De Olympische Spelen zijn amper de hoek om en we krijgen al een bericht binnen van Symantec over hoe de Spelen gebruikt of misbruikt werden als lokaas voor spam, malware en phishing attacks.

De Olympische Spelen is één van die zeldzame events waarop de hele wereld samen komt en de verschillen voor een paar dagen opzij zet. Het biedt de verschillende landen de mogelijkheid hun beste beentje voor te zetten en de skills van hun atleten te demonstreren. Hiervoor is veel goodwill nodig.. van organisatoren tot atleten en politici. (bron)

Maar het is net die goodwill en de hele heisa rond de Olympische Spelen die voor attackers de mogelijkheid biedt je in de val te lokken. In het Symantec Intelligence Report van deze maand beschrijven ze hoe die attackers hashtags op Twitter misbruiken om malicious code te verspreiden, hoe ze threats verwerken in Olympic-themed apps en hoe ze spam en phishing scams opzetten die zogezegd wedstrijden zijn van credit card companies. Dit alles in de hoop om misbruik te maken van het gedoe rond de Olympische Spelen.


Voorbeeld van een tweet, leidend naar kwaadaardige software.

Symantec bekijkt ook de stijging in het gebruik van "attack toolkits" (ook gekend als exploit kits) voor de verspreiding van malicious code. De omvang van dergelijke activiteiten is gemiddeld verdrievoudigd in vergelijking met de laatste 6 maanden van 2011. Hoewel het uitzicht en het resultaat voor de end-user vrijwel gelijk blijft, is er toch een grote shift in hoe deze attack toolkits opgezet en verspreid worden. Tot nu werden exploit kits gekocht op de zwarte markt, maar tegenwoordig worden exploits, inclusief server hosting en alles erop en eraan, aangeboden als een service ... Verder belichten ze nog het dikwijls onderschatte effect van zo'n exploit kits op persoonlijke websites en die van KMO's.

Hier kan je het Intelligence Report July van Symantec inkijken.

Hoeveel mails bevatten nu eigenlijk spam of virussen?

Op de images hieronder kan je zien welk aandeel spam (bovenste) en virussen (onderste) uitmaakt van het totate email verkeer globaal (linkse cijfer) en in België (rechts).

-- --
Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.

Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi