een half uur een één-op-één gesprek hebt met mensen die actief zijn in de web3-wereld op verschillende vlakken. Onze focus ligt op ‘local heroes’, want in ons eigen land zijn er al zoveel mooie projecten en we mogen daar best fier op zijn. Netwerken en het netwerk laten werken: dat willen we bereiken met WEB32”, zegt Claes.
“We beseffen allemaal wel de waarde van de technologie, maar wij willen vooral voorbij de hype kijken naar concrete use cases. Maar ook wat het kan betekenen voor ondernemers, creatievelingen en bedrijven die op zoek zijn naar een oplossing, of gewoon naar inspiratie”, zegt Lambert. “We richten ons zowel tot mensen en bedrijven die al bezig zijn met het hele web3-gebeuren als tot wie ermee wil beginnen en nog een duwtje in de rug en toegankelijke informatie nodig heeft. Op die manier willen we de bezoekers empoweren zodat ze concreet aan de slag kunnen en impact kunnen maken.”
Wij willen vooral tonen wat de technologie kan doen, zodat mensen zich een beeld kunnen vormen van een concept dat toch nog zeer abstract is in de ogen van velen
De organisatoren beklemtonen dat ze niemand willen pushen in een bepaalde richting. Zowel voor- als tegenstanders zijn welkom op WEB32 om te leren, te experimenteren en te inspireren. “We beseffen dat er nog pijnpunten zijn aan de technologie, het staat zeker nog niet allemaal op punt.”
“Wij willen vooral tonen wat de technologie kan doen, zodat mensen zich een beeld kunnen vormen van een concept dat toch nog zeer abstract is in de ogen van velen. Er zijn heel wat buzzwords zoals ‘digitale eigendom’, een van de concepten waar web3 om draait. Dat gaan we uitgebreid toelichten en verduidelijken met voorbeelden”, vertelt Den Haese.
“Het is vandaag vooral nog een publiek van early adapters die volop aangetrokken worden door deze eerste implementaties. Het is een kwestie van tijd tot deze doelgroep groter wordt, zeker als we mikken op de jongere generaties die ‘digitaal eigendom’ als een evidentie beschouwen”, aldus nog Claes.
Van én voor de community
Wat startte met ‘drie mensen met een idee’ is intussen uitgegroeid tot een ‘kick-ass collectief’ van tien mensen. “Het zijn allemaal mensen die even gefascineerd en gek zijn als wijzelf”, lacht Den Haese. “We hebben allemaal een enorme ‘believers’ mentaliteit en vullen elkaar goed aan.”
“Zo duwen we elkaar vooruit en dat zorgt ervoor dat we op korte tijd zo konden groeien. Terwijl we in het begin overal zelf aan de kar moesten trekken, komen mensen en bedrijven nu zelf al naar ons toe met ideeën en voorstellen om samen te werken voor WEB. Het is fijn om te ondervinden hoe alles organisch aan het groeien is.”
We hopen dat we opnieuw veel enthousiaste bezoekers mogen verwelkomen op 27 september!
“Wat ik vooral ook mooi vind, is dat niemand van ons team elkaar daarvoor al kende. Dit volledige project komt echt voort uit onze gedeelde passie. We doen dit allemaal naast onze hoofdjob, dus dat bewijst onze drive en mindset om ervoor te gaan. Een groot economisch doel hebben we niet, we willen gewoon dat deze technologie zoveel mogelijk wordt toegepast want we we geloven 100% in de impact die ze kan maken.”
“WEB32 was het allereerste web3-event in Vlaanderen, en ook het grootste in België. Dat maakt ons voor altijd uniek. Dit is echt van de community én voor de community. We hopen dat we opnieuw veel enthousiaste bezoekers mogen verwelkomen op 27 september!” besluiten de organisatoren. Schrijf je hier in op de newsletter van WEB32 om als eerste op de hoogte te zijn van de early bird tickets.