De Bitcoin is de eerste en vooralsnog grootste gedecentraliseerde digitale munteenheid die in 2008 op de markt werd gezet door Satoshi Nakamoto. Een decentrale munt in een tijd van beschadigd vertrouwen in banken en andere financiële instellingen werd eigenlijk pas opmerkelijk laat opgepakt; de daadwerkelijke grote opmars van de Bitcoin liet namelijk tot vorig jaar op zich wachten.

Inmiddels ligt de waarde van de bitcoin variabel veelal tussen de 600 en 800 dollar, velen denken dat de waarde nog veel verder zal stijgen, anderen zijn beduidend pessimistischer. Ik ben van mening dat het tijd is om eens te kijken naar de kleine broertjes van de Bitcoin.

 

Maar eerst dit: zwarte dinsdag voor BTC

Afgelopen dinsdag was er een behoorlijke crash van de Bitcoinwaarde nadat Mt. Gox – de grootste Bitcoinwisseldienst, die daarvoor in de niet onbelangrijke Magic kaarten zat - uit de lucht ging. De koers daalde hard, maar de stijging zette ook snel weer in. Bitcoin bezitters zijn de waardewisselingen inmiddels wel gewend en kennen de veerkrachtigheid van de munt.

Het grote probleem van de Bitcoin is duidelijk; de kwetsbaarheid en de (on)veiligheid van de online wisseldiensten als Mt. Gox. De hoge waarde van de virtuele munt en de moeilijke traceerbaarheid maakt het verder een goed doelwit voor hackers. Zij zullen minder snel naar de Bitcoin alternatieven grijpen nu die (nog) financieel minder aantrekkelijk zijn.

een illustratie van de waarde van de bitcoin. Via Twitter

Nu de Bitcoin steeds meer mainstream, verhandelbaar, en geaccepteerd begint te worden, is het tijd om eens te kijken naar andere interessante en wellicht veiligere cryptocurrencies die een mooie toekomst hebben. Een kleine verdieping die, ben ik bang, enigszins subjectief is.

Het grote voordeel van de volgende digitale munteenheden is dat ze op dit moment nog goed betaalbaar zijn en de koers nog niet is geëxplodeerd. Onderstaande digitale munten worden vaak getipt als valuta met een goede potentie.

De Litecoin (LTC)

Martkaandeel: $623,675,527. 

De Litecoin is in feite in op veel vlakken goed te vergelijken met de Bitcoin. De Litecoin wordt gezien als het jongere en eigenzinnigere broertje van de Bitcoin en werd in 2008 door Charles Lee op de markt gebracht. In tegenstelling tot de Bitcoin is de Litecoin nog vrij goed zelf te genereren (minen) voor de ‘doorsnee’ consument. De Litecoin wordt veel gebruikt om Bitcoins te kopen, desondanks stijgt de munt over de afgelopen maanden behoorlijk in waarde.

Litecoins kunnen sneller geproduceerd worden, de transacties worden sneller verwerkt en er zitten wat verschillen in de algoritmes ten opzichte van de Bitcoin. De Litecoin is door de productie van nieuwe blocks (4x zo snel) beter geschikt voor kleine transacties, veel extra informatie over de LTC is hier te vinden.

De Peercoin (PPC)

Martkaandeel: $121,914,601

De Peercoin is de volgende interessante optie. De Peercoin is door Sunny King in 2012 op de markt gezet als een veilige en duurzame variant van andere cryptocurrencies. Het netwerk van de Peercoin zou volgens eigen zeggen door de innovatieve opzet veel minder energie verbruiken en ze laten zich voorstaan op de verhoogde veiligheid. Verder beloont de Peercoin community gebruikers op verschillende ‘duurzame’ manieren.

Bij de Peercoin wordt voorkomen dat mensen massaal ‘minen’ door het Proof of Stake Systeem. Door de combinatie van PoS van PoW ligt de kern van het netwerk bij de coinholders in plaats van bij de snelste mining-pool en is minen dus minder interessant. Kort door de bocht komt het er in het algemeen op neer dat minen steeds moeilijker wordt en de beloning van het minen daalt. PPC probeert dit hoge energie verbruik door de opzet te voorkomen, onder meer door het systeem van ingebouwde inflatie.

De PPC maakt slechts gebruik van 30% van de energie die de Bitcoin gebruikt bij het produceren van de munten; er is een vaste ingebouwde inflatie van 1% per jaar en wanneer meer wordt gemined stijgt ook de inflatie. Zo wordt het minen enigzins geremd en krijg je geen absurd energie verbruik zoals de Bitcoin heeft met $150.000 aan stroomkosten per dag. Ook heeft de Peercoin geen – vaststaande – limiet aan het  maximaal aantal te produceren coins in tegenstelling tot de BTC en de LTC. Meer over de Peercoin hier en in onderstaand filmpje.

De Dogecoin (DOGE)

Martkaandeel: $58,179,074

Much Coin, Very Wow, So Crypto, Such Profit, Very Science

De Dogecoin is één van de jongste cryptocurrencies en verscheen pas in december 2013 op de kaart. De Dogecoin was een initiatief van ex-IBM engineer Billy Markus en Adobe Marketing specialist Jackson Palmer. De Dogecoin is in ieder geval de meest enthousiaste (en nerdy) community. Onlangs hebben ze Jamaicaanse Bobslee team naar de Olympische spelen in Sochi gestuurd - zal vast te maken hebben met het Cool Runnings Sentiment - en wordt er in deze community veel gebruik gemaakt van tippen. Wanneer mensen met bruikbaar advies komen worden ze hiervoor beloond met behulp van dit 'tipping'.

