Op initiatief van minister Ingrid Lieten heeft de Vlaamse Regering het digitale onderzoekscentrum iMinds eerder vandaag aangesteld als drijvende kracht achter twee initiatieven die Vlaanderen op de wereldkaart moeten zetten inzake twee snel evoluerende en hoogtechnologische domeinen: Internet of Things of ‘Internet der dingen’ en high tech beeldvorming. Niet toevallig zijn beide onderwerpen van groot belang voor de verdere ontwikkeling van onze economie.

iMinds

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten is opgetogen: “De wereld om ons heen wordt steeds digitaler, en meer en meer objecten uit ons dagelijks leven worden verbonden met internet. Denk maar aan koelkasten met internetverbinding die je een mailtje sturen als een product vervallen is.

iMinds korte introductie from iMinds on Vimeo.

We hebben in Vlaanderen veel vooruitstrevende bedrijven in dit domein die in samenwerking met het onderzoekscentrum iMinds een voortrekkersrol kunnen spelen.

Top-expertise

Ook op vlak van beeldvorming, bijvoorbeeld scans in de medische wereld, of in high tech cinema-zalen, hebben we top-expertise in onze bedrijven en bij iMinds. Het ondersteunen van deze toponderzoekers zal Vlaamse bedrijven een voorsprong geven in domeinen die in de toekomst alleen maar belangrijker gaan worden voor onze economie en voor onze maatschappij.”

Internet of Things

In de toekomst zullen bijna alle elementen uit onze omgeving (auto’s, huishoudrobots, containers, productiemachines, enz.) met het internet verbonden worden. Het eerste programma spitst zich daarom toe op het Internet of Things , of het ‘Internet der Dingen’.

Het internet is in het voorbije decennium exponentieel gegroeid. Dat heeft niet alleen een belangrijke impact gehad op onze werkomgeving, maar ook op onze persoonlijke levenssfeer (door fenomenen als sociale media, bijvoorbeeld). Dat ‘Internet of Things’ zal dan bestaan uit miljarden apparaten, wat enorme mogelijkheden biedt – zowel voor de technologische (maak)industrie als meer klassieke sectoren zoals landbouw. Met dit programma wil Ingrid Lieten het economisch en maatschappelijk potentieel hiervan voor Vlaanderen ontsluiten.

High tech beeldvorming

Ook het tweede programma bouwt verder op de snelle groei van het internet. De groei werd de voorbije jaren vooral gedreven door videocommunicatie; een trend die trouwens nog in belang zal toenemen naarmate de digitale beeldcultuur ook in het bedrijfsleven verder doorbreekt.

Vandaag al beschikt Vlaanderen over sterke actoren op het vlak van visualisatie en digitale media, waar dit programma nu verder mee aanknoopt. Zo zal het bijvoorbeeld inzetten op visualisatie in de gezondheidszorg, waardoor ziektebeelden en bijbehorende therapieën beter ‘gepersonaliseerd’ kunnen worden.

‘Deze twee programma’s zullen iMinds toelaten om samen met haar partners te werken aan een langetermijnstrategie in domeinen die bijzonder relevant zijn voor de Vlaamse economie,’ zegt Wim De Waele, CEO van iMinds.

‘Bedoeling is de Vlaamse bedrijfswereld een belangrijk competitief voordeel te verschaffen, waardoor Vlaanderen aan de kop van het hoogtechnologische peloton blijft meedraaien.’