Bhaalu, een nieuwe manier van tv kijken werd onlangs gelanceerd in België. Bhaalu is een cloudrecorder die, mits een geldig tv-abonnement, tv-kijkers in staat stelt om gemiste programma’s terug te kijken & reclame door te spoelen. Dat zowel op jouw televisie, computer, smartphone of tablet. Bloovi-schrijfster Lisa Leysen bekeek de voor- & nadelen van bhaalu Mobiel, dit is bhaalu op jouw PC, smartphone of tablet:
bhaalu?
Bhaalu is een cloud recorder van Right Brain Interface, waarmee je tv kan kijken vanop je iPad of laptop waar en wanneer je maar wil. Het enige wat je nodig hebt is een bhaalu account, een Tv-abonnement en internet op je PC, Mac, iOS of Android smartphone. Ik nam een kijkje naar wat je met bhaalu allemaal kan:
Je kan bhaalu Mobiel zowel los gebruiken als in combinatie met een bhaalu Box. Wanneer je die in combinatie gebruikt, kan je bijvoorbeeld makkelijk overschakelen van tablet naar televisie aan de hand van de 'spiegelfunctionaliteit'. Met één druk op de knop begint je opname die je bekeek op tablet, te spelen op televisie.
Bhaalu installeer je letterlijk in 2 minuten op je pc, daarna kan je direct tv kijken. Met bhaalu Mobiel hou je alles 7 dagen bij. Wanneer je een opname als favoriet markeert, dan kan je die 28 dagen bewaren in de cloud. Het volledige seizoen van een serie kan je ook tot 28 dagen na de laatste aflevering bewaren. Met bhaalu kan je heel wat programma’s opnemen, eventueel zelfs allemaal, en dat in doorsnee van zo’n 25-tal zenders.
Handig zappen
Op 27 maart keek ik naar het journaal van 5 maart. Je kan gewoon terugkeren in de tijd. Ik kan nog alle programma´s zien die die dag afgespeeld werden, ze worden trouwens ook ingedeeld in categorieën. De kijker kan kiezen uit 13 categorieën ofwel 'themakanalen' in totaal. Van nieuws tot spelprogramma´s tot documentaires. Zo ontdek je vlot interessante nieuwe programma’s.
Een kleine noot: Als je nog maar pas met bhaalu begint, kan je enkel de opnames vanaf die dag bekijken. Je opnames moeten dus eerst opgebouwd worden, dag voor dag.
Bovendien kan ik kijken welke films er op tv waren en naar alles wat er die dag over sport of nieuws werd getoond. Zo kan je bijvoorbeeld terug kijken naar de 101 Dalmatiërs 2 die om 17u op Disney Channel te zien waren. Je kan uiteraard ook zappen per zender en per programma. Het is handig om te navigeren via de pijltjestoestel op je laptop.
Je kan op verschillende manieren terug naar het home menu, door een knop in het midden en rechtsonder van de schermbediening. Ik gebruik de knop rechtsonder want de knop in het midden vond ik niet zo handig.
Hoofdstukken per programma
Elk programma wordt automatisch in vijf hoofdstukken verdeeld, met een enkele muisklik kan je naar het volgende hoofdstuk gaan. Soms starten de programma's niet bij het begin, zoals dat ook soms is bij andere recorders. Bij bhaalu hebben ze daar iets handig op gevonden: iedereen die bhaalu gebruikt kan de aflijning van programma's mee helpen optimaliseren. Zo zullen steeds meer programma's starten op het juiste moment.
Om de opname een klein beetje door te spoelen moet je niet echt nauwkeurig klikken, en als je iets wil wegklikken dan kan het dus ook zijn dat je per ongeluk het programma door- of terug spoelt. De zone waarin je moet klikken om iets door- of terug te spoelen mag dus nog nauwkeuriger om frustraties te vermijden.
Tv kijken met vrienden en volgers
Je kan ook je eigen videokanalen maken. Met favorieten of programma´s die aangeraden zijn door vrienden of volgers. Dit laatste kanaal is een virtueel videokanaal met programma´s aangeraden door mensen op Twitter of Facebook.
Hier speelt bhaalu handig op gebruikers die tweeten en chatten terwijl ze naar tv kijken en daarover hun mening willen geven. Kan handig zijn voor de gebruiker om nieuwe programma´s te leren kennen en bhaalu kan zich als “sociaal draagbaar televisie toestel” positioneren in de markt.
Is dit legaal?
Bhaalu deed al heel wat stof opwaaien in de pers. Volgens advocaat Bart van den Brande doet bhaalu niks illegaals. Ingrid Lieten paste het mediadecreet aan en voegde toe dat de distributeurs (Belgacom/Telenet/andere) de toestemming nodig hebben van de zenders voor ze hun abonnees uitgesteld laten kijken. Dit telt niet voor bhaalu omdat ze geen live-beelden uitzenden, en daarom dus eigenlijk geen verdeler zijn. Meer daarover lees je hier.
Wat is de kostprijs?
Je betaalt een eenmalig bedrag van €49 en €5/maand voor bhaalu lidmaatschap: Dat lidgeld gaat rechtstreeks naar onderhoud en aankoop van de opname-infrastructuur in de cloud.
Conclusie
In het algemeen ben ik tevreden van bhaalu Mobiel. De interface kan wel nog wat verbeteringen gebruiken. Zo is de zone waar je moet klikken om door- en terug te spoelen een beetje onnauwkeurig en dat kan frustrerend zijn. Langs de andere kant speelt gewenning ook zeker een rol en zie je dat je nauwkeuriger kan bedienen, hoe langer je met de interface werkt.
Ik vind het gemakkelijk dat je bhaalu kan streamen waar je maar wil, zolang je maar verbonden bent met internet. Je hoeft niet meer per se vanuit je zetel tv te kijken, wat handig is. Bhaalu is trouwens compatibel met een groot aantal apparaten. Ik vind het ook leuk dat bhaalu sociale media en tv kijken met elkaar verbindt.
Ik zou bhaalu Mobiel zeker aanraden. Ik denk dat het vooral een handige manier van tv kijken is voor mensen die een drukke agenda hebben en niet altijd thuis zijn wanneer hun favoriete programma op tv is. Zo hoef je je niet te haasten om op tijd thuis te zijn en kan je alles gemakkelijk herbekijken. Zo wordt tv kijken terug iets aangenaams, iets vlots, iets bijdehands: ik hoef niks te programmeren en toch heb ik altijd gezien en kunnen zien wat ik wilde zien.
Wil je bhaalu Mobiel zelf proberen? Door te registreren op de website kan je bhaalu Mobiel 14 dagen gratis uitproberen.
Volgende week nemen we bij Bloovi een kijkje over hoe bhaalu precies werkt op het grote scherm: met de bhaalu Box.