Umar Farooq, hoofd van bekende grootbank JP Morgan’s blockchain afdeling Onyx Digital Assets (ODA), deed dinsdag een opvallende uitspraak tijdens een panel discussie van de Monetary Authority of Singapore (MAS). Hij noemt de meeste cryptovaluta op de markt momenteel “troep” en stelt dat ze vooral nog echte use cases en regulering ontbreken.
Volgens Farooq moet de regulering en de wetgeving de ontluikende crypto-industrie eerst nog bijbenen, wat veel traditionele financiële instellingen (TradFi) er nog steeds van weerhoudt om actief mee te doen.
Farooq is ook van mening dat - op een paar uitzonderingen na - de meeste crypto activa simpelweg niet bruikbaar zijn.
“Het grootste deel van crypto is eigenlijk nog steeds troep”, zegt hij. “Met uitzondering van een paar dozijn tokens is al de rest ofwel ruis of ze gaan gewoon verdwijnen. De use cases zijn simpelweg nog niet genoeg komen bovendrijven en regulering blijft achterop hinken. Dat is volgens mij de reden dat je ziet dat de financiële industrie over ‘t algemeen nogal traag is om in te springen en bij te benen.”
“Al die dingen moeten vooral nog matuurder worden, zodat je er ook daadwerkelijk dingen mee kunt doen.”
Het JP Morgan hoofd voert ook aan dat de cryptosector nog niet volwassen genoeg is om op schaal gebruikt te worden om “serieuze transacties” met een hoge waarde tussen TradFi-instellingen te faciliteren, of om producten te faciliteren zoals bijvoorbeeld getokeniseerde deposito’s (een bestaand bankdeposito dat wordt aangehouden als een verplichting tegenover bewaarders).
Sterker nog, Farooq stelt dat crypto, blockchain en de bredere Web3-beweging in dit stadium vooral een voertuig biedt voor wilde speculatie:
“Al die dingen moeten vooral nog matuurder worden, zodat je er ook daadwerkelijk dingen mee kunt doen. Op dit moment zijn we daar gewoon nog niet. Het meeste geld dat vandaag gebruikt wordt in Web 3, in z’n huidige infrastructuur, is voor speculatieve investeringen.”
JP Morgan zelf veranderde afgelopen jaren al stevig z’n toon en aanpak ten opzichte van crypto, in positieve zin. De bankgigant richt zich echter vooral op blockchaintechnologie en hoe die kan gebruikt worden om TradFi-diensten te verbeteren. Ze doen onder meer actief testen met de afhandeling van aandelen en fondsen op hun eigen private blockchain.