Recent onderzoek bevestigt dat we steeds meer tv- en videocontent consumeren. En dat is geen toeval. Dankzij toepassingen zoals uitgesteld tv-kijken, diensten zoals Netflix of YouTube, en de massale intrede van smartphones, tablets en pc’s in de (Vlaamse) huiskamers, kunnen we die content immers bekijken waar en wanneer ons dat het beste uitkomt. Een toegenomen interesse in videocontent-op-maat, dus, door de introductie van nieuwe digitale technologieën. En het einde van die video-(r)evolutie is nog lang niet in zicht!

De toekomst: interactieve 3D video

“Tv- of videocontent consumeren, is niet langer synoniem met languit in de zetel gaan liggen en passief verteren wat er op je afkomt,” zegt professor dr. Peter Quax (iMinds - UHasselt). “Het wordt steeds meer een interactief gegeven, waarbij elke kijker – zelfs tijdens live-uitzendingen – individueel zijn of haar cameraperspectief bepaalt. Zo kan je bijvoorbeeld een live concert via je tv-scherm bekijken terwijl je ondertussen met je tablet inzoomt op het publiek of de gitarist.”  

In het kader van hun AIVIE-project (Augmented Immersive Video-Based Interactive Environments) onderzochten iMinds onderzoekers van UHasselt en UGent – samen met een aantal industriepartners (Alcatel-Lucent, Androme en Arcadis) – alvast de volgende doorbraak in het omgaan met 3D (en meer bepaald 360°) video. 

Volgens professor Quax ligt die doorbraak in het verrijken van 3D video met andere objecten zoals tekst, foto’s, gerelateerde video’s of ‘synthetische’ (artificiële) content. 

Makkelijker gezegd dan gedaan

Artificiële content aan foto’s toevoegen wordt al langer gedaan – maar voor video was dit totnogtoe een onbetreden pad.

“We onderzochten specifiek hoe we 360°-videomateriaal semi-automatisch – en op een visueel attractieve en realistische manier – konden verrijken. Daarnaast bekeken we ook nieuwe manieren om door die 3D-omgevingen te navigeren (door middel van handbewegingen bijvoorbeeld), net zoals het naadloos streamen van die interactieve ervaringen,” aldus professor Quax. 

“We beperkten ons daarbij trouwens niet tot klassieke tv-scenario’s; ook het gebruik van 3D video voor toepassingen zoals interactieve museumbezoeken, of het visualiseren van nieuw aan te leggen straten en pleinen, werd onderzocht.” 

Een blik op de resultaten

In vorige onderzoeksprojecten toonden onderzoekers al aan dat door middel van een ‘tiled approach’ zware 360°-videostreams toch op een eenvoudige en schaalbare manier over het netwerk kunnen worden gestuurd.

Het gebruik van die tiles houdt in dat content wordt opgesplitst in een mozaïek van kleine filmpjes – zodat de hele video niet in één keer moet worden gestreamed en ingeladen (je kan immers toch maar enkele elementen per keer bekijken). Op die manier vermijd je lange buffer-periodes, en de potentiële overbelasting van het netwerk.

En wat dacht je van het volgen van één bepaalde speler of renner tijdens een live voetbalmatch of wielerwedstrijd? Intelligente technologie maakt het mogelijk om in een 360°-videostream één object te selecteren en dat automatisch te blijven volgen – over verschillende camera’s heen.

Bepaal je tijdens je interactieve ervaring liever zelf het pad dat gevolgd wordt, in plaats van die beslissing over te laten aan een regisseur? Ook daarin werd een doorbraak gerealiseerd, door de ontwikkeling van slimme algoritmen die, op basis van semantische annotatie, voorspellen welke content vooraf gecached moet worden om haperingen en buffering te vermijden.

Of ben je een frequente museumbezoeker? Dan ben je waarschijnlijk wel geïnteresseerd in de interactieve, 3D museumgids die samen met het Gentse Museum over Industrie, Arbeid en Textiel (MIAT) werd ontwikkeld – en die je toelaat om door middel van handbewegingen doorheen het virtuele museum te bewegen.

En ook het realistisch visualiseren van stadsvernieuwingsprojecten zal nooit meer hetzelfde zijn – nu virtuele elementen (zoals nieuwe bomenrijen, heraangelegde pleinen of ingewikkelde verkeerssituaties) op een heel natuurlijke manier aan een 360°-video kunnen worden toegevoegd, zodat je op voorhand tot in het kleinste detail kan ontdekken hoe je straat er na de werken zal uitzien.  


 

“De technologieën die we de voorbije twee jaar ontwikkeld hebben, kunnen in heel wat toepassingen gebruikt worden – gaande van nieuwe video-applicaties en games tot trainingsscenario’s,” besluit Peter Quax.