Microsoft hanteert een nieuwe aanpak: ze brengen smartphones, tablets, computers en spelconsoles samen. Vanaf nu kan je inloggen op al je apparaten met je Microsoft account, waardoor alles netjes in sync is, hiermee wil Microsoft de nadruk leggen op hun core business: “free up people to do what they are passionated about”.
Alles in sync
Je kan natuurlijk moeilijk discussieren met hun logica, het is immers een feit dat iedereen graag heeft dat e-mails en favoriete webpagina’s gesynchroniseerd worden over alle toestellen heen en liefst ook met de mails van het werk of school erin verwerkt.
One OS to cover all devices
Een login lijkt dan al snel een logische stap, dus Microsoft hun visie “One OS to cover all devices” is daar ook een logisch gevolg van. Hoewel de quote eerder uit Lord of the Rings leek te komen, ziet Microsoft het echter serieuzer, daarom sloeg het Windows 9 over en in het rechtstreeks naar 10, gewoon om de één (one) er in te hebben.
Apple achterna?
Opvallend is dat Microsoft nu zelf al aanhaalde dat de combinatie van software en hardware design leidt tot de beste ervaring voor de gebruikers. Na al die jaren blijkt Apple dan toch ook van Microsoft zijn gelijk te krijgen?
Hoe dan ook, bij deze een overzicht van de voornaamste producten die Microsoft graag onder jouw kerstboom zou plaaten. (De Xbox One uiteraard voor de kinderen, maar voor de meer productieve kerstgeschenken keken we ook naar de Lumia’s en Surface Pro 3).
Lumias in alle prijsklasses
Lumia 530
Microsoft begint met een sterk setje prijssegementatie, binnen elk prijsniveau hebben zij voortaan een Lumia. Budget is niet langer een reden om geen Lumia-smartphone meer te hebben. Zo is de advies prijs voor de Lumia 530 een luttele 99 euro. Microsoft weigert echter deze smartphone goedkoop te noemen, zij opteren voor de term “betaalbaar”.
De doelgroep zijn degene die wel een smartphone willen voor te bellen, sms’en, mailen en Facebooken maar kunnen leven met maar basis fotokwaliteit en schermresolutie. Ook de goedkoopste der Lumia’s heeft een quadcore processor waardoor deze toch een tijdje zal kunnen meegaan. Voor de mensen die graag wat meer foto’s nemen of iets meer spelletjes installeren is het geheugen nog uit te breiden tot 128 giga via een micro SD kaartje.
De Lumia 530 is reeds beschikbaar in de winkels in het wit en zwart, maar niet getreurd voor de creatievelingen: je kan via de promosite van Nokia een gratis kleurencover bijbestellen als je dit jaar nog een Nokia koopt!
Van dit toestel volgt er zeker nog een review op Bloovi, als je reeds vragen hebt laat ze weten via een comment in dit artikel of een tweet naar @PuckDS
Moving on to the Lumia 735
Ook de Lumia 735 is reeds beschikbaar op de Belgische markt. Microsoft opteerde hier voor het 4G-model te lanceren in België omdat zij “een duidelijke interesse zien voor 4G-toestellen”. Of dat waar is weet ik niet, maar een 4G toestel voor 299 euro is iets dat zeker het bekijken waard is.
Interessant is dat zij de focus gelegd hebben op een kwalitatieve frontfacing camera. Selfies worden met de dag belangrijker, maar dat is niet de enige reden dat Microsoft belang hecht aan de frontfacing camera. Zij zien ook een toekomst voor videotelefonie. Als je hun keuze voor 4G-modellen en investering in Skype en Lync in het achterhoofd houdt, snap je ook wel waarom Microsoft hierop inzet.
Een ander leuk gegeven aan de 735 is de optie van draadloos te herladen met speciale herlaadstations. Microsoft zet hier al op sinds de Lumia 820 van twee jaar geleden en hoewel volgens mij nog niet echt doorbreekt, beschouw ik dit wel als een enorm pluspunt. Uit ervaring weet ik hoe snel en verslavend draadloos herladen kan zijn.
Tot slot: de Lumia 830, het betaalbare vlaggenschip van 399 euro
Dit toestel komt volgende week op de markt in België en biedt naast de functionaliteiten van de 735 ook nog een 10 Megapixel camera met kwalitatieve Zeiss lens. Over dit toestel zullen we later ook nog een review publiceren.
Surface pro 3: de Macbook Air killer
Ook de bespreking van de Surface Pro 3 hou ik voorlopig beknopt. Voornamelijk omdat in de nabije toekomst zowel de “eerste indrukken” als een diepere review eraan komt.
Kortweg gezegd is dit de Macbook Air-killer van Microsoft. Het toestel zit ruimweg in dezelfde prijsklasse als je het extra toetsenbord meerekent, mogelijk zelfs iets lager voor de laagste modellen.
Opvallend voor dit toestel is dat het niet alleen je tablet en desktop / laptop kan vervangen maar ook je notebook. Door de klikstand en het lichte gewicht (het is een wereld van verschil met voorgaande Surface-modellen) kun je het toestel vlotjes op je schoot plaatsen met het klavier en rustig typen alsof het een netbook of chromebook is.
Ondertussen heb ik het allemaal even geprobeerd en Microsoft heeft inderdaad een punt. Het is even wennen aan de Microsoft software, maar het toestel vervangt zowel een tablet als laptop/desktop. Hoewel het met 12 inch wel een grote tablet is natuurlijk.
Feit is dat het toestel wel “leuk” werkt eens je de gewenningsperiode voorbij bent. Integenstelling tot een aantal Windows 8 toestelen werkt de software hier wel vlotjes op en los van het feit dat ik nog niet alle knopjes weet staan, denk ik inderdaad dat dit toestel mijn Macbook Air kan vervangen.
Het gaat hier natuurlijk wel om een eerste indruk en in de komende dagen zal wel blijken of deze terecht zijn. Hou dus zeker Bloovi.be in de gaten op Twitter en Facebook zodat je de volgende artikels over de Surface Pro 3 niet mist!