De waarde van Bitcoin is de laatste weken sterk gedaald, wat zorgt voor toenemende onrust in de cryptowereld. En toch spreekt de voormalige CEO van bankgigant Goldman Sachs - die altijd bekend stond als een scepticus - zich voor het eerst positief uit over crypto. Deze en andere highlights van de voorbije week lees je elke vrijdag op Bloovi.
1. IMF wil dat El Salvador afstapt van Bitcoin als wettig betaalmiddel
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft er bij El Salvador op aangedrongen terug te komen op zijn besluit om Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken.
In september werd El Salvador het eerste land dat consumenten toestond om naast de Amerikaanse dollar ook de cryptomunt te gebruiken bij alle transacties. Het besluit leidde tot grootschalige protesten over de vrees dat het instabiliteit en inflatie zou brengen in het verarmde Latijns-Amerikaanse land.
Toen El Salvador de virtuele munt invoerde als wettig betaalmiddel, bracht de regering een nieuwe digitale portemonnee-app uit waarbij elke burger 30 US dollar (26 euro) aan Bitcoin kreeg. Ook werden in het hele land meer dan 200 nieuwe geldautomaten geïnstalleerd. De maatregel werd voorgesteld als een manier om de economische ontwikkeling en de werkgelegenheid te stimuleren maar El Salvador is verdeeld over de kwestie.
2. Ex-CEO Goldman Sachs erkent: ‘Crypto is Happening’
Lloyd Blankfein, voormalig CEO van bankgigant Goldman Sachs, heeft zijn mening over crypto veranderd nadat hij het de jaren daarvoor had verworpen.
Ook scepticus Blankfein die het in 2017 nog had over de ‘Bitcoin bubbel’ ziet een bloeiend ecosysteem rond de cryptowereld ontstaan, ook al heeft die aan waarde verloren. In een recent interview met CNBC erkent hij dat zijn visie op digitale munten evolueert: “I may be skeptical, but I’m also pragmatic about it”.
3. NFT’s komen naar Facebook en Instagram
Volgens een verslag van The Financial Times heeft Meta (voorheen Facebook) plannen om zijn gebruikers hun eigen niet-fungibele tokens te laten verzilveren. Ook zou het de mogelijkheid bieden om echte NFT’s in hun profielfoto’s te tonen en NFT’s aan andere gebruikers te verkopen.
Volgens diezelfde bronnen bespreekt Meta ook de lancering van een volledige marktplaats voor gebruikers om NFT’s te kopen en te verkopen. Er is een ‘prototype’ in de maak. Alles zit nog in de beginfase en is dus onderhevig aan verandering.
Deze plannen plaatsen een uitroepteken bij Meta’s voortdurende inspanningen om te profiteren van de opkomst van de nieuwe digitale economie. Meta is het grootste sociale mediabedrijf ter wereld dat zeggenschap heeft over Facebook, WhatsApp en Instagram. Met hun nieuwste projecten rond NFT’s en de metaverse volgen ze het voorbeeld van veel andere grote (tech)bedrijven.
4. Witwaspraktijken via crypto stegen met 30% in 2021
Uit nieuw onderzoek van blockchain forensics start-up Chainalysis blijkt dat het witwassen van geld in crypto tussen 2020 en 2021 is toegenomen van 5,8 miljard euro naar 7,6 miljard euro.
Gecentraliseerde marktplaatsen met zwakke ‘know-your-customer’-controles zijn nog steeds goed zijn voor het grootste deel van de crypto-portefeuilles die voor illegale crypto worden gebruikt. Bij gedecentraliseerde platforms ging dit met bijna 2.000% omhoog wat betreft de waarde die van illegale adressen werd ontvangen.
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, zijn cryptocurrencies toch geen toevluchtsoord voor anonieme criminelen. Dankzij slimme blockchain analyses is het zelfs gemakkelijker om geld op te sporen op de blockchain dan op de conventionele betalingsnetwerken, hoe omslachtig de route ook is.
Wat nog steeds moeilijk te achterhalen is - althans voorlopig - is de identiteit van de criminelen die verschillende blockchain adressen gebruiken om gestolen geld te verplaatsen.
5. Bitcoin daalt 50% sinds recordhoogte: beleggers vrezen een ‘cryptowinter’
Terwijl beleggers in cryptocurrency’s bekomen van de scherpe verkoop van bitcoin en andere digitale munten, vrezen sommigen dat het ergste nog moet komen.
Bitcoin, ‘s werelds grootste virtuele valuta, dook maandag kort onder de 29.500 euro en bereikte daarmee zijn laagste niveau sinds juli. Sindsdien is de koers weer boven de 33.000 euro geklommen maar dit is nog steeds bijna 50% lager dan de recordhoogte van meer dan 60.000 euro in november.
Terwijl beleggers in cryptocurrency’s bekomen van de scherpe verkoop van bitcoin en andere digitale munten, vrezen sommigen dat het ergste nog moet komen
Ondertussen heeft de hele cryptomarkt meer dan 9.000 miljard euro aan waarde verloren sinds de all-time high van bitcoin. Dit komt omdat tokens zoals ether en solana de nummer 1 digitale valuta volgden om scherp lager te verhandelen.
Het zorgt ervoor dat sommige cryptobeleggers al praten over de mogelijkheid van een ‘cryptowinter’, een uitdrukking die verwijst naar enkele dieptepunten in de geschiedenis van de jonge digitale valutamarkt. De meest recente dergelijke gebeurtenis vond eind 2017 en begin 2018 plaats, toen bitcoin tot wel 80% crashte vanaf all-time highs.