Slechts enkele seconden nadat plotsklaps “Hard Drive Failure” op je scherm verschijnt, besef je dat back-ups geen overbodige luxe zijn. Maar daar is het nu te laat voor. Waarschijnlijk google je nog snel om hulp, maar kom je na het lezen van de verhalen van ettelijke andere onfortuinlijke lotgevallen ook tot de conclusie dat je data misschien wel van onherroepelijk verloren is. En dan volgt het besef van de pijnlijke realiteit: duizenden emails zijn voorgoed verdwenen, je klantendatabase moet van scratch terug worden opgebouwd en de foto’s van je familie blijft niet meer over dan een herinnering. Of toch niet? 
Seagate, die je kent als ontwikkelaar van de externe harde schijven die je beter als back-up had gebruikt, heeft ook een unieke reparatiedienst. Eureka! Maak meteen kennis met 'The A-team’ van de harde schijven: het Seagate Recovery Center!


Never give up

Het Seagate Recovery Center in de buurt van Amsterdam, is een 10-koppig team van geeks met een voorliefde voor het openprutsen en herstellen van harde schijven. Daar werken ze in alle anonimiteit en zijn daarmee waarschijnlijk de minst gekende helden van de hele ICT-sector. Op dit team van bollebozen wordt een beroep gedaan wanneer de rest van de wereld het geloof in herstel van de data voorgoed heeft opgegeven. En met succes: samen redden ze gegevens van de eeuwige verdoemenis, aan een tempo van zowat 80 schijven per week.


Wonderdokters


De resultaten die dit expertenteam  voorlegt, zijn opmerkelijk. Melvin Plak, Lab manager van het center: “Van zodra we een opdracht starten halen we een success rate van 90% En wees gerust, wij spreken niet van succes als we slechts 30% data recupereren. In zulke gevallen bezorgen we gewoon die 30%, zeggen we dat de operatie mislukt is, en hoeft de klant niets te betalen.” Toch blijkt niet elke opdracht zo eenvoudig: “20% van wat we binnen krijgen, beginnen we gewoon niet aan, omdat we visueel al kunnen vaststellen dat de data op de schijven onherroepelijk verloren zijn.”

Met zulke hoge succescijfers valt het niet te verbazen dat ondernemingen of zelfs particulieren het lot van hun schijf graag in de handen leggen van deze wonderdokters. “Er zijn ondernemingen die zonder onze reddingsmissie ongetwijfeld de boeken hadden moeten neerleggen”.

Soms zijn dit bedrijven die alles netjes voor elkaar lijken te hebben, op één detail na.

Zo was er een Britse onderneming die servers én backup in hun kelder hadden ondergebracht. Behoorlijk goed beschermd, of zo leek het alvast. Het bedrijf was vlak naast een grote rivier gevestigd, die op een mooie dag buiten haar oevers trad. Dat was vermoedelijk onze grootste recovery opdracht tot op heden.”

Hoeveel kost het om je data te herstellen? 

De prijzen voor een recovery gaan van 50 euro voor de diagnose tot 899 euro bij Mycom voor een volledig fysieke recovery. Zo een bedrag lijkt op het eerste zicht een stevig prijskaartje om data van een harde schijf te recupereren, maar voor het recupereren van gevoelige bedrijfsdata is die kost een peulenschil vergeleken met het alternatief. “Bij onze concurrentie zie je vaak nog veel hogere prijzen verschijnen”, vertelt Jacob Ekker, “maar wij trachten data recovery ook zoveel als mogelijk bereikbaar en betaalbaar te houden voor de consument. Bovendien werken wij enkel met de beste experts.”

Bij de Seagate Backup Slim White (limited edition, verkrijgbaar bij Media Markt en MyCom) zitten de Data Recovery diensten 2 jaar inbegrepen en bij retail partner MyCom (Nederland én België) kan je mits enkele tientallen euro jouw fabrieksgarantie van al uw harde schijven uitbreiden met de rescue service.