Eén jaar geleden lanceerde SpaceX een Falcon 9-raket in Cape Canaveral, Florida.Die raket had als doel een satelliet in de ruimte achter te laten en dan succesvol terug te keren, wat ook lukte. Elon Musk en z’n hele team waren toen zichtbaar onder de indruk. National Geographic filmde toen het hele gebeuren en publiceerde de fascinerende beelden afgelopen week.
Raket keerde succesvol terug
Het was niet de eerste keer dat SpaceX zich aan zo’n experiment waagde, maar nog nooit had een raket zo ver en snel gevlogen, én leverde het ook succesvol een satelliet af. Een hele prestatie dus.
Tech leider Elon Musk was helemaal overdonderd door de succesvolle missie. Bekijk in dit filmpje hoe Musk van angst en spanning naar totale opluchting en geluk gaat:
Recycleren van raketten
Voor SpaceX was dit een grote stap vooruit, maar voor ons als mensheid misschien ook. Vandaag wordt het leeuwendeel van raketten maar één keer gebruikt. Je lanceert de raket de ruimte in, waarna het daarna onbruikbaar terug op de aarde valt.
Iets waar Musk niet mee kon leven, aangezien raketten bakken vol geld kosten. Dus wil hij een manier vinden om ze te recyclen. De geslaagde landing toonde aan dat dat werkelijkheid kan worden. Nu moet het team nog uittesten of ze zo’n ‘tweedehands’ raket nog eens de lucht in kunnen sturen.
Ruimtereizen voor iedereen komt dichterbij
Als dat lukt, dan zou ruimtereizen goedkoper en dus voor een groter publiek mogelijk kunnen worden. Zo zou de mensheid heel nieuwe horizonten kunnen ontdekken. Er zou zich een totaal nieuw tijdperk aankondigen.
Het was niet de eerste keer dat een raket succesvol terug kon keren naar de aarde. Onder andere Blue Origin, het raketbedrijf van Jeff Bezos, slaagde daar al in. Maar die waren tot nu toe nog niet in staat om ook dingen, zoals een satelliet, mee te nemen en af te leveren. Voor SpaceX en de hele ruimte-industrie, was dat dus een enorme sprong vooruit.
Helaas was 2016 allesbehalve een topjaar voor SpaceX. In september ontplofte nog een van hun Falcon 9-raketten tijdens een test, waarbij het een satelliet van Facebook vernietigde. Tot dat probleem opgelost is, lanceert het ruimtebedrijf geen raketten. De vertragingen wegen door op het hele team. Misschien tijd om hun hoogtepunt nog eens te herbeleven.