Vorige week was ik op iMinds the Conference. Ik had daar een gesprek over ondernemerschap met Bart Becks, Chairman of the Board van iMinds. iMinds heeft in de 10 jaar dat het bestaat veel bijgedragen aan ondernemerschap. Door het samenbrengen van research en overheid met ondernemers, maar meer recentelijk ook door het individueel begeleiden van ondernemers en funding. Op dat gebied liggen nog enorm veel kansen volgens Bart.
Een actieve overheid die ondernemers steunt is nodig!
Volgens Bart Becks speelt een actievere overheid een centrale rol in het succes van ondernemingen. Bart gaf een opvallend voorbeeld: “Dat de overheid soms ondernemingen steunt is niet ongewoon,” zegt Becks. “Neem nu Tesla, hét grote voorbeeld van rockstar ondernemer Elon Musk. Maar iedereen vergeet soms dat Tesla in 2009 een zeer zwaar moment heeft gehad met massieve ontslagen, gecancelde orders en record verliezen, kreeg Tesla van de overheid een lening van meer dan 500 miljoen dollar, vanuit de visie dat Amerika voorop moet lopen in de ontwikkeling van schone energie en elektrische auto´s.”
En ook Musk’s andere bedrijf, Space-X, is kunnen groeien dankzij samenwerking met NASA. Dat zijn volgens Bart het sprekende voorbeeld van een actievere overheid in ondernemerschap waar België en Europa nog veel van kan leren. Ook de Europese EIB (European Investment Bank)& EIF (European Investment Fund) hebben aangegeven dat zij hetzelfde príncipe willen gaan toepassen, zonder privé initiatieven in de weg te lopen.
Belastingsvermindering voor wie in zee gaat met start-ups
Maar niet alleen in actieve funding, ook op het gebied van regelgeving is er nog veel winst te halen. Zo noemt Bart het voorbeeld van het faciliteren van meer samenwerking tussen grote bedrijven en startups. Door bijvoorbeeld grote bedrijven te verplichten 5% van hun inkoop bij startups te doen. “Samenwerken met start-ups is voor een grote onderneming dé kans bij uitstek om meer innovatie binnen te halen,” vertelt Bart Becks.
“En voor de startups betekenen meer-jaren contracten met een grote onderneming vrijwel hetzelfde als een financieringsronde, of zelfs nog beter dan dat. Daarnaast kan, zoals in UK, er een vorm van taxshelter worden toegepast op wie risicovalle investeringen in startups doet. Zo wordt er een belastingvermindering toegekend aan wie investeert in startende of groeiende bedrijven.”
iMinds wil ondernemen toegankelijker maken
De weg die iMinds wat betreft ondernemen is ingeslagen kan volgens Bart nu echt “geschaald” worden. Nu nog zijn ondernemers de rare jongetjes van de klas, een beetje de outsiders. Hoewel we daarin nu een belangrijke kentering zien. Het maken van een carrière bij het grote bedrijf staat nog altijd veel beter aangeschreven dan de ondernemer die zijn eigen weg inslaat. Elke startup moet op termijn natuurlijk uitgroeien tot een duurzaam bedrijf dat waarde creëert, we moeten natuurlijk niet ‘startups om de startups’ gaan realiseren. Hoe moet passen in een globale visie om ondernemerschap te promoten en ondersteunen."
iMinds wil mee die culturele omslag stimuleren. Door ondernemen toegankelijker te maken voor alle mensen. En het stigma van “de 23 jarige drop-out student” weg te nemen. Ondernemen is volgens Bart voor alle leeftijdsklassen en alle sociale niveau´s. Wat we wel nodig hebben zijn helden. Inspirerende verhalen van startups van Belgische ondernemers die geslaagd zijn, in binnen- maar vooral ook in het buitenland. En die bestaan, we moeten soms alleen de bescheidenheid even terzijde laten, en die verhalen brengen.
Intrapreneurship bij grote bedrijven
En het hoeft ook niet altijd binnen een startup te gebeuren. Intrapreneurship, het ondernemen binnen de bestaande bedrijven is iets dat we ook moeten stimuleren. Zo kunnen deze ondernemingen in plaats van hun positie te verdedigen door hetzelfde te doen juist concurrerender worden door nieuwe wegen in te slaan, en de weg van de aanval te kiezen. Daar ziet Bart ook nog veel kansen. Heel wat bedrijven zien in dat er een bijzonder disruptieve periode is, waarin heel wat domeinen geherdefinieerd worden. In plaats van afwachtend deze veranderingen te ondergaan, kiezen steeds meer bedrijven om zelf ruimte te maken om nieuwe business modellen, diensten of producten te ontwikkelen, al dan niet in samenwerking.
En hetzelfde geldt voor de overheid. Waarom kunnen we niet werken aan een innovatief overheidsapparaat, waarbij de strafste personen meetrekken aan innovatie, zij het soms in een meer maatschappelijk gericht kader.
Als starters, grote bedrijven en zelfs overheid mee aan een ondernemende en innoverende cultuur werken, kan er op korte termijn een bijzonder boeiende impuls ontstaan.
En Bart zelf dan?
Zelf staat Bart ook niet stil. Hij lanceert juist op de dag van The Conference een nieuw online platform voor angel.me, een cloud gedreven platform voor financiering van ondernemers en creativiteit. Via angel.me wil Bart het makkelijker maken voor startups om aan geld te komen dat nodig is om hun idee uit te bouwen. Soms is 10.000 euro het verschil tussen een idee dat in de bureaula verdwijnt, en een nieuw miljoenenbedrijf. angel.me biedt kansen van twee kanten: voor ondernemers om aan funding te komen, maar ook voor angels, die in interessante nieuwe ideeën kunnen investeren. Daarnaast legt hij direct de link tussen de starters op zoek naar schaalvoordelen, en naar grotere organisaties op zoek naar innovatie.
Je hoeft dus geen miljonair meer te zijn om te investeren.
Ondernemerschap wordt steeds laagdrempeliger. En eigenlijk heeft Bart maar één boodschap: laten we samen een ambitieuze cultuur van ondernemerschap uitbouwen. Let´s get on with it!