Bron foto: Shutterstock

Uw organisatie of merk wil meer communicatie-impact? In de vorige blogpost kon u al lezen dat alles start met een eerlijk en authentiek merkverhaal. Dit is het tweede artikel uit een reeks van 5 over het onderwerp ‘brand storytelling’. Of hoe een consistent merkverhaal vertellen vandaag niet meer kan zonder hierbij beelden te gebruiken.

Le poids des mots, le choc des photos.

Deze slogan van het Franse magazine herinnert ons aan het belang van woorden en beelden. Die hoeven trouwens niet altijd samen te gaan. De ene keer is het zo dat “a picture tells more than 1000 words”, de andere keer kunnen woorden tot tranen toe ontroeren. En ze kunnen natuurlijk ook in combinatie met elkaar mensen in vervoering brengen. Als film op het grote witte doek bijvoorbeeld of als clip op Youtube. Er zijn tegenwoordig meer dan kanalen genoeg om sterke verhalen te vertellen.

Beeldcultuur

Een consistent merkverhaal vertellen kan niet meer zonder daarbij beelden te gebruiken. We leven meer dan ooit in een beeldcultuur. De groei van het populaire videokanaal Youtube is even spectaculair als indrukwekkend.

Wereldwijd worden nu al elke seconde zowat 50.000 filmpjes bekeken, goed voor een onvoorstelbare vier miljard uur per jaar. En dan hebben we het alleen nog maar over Youtube en niet over andere populaire videokanalen zoals Vimeo. Video’s worden geïntegreerd in blogs, websites en e-commercesites. Diverse studies hebben trouwens al uitgewezen dat productreviews met een video tot betere conversiecijfers leiden.

Is het wel gebeurd als er geen foto van is?

Naast de bewegende beelden zijn ook foto’s aan een enorme opmars bezig in de communicatie. De indrukwekkende groei van Pinterest en het explosief stijgende aantal selfies vormen daar een goede illustratie van. Bij posts op Twitter of Facebook over pakweg een nieuw kapsel, komt vanwege de volgers vaak meteen de vraag of er ook geen foto van is. We willen niet alleen meer lezen dat iets gebeurt, we willen het ook zien! En dat geldt uiteraard ook voor merken. Het verklaart waarom visual storytelling momenteel een echte hype is. 

Het is een uitstekend middel om de wereld te visualiseren van een verhaal te voorzien. Volgens de digitale strategische denker Justin Golsborough meent zelfs dat beelden een must zijn bij elke content, omdat beeld het voor de doelgroep die de boodschap krijgt gemakkelijker maakt om zich met het betrokken verhaal te identificeren. Dat leidt tot meer “likes”, “retweets” en persoonlijk contact.  

Maak het persoonlijk

Beelden zijn goed om meer vertrouwen te krijgen vanwege de consumenten. Daarom is het belangrijk ze niet te “verknoeien”.  Stockfotografie zegt net zo weinig als saaie teksten of tweets. Daarom moet visual storytelling gebeuren vanuit de eigen ervaring, passie en visie.  Het leidt of Facebook dan wel tot een onophoudelijke stroom foto’s van schattige huisdiertjes, maar het werkt kennelijk wel want volgens  Facebookdata genereren posts met een afbeelding of album 120% tot 180% meer interactie dan een update met alleen tekst. Ook voor het gebruik van beelden en filmpjes geldt echter de gouden regel dat ze moeten aansluiten bij wat het merk is en wil uitstralen. Het moet kloppen. Visual storytelling werkt enkel met goede fotografie, met herkenbare en relevante beelden, die gerust de human factor van het merk mag benadrukken en toch ook wel hele korte teksten die de beelden goed aanvullen en de kijkers wat uitleg geven bij wat ze zien. 

Sterke symbolen staan voor een eigen levensstijl 

Naast filmpjes en foto’s spelen in de beeldcultuur ook pictogrammen,  tekens en symbolen een belangrijke rol. Verwonderlijk is dat niet want ze worden al eeuwenlang gebruikt om verhalen te vertellen en aan dingen een betekenis te geven, bij baby’s zelfs nog vóór ze kunnen spreken.  

In de periode van onzekerheid die we vandaag beleven, grijpen veel merken steeds vaker terug naar die symbolen en logo’s om een bepaalde betekenis over te brengen. Denk maar aan de A van Antwerpen, die de nieuwe  burgemeester van de stad in navolging van zijn voorganger fier op zijn revers speldt. Ook bedrijven als Apple, Starbucks en Disney zijn erin geslaagd grote successen te boeken door hun merkidentiteit te koppelen aan een logo en aan een verhaal dat daarbij hoort.

Het belangrijkste punt waarop deze merken met een sterke symbolische waarde zich van andere onderscheiden is dat ze erin geslaagd zijn om verhalen te vertellen die klanten gebruiken om hun eigen identiteit en levensstijl in te vullen. Uitgroeien tot merk dat een levensstijl vertaalt, is niet aan elk merk gegeven, maar zij die erin slagen, kunnen meestal rekenen op een zo goed als levenslange klantentrouw. De eeuwige Volvo-rijder en de begoede klant die al zijn interieurdecoratie bij Flamant koopt, zijn in dit verband goede voorbeelden.

Dit artikel is het tweede uit een reeks van 5. Volgende week Goede merkverhalen hebben een “human factor”.