Sinds de Russische invasie in Oekraïne legt de hele wereld economische sancties op aan Rusland. Zo zijn de belangrijkste Russische banken geblokkeerd van het SWIFT-systeem, dit maakt internationale transacties in de privésfeer en op professioneel vlak zo goed als onmogelijk. Ook zijn de G7-landen overeengekomen de aankoop van nieuw gedolven of geraffineerd Russisch goud te verbieden.
Rusland ziet blockchaintechnologie als dé manier om het financiële isolement te omzeilen. Om de economie nieuw leven in te blazen is het van essentieel belang lagere tarieven voor de inkomstenbelasting te hanteren.
De Doema, het lagerhuis van het Russisch parlement, integreert een aparte fiscale procedure voor digitale activa in het wetsvoorstel. Die is noodzakelijk om een digitale economie te kunnen vormen die voldoende competitief is.
Het huidige tarief voor inkomstenbelasting bedraagt 20 procent, hetzelfde als voor standaard activa. Met de nieuwe wet zou de belasting 13 procent bedragen voor Russische bedrijven en 15 procent voor buitenlandse firma’s.
Eerder uitte Rusland zich sceptisch over digitale munten. De Russische centrale bank dreigde voor de invasie in Oekraïne zelfs nog stappen te ondernemen tegen crypto. President Poetin hield die beslissing toen tegen.
Momenteel bereidt de Russische centrale bank zich zelfs voor op de lancering hun eigen cryptocurrency. De eerste testen met een digitale roebel die normaal pas in 2024 zouden plaatsvinden, staan nu gepland voor april 2023.
Olga Skorobogatova, de vice-voorzitter van de Russische Centrale Bank, denkt dat alle zichzelf respecterende staten binnen drie jaar een nationale digitale valuta zullen hebben. “We moeten zo snel mogelijk klaar zijn”, klinkt het. “Bovendien lost dit het probleem van de blokkering van SWIFT op omdat deze integratie SWIFT overbodig zal maken.”