Yuri van Geest is co-auteur van ‘Exponential Organizations’ en tijdens zijn keynote op WebTomorrow, op 10 maart in ICC Gent, komt hij vertellen over wat je van exponentiële organisaties als Airbnb en Uber kunt leren. Bloovi-schrijver Mischa Verheijden sprak met hem en hoorde dat die lessen van levensbelang zijn: ”Het is disrupt or die. Als je jezelf niet vernieuwt, ben je over tien jaar gezien.” Maar, voor Van Geest nog spannender en inspirerender, is dat we zo ook sociale ongelijkheid kunnen oplossen.

Yuri van Geest is een veelzijdig man. Naast co-auteur van ‘Exponential Organizations’ is hij Nederlands ambassadeur van Singularity University, managing director van Singularity University Summit Europe en co-founder van Quantified Self Europe.

Van Geest is al 20 jaar professioneel bezig met technologie, innovatie en digitalisering binnen start-ups, ondernemingen en de overheid, vertelt hij.

Van Geest: “Ik vind het leuk om hen te inspireren, door aan te geven wat er wereldwijd gebeurt rond singulariteit en vertaal dat naar hoe ze daar innovatief mee kunnen omgaan en zich kunnen voorbereiden op de toekomst.”

Met het Internet of Things komt het internet nu ook in de echte wereld en krijgen vaste objecten als thermostaten, koelkasten, speelgoed, bruggen, gebouwen, maar ook ons lichaam een digitale laag. Het is een logische stap in de evolutie van het internet, vindt Van Geest.

Angst voor artificiële intelligentie

Zeker is dat die toekomst met singulariteit en het Internet of Things er radicaal anders uitziet.

Singulariteit werd door sciencefictionschrijver Vernor Vinge in ‘Technological Singularity’ omschreven als: “het punt waarop alle oude modellen niet meer voldoen en een nieuwe realiteit het leven regeert.”

In die nieuwe realiteit is onze beschaving mogelijk zelfs zo door technologie aangepast en veranderd dat we het zelf niet meer kunnen volgen. Een nieuwe realiteit, waarin Artificiële intelligentie (AI) slimmer is dan onze eigen menselijke intelligentie en in staat is zichzelf slimmer te maken. Het Internet of Things versnelt deze trend door allerlei zaken aan elkaar te knopen.

In een recent door The Future of Life gepubliceerde open brief roepen wetenschappers, onderzoekers en ondernemers onder wie Stephen Hawking op om de mensheid te beschermen tegen die Artificiële Intelligentie. Die kan ons werk overnemen, onze ethiek met voeten treden en ons gaan overheersen. Het kan zelfs het einde van het menselijke ras betekenen.

Van Geest is het er mee eens dat er risico’s zijn: “Het creëren van AI is eenvoudiger dan het controleren en beheren ervan. Een situatie die out of control raakt, omdat een kunstmatige intelligentie beslissingen doorvoert die mensen niet meer bevatten, is reëel. Dat hebben we al gezien in de financiële sector in 2010.

Ik maak me er wel zorgen over en vind dat we controlemechanismen moeten inbouwen om excessen te voorkomen. AI gaat heel hard, maar ik denk dat we daar iets meer controle over hebben, dan over de problemen van nu, zoals sociale ongelijkheid, veiligheid en klimaatverandering.”

Ook al benieuwd naar de speech van Yuri? Koop een ticket voor WebTomorrow in Gent!

Van lineair tijdperk naar een exponentieel tijdperk

Waar singulariteit en Internet of Things nu ingang vinden bij een breder publiek, zijn ze voor Van Geest al gewoon geworden.

Van Geest: “Ik kijk nu meer naar wat er aan de randen van die ontwikkelingen gebeurt bij exponentiële organisaties, bij overheden en wat er gebeurt met sociale ongelijkheid en hoe we dat kunnen oplossen. Dat is op dit moment het meest spannend en inspirerend.”

Ik ben op de lange termijn wel optimistisch. We zitten nu in een heel moeilijke transitieperiode van het oude naar het nieuwe. Werken met systemen is heel ontwrichtend en voor een heleboel mensen ook niet leuk en het is de vraag hoe ze daar mee omgaan.

Naast alle verandering is het ook een tijd van continue innovatie. Je moet jezelf disrupten, of iemand anders gaat doen. Iedereen krijgt ermee te maken: zorg, onderwijs, automotive, retail, logistiek, transport, energie, overheid, finance … Het is disrupt or die: als je niet vernieuwt, ben je over tien jaar gezien.

We gaan van een lineair naar een exponentieel tijdperk. Technologie betekent versnelling en versnelling betekent leren en ontleren. Het vraagt behendigheid, snelheid en flexibiliteit en dat is een totaal ander businessmodel dan dat van de afgelopen 150 jaar.

Van Geest: “Ik ben ervan overtuigd dat succesvolle exponentiële organisaties van de afgelopen zes jaar, zoals Airbnb, Uber en Tesla, de blauwdruk worden voor organisaties in de komende tien jaar. De meest disruptieve vorm van exponentiële organisaties zijn de Distributed Autonomous Organizations (DAO)."

Start-ups gebaseerd op de block chain, het platform waar Bitcoin een applicatie voor is. Een nieuw parallel internet gericht op het uitwisselen van waarde, zowel financieel als niet-financieel. Machines en algoritmes gaan daarbij zonder de tussenkomst van mensen complete bedrijven aansturen. Dat heeft enorme consequenties. Ook nadelige, zoals minder werkgelegenheid dan dat er nu al is.”

Demonetisatie

Van Geest: “Het biedt anderzijds ook ruimte aan nieuwe ontwikkelingen zoals de deeleconomie, waarin er minder geld nodig is. Er komt meer werkverdeling, arbeidstijdverkorting en demonetisatie: de meeste producten worden de komende twintig jaar tientallen procenten goedkoper door singulariteit.

Het enige wat nog lineair loopt, is vastgoed. De grootste kostenpost is een huis huren of kopen. Als we daar doorheen beuken, één van de ambities voor de komende tien jaar, hebben we een wereld waarin je veel minder geld nodig hebt. Een basisinkomen kan dan voor een groot deel in je behoeften voorzien en voor meer gelijkheid zorgen.

Waar ik giftig van word, is dat een groot aantal multinationals geen belasting betalen, terwijl wij als burger best hoge belastingen moeten betalen. Dat is onethisch en totaal niet te verantwoorden. Gelukkig beginnen bedrijven dat zelf ook in te zien, omdat het anders sociale onrust, opstand en burgeroorlog veroorzaakt. En dan hebben ze geen klanten meer.

Alles wat digitaal is, is in principe duurzamer dan de oude oplossingen

Ik heb zelf 2 kinderen en wat is het belangrijkste voor onze kinderen? Niet het vasthouden aan de zittende macht, maar het omarmen van start-ups als Airbnb, Uber en Tesla, die gebruikmaken van nieuwe technologieën, die duurzamer zijn dan de klassieke systemen. Alles wat digitaal is, is in principe duurzamer dan de oude oplossingen.

Het is eigenlijk alleen nog maar een politiek vraagstuk. Kies je voor de bestaande macht of voor nieuwe opkomende machtsstructuren, de start-up cultuur. Die strijd is de essentie van waar het om gaat.

Je kunt wel de zittende macht beschermen, maar er kan beter worden gekeken naar de voor- en nadelen van het oude en het nieuwe systeem en hoe je die bij elkaar kunt brengen.”

Ook al benieuwd naar de speech van Yuri? Koop een ticket voor WebTomorrow in Gent!

Al 500 mensen gingen je voor!