Ik sluit deze reeks van 6 over de wetenschap achter virale content af met het topic storytelling. ‘Contagious’, een boek dat de 6 ‘key STEPPS’ behandelt, onthult elementen die mond-aan-mond reclame stimuleren. De kunst bestaat erin 1 of meerdere van deze 6 principes toe te passen en zo een virale hit te scoren:
Het Trojaanse paard
Het verhaal over het Trojaanse paard wordt al eeuwen doorverteld. Het zit vol twisten en is een combinatie van drama, romantiek en actie. Daarnaast bevat het ook een onderliggende boodschap: vertrouw nooit uw tegenstander, zélfs niet als ze vriendelijk lijken. Het is meer dan zomaar een verhaal. Het is een belangrijke les.
Een ‘les’ verwerken in een verhaal is een slimme manier om ervoor te zorgen dat het verhaal doorverteld wordt.
Verhalen zijn als voertuigen
Een goed verhaal heeft een begin, een midden en een slot. Het trekt heel vroeg de aandacht en houdt die ook vast om de uiteindelijke conclusie te ontdekken.
Verhalen worden doorverteld omwille van diverse principes die in de eerdere artikels al aan bod kwamen:
- Social currency: sommige verhalen worden doorverteld omdat de verteller er aanzien mee krijgt.
- Emotie: bepaalde verhalen worden gedeeld omdat ze een gevoelige snaar raken.
- Practical value: verhalen worden doorverteld omdat ze nuttig zijn voor anderen. Denk maar aan een verhaal over een zieke baby na een verkeerde voeding. Moeders zullen geneigd zijn deze info door te spelen aan elkaar om zoiets te vermijden.
Hoewel de consument iets kan leren uit advertising is dit niet altijd geloofwaardig. Hij is sceptisch ten opzichte van dit type informatie: zonder dit te checken is het moeilijk zeker te weten of het waar is. Verhalen verhelpen dit probleem. Het is een eenvoudige manier om veel knowhow te verwerven op een levendige en engagerende manier. Het is bovendien moeilijker te discussiëren over persoonlijke verhalen. Je kan het moeilijk oneens zijn met iets wat werkelijk met iemand gebeurde.
Elementen van een goed verhaal:
- Duidelijke structuur
- Voldoende entertainment
- Opmerkelijk, verrassend en/of extreem
- Nuttige info
Bouw je eigen Trojaanse paard
Geef mensen een verhaal waarbij ze over jouw product of merk spreken zonder dat het overkomt als een advertentie.
Dove slaagde hier reeds diverse keren in, o.a. met hun Dove Evolution video (onderdeel van hun ‘Real Beauty’ campagne). Bedoeling was vrouwen te inspireren om zelfzeker en tevreden te zijn over zichzelf. De video bracht een discussie op gang over hoe de media het idee van schoonheid beïnvloedt.
Het is niet alleen controversieel. Het gaf mensen een aanleiding om over het thema (gemanipuleerde schoonheid) te spreken. Bovendien doet het de mensen denken aan en praten over Dove want het merk zit verwerkt in het verhaal. Het gaf Dove een immense visibiliteit. Ze wonnen er talloze awards mee en ze genereerden drie keer zoveel webtraffic in vergelijking met hun Super Bowl advertentie in 2006. Ook de impact op de verkoop was meer dan significant.
Integreer je merk in het verhaal
Focus niet alleen op het genereren van mond-aan-mond, maar verlies daarbij niet uit het oog wat er echt toe doet: het topic waarover men spreekt. Er is een verschil tussen het doen spreken over de inhoud en het doen spreken over het bedrijf of merk dat de content creëerde.
Dit was zo bij de alom bekende Evian ‘Roller Babies’ video. Deze was immens populair, maar het effect op het merk was niet wat men gehoopt had. In datzelfde jaar verloor Evian zelfs marktaandeel en daalde de verkoop bijna 25%! Waarom? Baby’s die rollerskaten zijn schattig maar hebben niks te maken met Evian.
De kunst is niet alleen om een viraal verhaal te ontwikkelen, het moet tegelijkertijd het bedrijf of het merk in de kijker zetten. Mond-aan-mond is het meest waardevol als het merk een integraal en onmisbaar deel uitmaakt van het verhaal. Streef ernaar dat het verhaal niet kan verteld worden zonder het merk te vermelden.
Het Egyptische zuivelmerk Panda slaagde hierin met zijn reeks hilarische en opmerkelijke ‘Never say no to Panda’ commercials. Je kan het verhaal niet vertellen zonder over de panda te spreken. Er is een perfect match tussen het verhaal en de merknaam.
Zo ontwikkel je geslaagde virale content
Verwerk jouw boodschap in een opmerkelijk (social currency), nuttig (practical value) en emotioneel verhaal dat de juiste triggers bevat en met voldoende visibiliteit (public).