Bron foto: Shutterstock

Vorig jaar lag er voor een op vier Belgen minstens één fout cadeau onder de kerstboom. De kans is groot dat jij dus dit jaar ook een niet passend geschenk kreeg. Naar de kringloopwinkel brengen of ergens diep in een kast stoppen dan maar? Veel cadeautjes vinden hun weg naar tweedehandssites. Nauwelijks één dag na Kerstmis, zijn al heel wat van deze pakjes aan een tweede leven begonnen. Zo meldt 2dehands.be tot een vijfde meer ‘foute’ zoekertjes in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook Troc.com verwacht meer aanbod van ‘ongewenste’ cadeaus in haar winkels.

Dokter Bibber en koffiemachine

Een geschikt geschenk vinden, het blijkt weinigen gegeven. Nog voor de kerststronk helemaal verorberd was, doken de eerste ongewenste cadeaus al op op 2dehands.be. “Het gezelschapsspel Dokter Bibber, een activity tracker, een regenjas en een koffiemachine waren de eerste cadeaus die hun weg vonden naar ons platform. Dat was al vanaf 20u00. Vaak gaat het om spullen die we dubbel hebben, of helemaal niet willen, maar waar we wel iemand anders blij mee kunnen maken,” aldus Petra Baeck, woordvoerster van 2dehands.be.

De zoekertjessite zag het afgelopen weekend tot een vijfde meer ‘foute geschenken’ op haar platform opduiken in vergelijking met vorig jaar. Ook de tweedehandsketen Troc.com verwacht deze week meer gloednieuwe producten binnen te krijgen in haar 28 winkels. Goed nieuws voor wie nog een cadeau voor nieuwjaar op de kop wil tikken: er zijn nu meer dan ooit koopjes te doen op zoekertjessites en in tweedehandswinkels.

Broers en zussen zitten er het vaakst naast

Wat die foute cadeaus dan meestal zijn? Dit was de top 3 van de meest gegeven foute cadeaus in 2015:

  1. Decoratie-artikelen (26,2%)
  2. Kleding (21,3%)
  3.  Boeken en strips (13,3%)

Onze broers en zussen (17,1%) zaten er het vaakst helemaal naast. Maar ook onze ouders (16,1%) en schoonouders (12,6%) geven we volgend jaar best wat extra tips.

Minder taboe, maar toch nog schaamte

“Steeds minder Belgen hebben er problemen mee om hun ongewenste geschenken door te verkopen. Vorig jaar deed bijna een op tien dat. En waarom zouden ze deze producten stof laten vergaren in de kast; ze kunnen er beter geld mee verdienen om iets leuks mee te kopen. Deze trend doet zich trouwens al een aantal jaar op rij voor. Decoratie-artikelen, boeken, cd’s en dvd’s zijn bij ons het populairst,” aldus Pierre Boseret, Algemeen Directeur van Troc.com België.

Toch vindt 41,5% (vorig jaar 45%) van de ondervraagden die vorig jaar een fout cadeau kregen, het nog steeds ‘not done’ om een geschenk door te verkopen. Een kwart van hen is bang dat de schenker zich beledigd zou voelen. En 16,5% schenkt de ongewenste cadeaus liever weg.