Een smartphone die je zelf kan upgraden, repareren en verpersoonlijken in een handomdraai? Dat is waar Project Ara om draait. Toch heeft het vele jaren geduurd eer Google het concept heeft geperfectionaliseerd. Binnenkort is het eindelijk zover. Google lanceert de eerste modellen van de modulaire smartphone in de herfst, de lancering voor het grote publiek komt in 2017.
Het ontstaan van Google Ara
Project Ara is ontstaan uit het brein van de Nederlandse uitvinder Dave Hakkens, hij kwam enkele jaren geleden met Phonebloks op de proppen, en wou met zijn idee een duurzame smartphone introduceren. Google nam het project over en daarna groeide het het concept uit tot een product: Google Ara.
Als bijvoorbeeld de camera of het display kapot is, hoeven smartphonegebruikers niet langer een nieuw toestel te kopen, maar alleen die ene module. Dat voorkomt verspilling en geeft telefoons een langere levensduur. Het wordt voor consumenten mogelijk om simpelweg de processor, geheugen, scherm en camera snel te vervangen. Dit is hoe het precies werkt:
Ara is nu een apart onderdeel binnen Google
Na een aantal developconferenties bleef het een tijdje stil rond Ara en doken er ook berichten op dat de ontwikkeling niet van een leien dakje liep. Meer zelfs: de modulaire smartphone kampte met grote problemen. De losse modules bleven namelijk niet goed aan elkaar vastzitten.
Toch is er plots goed nieuws te melden! Google kondigde vorige week immers aan dat Ara eindelijk in de allerlaatste ontwikkelingsfase zit. Ara is nu een nieuw, apart onderdeel binnen Google en de Ara-smartphone zal deze herfst geïntroduceerd worden voor ontwikkelaars. Consumenten krijgen de modulaire smartphone in de loop van volgend jaar in handen.
Ben je ontwikkelaar en wil je meebouwen aan Ara? Of heb je ideeën rond mogelijke modules? Neem dan zeker eens een kijkje op de Ara-website.