Tindergewijs solliciteren bestond al een tijdje, maar binnenkort vind je je nieuwe job misschien wel op Facebook. De start-up sympl lanceert een talentbot waarmee het mogelijk wordt om te solliciteren via Facebook. De HR-tool combineert automatisatie en menselijke expertise om de juiste match te maken.
Sympl is de eerste oplossing in Europa om binnen Facebook te rekruteren of werk te zoeken. Via de talentbot, een volledig geautomatiseerd chatsysteem, kunnen werkzoekenden op elk moment solliciteren. Ze worden gescreend en krijgen snel feedback - en dat allemaal binnen Facebook Messenger.
Alleen het eerste deel van een rekruteringsprocedure verloopt via Facebook. De talentbot doet enkel de eerste screening. Daarna nemen ‘echte’ recruiters het over. Toch verlaagt dit de drempel voor werkzoekenden enorm. De interactie via chat laat toe om een dialoog uit te bouwen tussen werkzoekenden en recruiters.
De eerste binnen Europa
Een talentbot binnen Facebook is een primeur voor Europa. Mark Herman, co-founder van sympl: "Facebook is het meest gebruikte social platform en het is logisch dat ook werknemers en werkgevers er elkaar kunnen vinden. We zijn de eerste in Europa die solliciteren binnen Facebook mogelijk maken. Als de talentbot een succes blijkt, is uitbreiding naar andere landen zeker aan de orde."
Samenwerking tussen bot en mens
Als werkzoekende surf je via Facebook Messenger naar sympl.be. Daar start je conversatie met Chip, de talentbot van sympl. Je beantwoordt gedurende vijf minuten een tiental vragen over je jobvoorkeur en achtergrond. Je kan ook je cv uploaden en doorsturen.
Na het opladen van je cv nemen de recruiters van sympl over. Zij communiceren online met de werkzoekende en nodigen hen uit voor een geautomatiseerd video-interview. De recruiters zijn verantwoordelijk voor de finale matching met de werkgever en houden de werkzoekende op de hoogte.
Getest door Mobile Vikings en VDAB
Sympl testte de talenbot samen met Mobile Vikings en VDAB. De tests zijn alvast positief. Zo’n 85% van de werkzoekenden zegt dat ze de talentbot willen gebruiken voor hun zoektocht naar werk. Meer nog: 98% geeft zelfs aan dat ze graag nog meer vragen zouden krijgen van Chip. Dankzij het videointerview kunnen werkzoekenden hun persoonlijkheid beter etaleren dan enkel via cv.
Werkgevers zien hun rekruteringsproces dan weer drastisch versnellen. Zij kunnen op basis van de video-interviews sneller inschatten of de werkzoekende goed bij hen past.
Sympl bereidt momenteel een kapitaalronde voor om zijn diensten verder uit te rollen. Het uiteindelijke doel is een volledig HR-conversatieplatform op basis van artificiële intelligentie. Zelf eens met Chip een praatje slaan? Ga naar bsym.pl/talentbot