Isabel, het betalingsplatform voor professionele gebruikers in België, heeft een analyse gemaakt van de impact van de stakingsdagen op het elektronisch betalingsverkeer in België. Uit de analyse blijkt dat nationale stakingen een groot effect hebben op het betalingsverkeer in ons land. Zo werd een daling van 25 procent gemeten in het betalingsverkeer in ons land tijdens stakingsdagen. Met Isabel 6 worden jaarlijks 400 miljoen beveiligde transacties verwerkt voor een waarde van 2.400 miljard euro.
Provinciale stakingsdagen
Zo hebben de provinciale stakingen vooral een effect op de eigen provincie, en niet meteen op nationaal niveau, behalve een lichte vertraging in het uitvoeren van de betalingen. Opmerkelijk is wel dat de stakingsdag van 1/12 in oa. Oost- en West-Vlaanderen een negatief effect had op het aantal transacties bij bedrijven in de Provincie Antwerpen.
Het is op dit moment van eerste analyse onduidelijk wat de precieze oorzaak zou kunnen zijn. Zo gingen er tussen de eerste maandag van november 2014 (3/11/2014) en december 2014 (1/12/2014) bijna de helft minder transacties door. Op 2 december (dag nadien) verdubbelen de transacties in de provincie Antwerpen, om zich dan te stabiliseren.
De regio Brussel is daarbij de uitzondering: op stakingsdagen 8/12 (Brussel en Waals- en Vlaams-Brabant) is een daling te zien met ongeveer 9% t.o.v. een vergelijkbare maandag in 2014 waarop niet gestaakt werd. In alle andere provincies was het effect niet zo groot.
Nationale stakingsdagen
De impact wordt echter heel erg duidelijk als we de cijfers van het betalingsverkeer van maandag 15/12, bekijken, de nationale stakingsdag. In vergelijking met vorig jaar vonden dit jaar 22.5% minder betalingen plaats (1.345.388 t.o.v. 1.735.809 transacties).
Toch een duidelijk signaal, temeer daar het betalingsverkeer van Isabel in 2014 vergelijking met 2013 met gemiddeld zo’n 3% stijgt. Een dubbel effect dus van +3% naar -22% of een delta van 25%. Op de provinciale stakingsdagen was er vrij snel een correctie merkbaar binnen de twee dagen na de stakingen, maar voor de effecten van de nationale staking is dat vooralsnog niet het geval.
Een nationale staking of een staking in de Brusselse regio heeft dus een grote impact op de economie. Verdere analyse zal moeten aantonen welk financieel effect een uitgestelde betaling heeft op de economische resultaten van banken en ondernemingen op die respectievelijke stakingsdagen.