De eerste gebogen smartphone, met een gigantisch scherm en toch sterke battrijprestaties werd voor jou getest en geëvalueerd. Enkele opmerkelijke zaken op een rij:
De omvang van de LG Flex is het eerste wat je opvalt aan dit toestel: hij is groot. En dat schrikt af, ikzelf zag me niet rondzeulen met zo een titaan van een toestel en de opmerkingen van vrienden en collega’s hielpen niet. Na enige tijd sloeg mijn mening echter volledig om. Ja de grootte is onpraktisch, maar de schitterende batterijprestaties en de kwaliteit van het scherm maakte van de LG Flex een phablet die zowel mijn normale smartphone als tablet kon vervangen.
Met de LG Flex lanceerde LG een nieuw kenmerk: gebogen toestellen die kunnen doorbuigen. Je moet je daarbij zeker geen toestel voorstellen dat je kunt dubbelvouwen, wel een toestel dat lichtjes mee geeft bij druk. Dit gecombineerd met de boog zorgt ervoor dat jet het vlotjes kwijt kunt in je achterzak.
Batterij en scherm die een tablet evenaren
Toch is dit voor mij niet het voornaamste kenmerk van de LG Flex voor mij, wel de schitterende batterijduur . De Flex had nog 30% over na een dagje standaardgebruik, voor mij wil dit zeggen beginnen om 6u en eindigen om 19u, met tussen in om het uur mail en sms verkeer met daarenboven een kleine 2 uur video kijken. Nog mijn iPhone, Xperia Z1 of Xperia Z tablet hebben dat op hun beste dagen ooit gehaald. De grote omvang is dus niet alleen ten voordele van het scherm, maar er zit ook gewoon een veel grotere en krachtigere batterij in.
Dat scherm van 6 inch is trouwens ook wel een streling van het oog, hoewel het technisch gezien misschien niet een hoogstandje is (1280 x 720 pixels, maar geen HD) blijft het een genot om naar te kijken. Als iemand die tijdens het pendelen quasi constant video kijkt op zijn tablet, kan ik verrassend genoeg zeggen dat ik die tablet niet gemist heb. De LG Flex was een waardigere vervanger en zelf iets praktischer in de omgang omwille van zijn formaat (je hebt alleen zo een zuignapsteuntje nodig zodat je hem op zij kan zetten).
De kleine pleziertjes
LG heeft de nodige aandacht besteed aan het design. De buiging ligt zalig in de hand en de plaatsing van de aan/uit en volumeknop op de achterzijde zijn eveneens heel praktisch. het is even wennen maar eens dat gebeurd is valt dat ineens wel heel goed mee. In die aan/uit knop is trouwens ook een LED-lampje verborgen dat je kunt laten variëren van kleur naargelang het de persoon. Handig, dan zie je op afstand ongeveer wie je wil contacteren (werk, privé, familie, partner,…) en kan je beslissen of het de moeite is op te nemen.
Die kleine fijntjes zitten dus niet alleen exclusief in het design, maar ook in de software. Inkomende smsjes en telefoontjes verschijnen zo via een popup (down eigenlijk) boven aan het scherm. Zeker bij telefoontjes vond ik dit handig. Normaal ben je heel je scherm kwijt en kun je niet doorwerken aan het mailtje dat je aan het typen was of valt de video die je aan het kijken was weg. Het zijn deze kleine gemakjes waarmee LG zijn Android versies voor mij een streepje voor hebben op de rest.
De grootte irritatie
De zalige kijkervaring en de ongelofelijke batterijprestaties zijn weliswaar te danken aan de omvang van het toestel, die omvang is tegelijk de grootste bron van irritaties tot nu toe. Het is gewoon een gigantisch toestel om mee te sleuren als je geen binnenzak in een vest (nee echt niet in een broek) of een handtas bij hebt. Praktisch is anders zal ik je zeggen en de flauwe opmerkingen van collega’s en vrienden geraak je ook al snel beu.
De achterkant van het toestel is gemaakt van een zelfhelend producat dat gebruikskrasjes (geen diepe krassen dus) uit zichzelf herstelt. Een gadgetfunctie die helaas (voor mij) toch wel ten koste komt van het design voor mij.
De achterkant doet het toestel er nodeloos groter en goedkoper uit zien dan ik passend vind voor een toestel met een prijs rond de € 750.
Een zalige smartphone voor het werk, niet daar buiten
Mijn eerste indruk was juist… Elke keer was ik blij toen ik thuiskwam en het toestel kon wegleggen tot de volgende werkdag. Het toestel is gewoon te onpraktisch groot voor mijn privégebruik.
Niettemin ben ik best wel gesteld geraakt op de LG Flex. Na een paar dagen waren zowel mijn werksmartphone als tablet vervangen door deze phablet en eigenlijk presteerde het beter dan de twee samen (ik ben nog steeds verbaasd van de prestaties van de batterij). Met uitzondering van de prestaties in direct zonlicht en de omvang heb ik er geen slecht woord over te zeggen. Dus als je de logistieke mogelijkheden hebt om zo een kanjer van een toestel mee te sleuren en je iets zoekt om zowel op te werken als te genieten van een goed filmpje dan zit je hier wel goed.