De munt is gebaseerd op de ‘Doge’ internet meme. De Doge is een Shiba Inu van wie de gedachten altijd worden weergegeven in Comic Sans. De munt ging viral door het aanstekelijke imago er achter en er zijn inmiddels al meer Dogecoin dan Bitcoin transacties.

De Dogecoin is gebaseerd op de publiekelijk beschikbare Bitcoin broncode maar gebruikt net als Litecoin een speciaal script waarmee wordt voorkomen dat speciale mining uitrusting ingezet kan worden. Ook de Doge is sneller te minen en door de waarde beter geschikt voor kleine transacties, het is nu nog wachten totdat dit initiatief breder geaccepteerd wordt.

Het geheim achter de Dogecoin? De marketing met de Shiba Inu hond, de slogans, de bereikbaarheid en ze nemen zichzelf niet te serieus. De munt is goedkoop en je hebt al zo’n 10.000 Dogecoins voor slechts €10,-.

De Dogecoin is mijn absolute favoriet. Na de promofilm hieronder snap je wellicht waarom. Sowieso is de site van Dogecoin de moeite waard om te bezoeken.

 

Een volwassen markt, kwetsbaar? Investeren of een bubble?

De markt is zeker nog niet volwassen en ik weet niet of kwetsbaar de juiste benaming is, de bitcoin is na vrijwel elke crash weer snel ‘de oude’. Een gebrek aan veerkracht is de Bitcoin in ieder geval niet te verwijten. De jonge valuta zijn nog vol in ontwikkeling en iedereen die betrokken is op de markt van cryptocurrencies  is druk bezig het naar ‘the next level’ te tillen, zowel qua gebruiksgemak als qua veiligheid.

De goede intenties kwamen ook naar voren uit het statement van andere Bitcoin beurzen:

“This tragic violation of the trust of users of Mt.Gox was the result of one company’s actions and does not reflect the resilience or value of bitcoin and the digital currency industry. There are hundreds of trustworthy and responsible companies involved in bitcoin. These companies will continue to build the future of money by making bitcoin more secure and easy to use for consumers and merchants.  As with any new industry, there are certain bad actors that need to be weeded out, and that is what we are seeing today.”

Juist het verdwijnen van Mt. Gox en de daaropvolgende versterkte samenwerking tussen betrokken partijen zou wel eens erg gunstig kunnen uitpakken voor de toekomst van de (alle) digitale valuta. Er zit een betere Code of Conduct aan te komen en met dat in het achterhoofd denk ik dat de digitale valuta nog een grote toekomst voor zich hebben. Van de 143 actieve digitale valuta zullen er echter wel een paar moeten wegvallen om het enigszins behapbaar te maken qua veiligheid en controle. Natuurlijk zijn er veel doemdenkers over de digitale valuta en de betrouwbaarheid ervan maar is de huidige fysieke financiële wereld dan wel zo betrouwbaar en biedt die nou echt een beter alternatief? Zijn die talloze ‘middle men’ in de financiële sector nog echt nodig, ook met het oog op de toekomst? En wat weinigen zich verder realiseren is dat fysiek geld ook allang fiduciair is, zelfde principe wat dus van toepassing is op de digitale valuta en daar altijd als zwakte wordt aangekaart.

En als men spreekt over de laatste crash gaat het er om dat de BTC afgelopen dinsdag onder de $500 dollar zakte.. Daarbij wordt voor het gemak maar even vergeten dat de Bitcoin een jaar geleden nog zo’n $13 dollar waard was, dus ‘crash’ lijkt me een beetje uit de context getrokken, volatiel is de munt in ieder geval wel. En wat betreft die verbeterde beveiliging? Die zal niet zo lang meer op zich laten wachten op een markt waar zulke bedragen in rond gaan.

Als laatst:

Vraag je je nog af wat de Bitcoin crash betekende voor de andere cryptocurrencies? Dat is in onderstaand overzicht goed te zien:

Opvallend is hierbij dat toen de Bitcoin op 25 februari crashte, veel van de andere munten tevens in waarde daalden, terwijl je zou zeggen dat mensen snel zouden investeren andere digitale valuta. Dit valt echter goed te verklaren omdat vaak alleen met Bitcoins weer andere valuta online kunnen worden gekocht en de onderlinge verwevenheid – sommigen gebruiken bijvoorbeeld de Bitcoin broncode - op het moment nog groot is. Ook zie je dat vrijwel alle munten hun veerkracht toonden na deze daling.

De DogeCoin is, in mijn overtuiging, de enige munt die – imagotechnisch gezien – nooit ‘volwassen’ zal worden. Dat maakt deze valuta wat mij betreft ook de interessantste van het interwebs: het blijft vermakelijk om up-to-date te blijven over de DOGE. De DOGE-community is innovatief en creatief bezig, zowel qua marketing als het belonen van mensen bij advies en hulp. De DOGE gaat de komende maanden nog een aardige groei tegemoet verwacht ik. En niet onbelangrijk voor slechts €5,- heb je er al duizenden!

Ook belangrijk ;) na het succes van de DogeCoin is er nu ook de (Bitcoin + Flappybird): FlappyCoin! Deze zal naar alle verwachting ook weer viral gaan. De snelste stijgers van de afgelopen 24 uur zijn de DigiByte en de Potcoin.