In Barcelona verzamelen deze week een paar duizend mensen voor DrupalCon 2015. Een conferentie voor en door mensen die met het opensource content management systeem Drupal werken. Drupal is in 2001 ontwikkeld door de Vlaming Dries Buytaert. Traditiegetrouw geeft hij zijn Driesnote. Wat de Stevenote was voor Applefans is de Driesnote voor Drupalisten. Bloovi sprak met Pascal Noppe, drupalist en bestuurder van het Gentse webbureau XIO dat ook zijn steentje heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Drupal 8, over de Driesnote.
Net als bij Apple gonst het op voorhand van de geruchten en de release van Drupal 8 was top of the list. De ontwikkeling van Drupal 8 laat dan ook al bijna 5 jaar op zich wachten. Dat beseft Dries Buytaert en hij kondigt in zijn keynote aan dat Drupal 8 Release Candidate 1 is gepland voor 7 oktober 2015.
Waarom heeft het zo lang geduurd?
Noppe: “Dat was één van de “uncomfortable questions” waar de Driesnote rond was opgebouwd. Andere vragen die hij naar voren bracht, zijn: ‘Verliest Drupal momentum?’ en ‘Kan Drupal de competitie met andere content management systemen nog aan?’.
Hij stelde het helder: ‘We need to stop doing this or we will not survive’ doelend op het veel te lange proces om Drupal 8 klaar te krijgen. Het was een vrij persoonlijk verhaal, ook over work-life balance, een struggle die veel mensen die meewerken aan versie 8 zullen herkennen. De oplossing die hij voorstelt, is te breken met het traditionele model en vanaf nu niet meer te wachten tot de volgende grote Drupal-release, maar telkens als er een grote feature af is een nieuwe versie te releasen.”
Release Candidate 1 is dus voor 7 oktober, maar wat wil dat precies zeggen?
Noppe: “Een release candidate is een belangrijke milestone in de levenscyclus van Drupal als opensource software. Na een jaar van alpha en beta-releases, wil het zeggen dat alle kritieke bugs (fouten) in het systeem zijn opgelost.
Hoewel het nu nog verschillende kandidaatversies duurt voordat Drupal 8 officieel klaar is, is een release candidate 1 voor veel webbureaus al wel de officieuze start om met Drupal 8 aan de slag te gaan. Het is nu immers zeker dat de grote fouten eruit zijn en dat er geen moeite verloren zal gaan bij het verschijnen van de officiële versie. De Drupal-community voorziet vanaf nu consequent een upgrade path om probleemloos van kandidaatversie x naar de officiële versie over te schakelen.”
Een nieuwe versie betekent vooral verbeteringen. Wat is er anders?
Noppe: “Dries heeft een punt om in de toekomst bij elke nieuwe grote feature met een nieuwe versie te komen. In Drupal 8 zijn er meer dan 200 nieuwe features, ontwikkeld door meer dan 3.000 developers.
Eén van de belangrijkste punten in de technologische relevantie van Drupal zijn volgens Dries de ingebouwde webservices om content te leveren aan externe tools en apps. Traditioneel was er het CMS dat zowel content als layout creëerde voor de browser van de gebruiker, in de vorm van HTML en CSS. Nu gaat alles richting decoupled front-end apps , die los van Drupal gebouwd zijn en enkel de content uit Drupal halen via de ingebouwde web services.In de toekomst ziet Dries Drupal evolueren naar een model dat tussen het traditionele CMS en het decoupled model ligt. Progressive decoupling noemde hij dat. Hij wil dat Drupal 8 ‘the go-to platform for sites and apps’ wordt.
Een andere belangrijke en grote verandering is dat alle themes (sjablonen) nu responsive zijn. Dat is niks te vroeg met de aankondiging van Google dat ze op 1 november een nieuw algoritme introduceert waarbij een mobielvriendelijke website nog zwaarder gaat wegen op het scoren in de zoekresultaten. Ook siteconfiguratie en contentbeheer op mobiele toestellen wordt een pak eenvoudiger.
Nog een verbetering of misschien meer nog een strategische zet is dat Drupal het opensource-framework Sympfony heeft geïntegreerd. Daarmee is de functionaliteit van frameworks in Drupal verrijkt met bijvoorbeeld Symfony's templating systeem Twig.
Jullie maakten de eigen site al in een beta versie. En?
Noppe: “Klopt, we bouwden eind 2014 onze site met de eerste beta-release. Afgezien van de kinderziekten die typisch in zo’n beta-versie zitten, hebben we al de beloofde voordelen van Drupal 8 ervaren. De Twig templating language is een verademing. Responsive is echt ingebakken. Vertalingen gingen super makkelijk. En we konden configuratie-updates live pushen zonder ons zorgen te maken over content. Het onderstreept Dries’ visie toekomstige versies sneller te releasen.
Het gaf ons vooral de opportuniteit om Drupal 8 al te verkennen en vanuit onze ervaringen een actieve rol te spelen in de Drupal-community en bij te dragen aan het ontwikkelen van Drupal 8. Zo organiseerden we recent nog een Code Sprint, waarbij 23 developers, in hun eigen tijd op een zondag aan 25 issues werkten. Dat zegt veel over hoe een community werkt aan een opensource project als dit.
Drupal agencies die actief zijn in de community weten hoe ze de sites moeten bouwen. Zoals Dries vandaag zei: Om het momentum in Drupal 8 te krijgen, moeten we nu gewoon sites bouwen in Drupal 8. Als iedereen blijft wachten, gebeurt er niks.”
Video Driesnote (Driesnote start bij 19:50 minuten)