In de beginjaren van Google op de beurs, dachten vele mensen dat het bedrijf het niet zou halen met zijn langetermijnvisie. Oprichters Larry Page en Sergey Brin kozen bewust voor deze visie. Ook al hadden ze iedereen al overtuigd van hun kunde, toch bleven sceptici voorzichtig met positieve commentaar op de keuze van Google om naar de beurs te trekken. Dit dus met een ongezien succes.
Google doet het indrukwekkend goed
Tien jaar later hebben die personen hun negatieve gedachten moeten omzetten naar positieve. De koers van het aandeel is namelijk in een decennium met 1293 procent gestegen. Voor zijn beursgang gebruikt Google het zogeheten Nederlands veilingsmodel. Potentiële aandeelhouders konden aangeven hoeveel aandelen ze voor een bepaalde prijs wilden hebben, wat niet in goede aarde viel bij de beurshandelaren die zich achtergesteld voelden.
Toetreding ging niet van een leien dak
Vooraleer het bedrijf op de beurs kwam, heeft Google wel een aanvaring gehad met de SEC (US Securities and Exchange Commission). En dit om twee redenen : de aandelenregistratie werd op het allerlaatste moment toch niet goedgekeurd, waarvoor de SEC geen reden gaf. De tweede aanvaring is er gekomen doordat de oprichters van Google in Playboy stonden met een interview. De SEC is hier heel duidelijk over. Bedrijven die op het punt staan om naar de beurs te gaan, moeten heel voorzichtig omgaan met informatie die ze verstrekken aan de media.
Steile opmars van Google in de beginjaren
We kunnen stellen dat Google op tien jaar tijd enorm goed heeft gepresteerd. Tijdens deze tien jaar zijn de aandelen zelfs gesplitst geweest omdat ze anders te duur zouden worden voor toekomstige aandeelhouders en andere beurshandelaren.
Toch zijn er tien andere aandelen die het nog beter gedaan hebben zinds 2004. O.a Netflix met 2861 procent, Apple met 4274 procent en Priceline zelfs met 6215 procent.