Je kent het gevoel ongetwijfeld: nu moet het gaan gebeuren, hét moment om jouw creatieve brein te laten werken. Laat die inspiratie maar komen! En dan … gebeurt er helemaal niks. Noppes. Nada. Niente. Wat nu!? Gelukkig zijn hier zes tips om eenvoudig jouw ideeënstroom terug te laten vloeien.
Ons menselijk brein zit complex in elkaar. Net wanneer je er het hardst op rekent, laat het jou in de steek :( Ons brein sluit zichzelf graag af net op die momenten dat het niet de bedoeling is. Zo verlies je vaak alle hoop om alsnog tot die ene geniale ingeving te komen. Toch is er een manier om deze negatieve spiraal te doorbreken, je geest te bedotten en het terug aan het werk te zetten. En dat is verrassend eenvoudig. Hoe? Via verandering! Kleine wijzigingen in plaats, aanpak en perspectief kunnen volstaan. Hieronder vind je enkele concrete suggesties voor als die ideeënstroom plots stokt. Alvast het proberen waard!
TIP 1: verlaat de meeting
Het lijkt een fantastische manier om tot frisse ideeën te komen: een brainstormmeeting om nieuwe opportuniteiten te ontdekken of tot oplossingen te komen voor een specifiek probleem. Schrik echter niet als die ene fantastische ingeving niet tijdens, maar na de meeting komt. Soms zelfs een hele tijd later, in de aanwezigheid van andere mensen of naar aanleiding van een bepaald voorval. Vaak de trigger voor dat ultieme antwoord waar je in de meeting naar op zoek ging. Je hoeft dus niet te vrezen als ‘het’ tijdens de meeting niet komt. En als je voelt dat dat zo is, gebruik je tijd dan nuttiger en wees niet bedeesd om de vergadering vroeger te verlaten of af te ronden.
TIP 2: neem het vliegtuig, de trein, de auto of zet het op een loopje
Een rustig, teruggetrokken moment kan verrassende openbaringen opleveren. Heel vaak kwam ik tot mijn beste ingevingen tijdens een ontspannend loopje. Ook een vlucht, auto- of treinrit waren in het verleden soms erg lucratief op het gebied van ideegeneratie. Reden genoeg om erop uit te trekken met het vliegtuig, de trein, de wagen of te voet.
TIP 3: stop met logisch denken
We hebben twee hersenhelften. En die functioneren niet op dezelfde manier. Het creatieve rechterdeel van je grijze massa werkt helemaal anders dan het rationele linkerdeel. Toch draait onze linkerhersenhelft vaak overuren. Daarbij staat logica centraal. Inspiratie daarentegen is niet logisch of gestructureerd. Ik ben ervan overtuigd dat de meesten onder ons veel makkelijker hun creatieve brein kunnen aanspreken wanneer ze relaxed zijn. Of wanneer ze bezig zijn met een zogenaamde hersenloze taak zoals dansen, schilderen of sporten. Gun jouw linkerhersenhelft dus af en toe een break en stop met logisch denken.
TIP 4: geef het op en dwaal even af
Meer dan eens zette ik mijn hersencellen onder druk en staarde ik veel te lang naar een leeg computerscherm of een wit blad in de hoop dat ‘het’ plots zou komen. Maar vaak kwam dat ene idee niet. Hoe langer ik het volhield, des te groter de frustratie. Om dan uiteindelijk neer te ploffen in de zetel en te zeggen “F*** you, hier stopt het, ik geef het op”.
Dan duurt het altijd even om tot rust te komen en mijn bovenkamer in die ‘off-modus’ te krijgen, maar wanneer het zover is, komen heel vaak de langverwachte antwoorden.
TIP 5: bekijk het vanuit een ander perspectief
Wanneer ik op een nieuw dossier werk, bekijk ik de problematiek bij voorkeur vanuit heel diverse perspectieven. Daarbij beperk ik mezelf niet tot de grote baas van het bedrijf. Die staat meestal te dicht bij zijn producten, waardoor hij zijn helicopter view en objectieve blik kwijt is. Vaak komen de beste ingevingen van andere teamleden. De boekhoudster heeft soms een verrassend waardevolle kijk op een communicatievraagstuk. Ook buitenstaanders kunnen voor een frisse blik zorgen. Ik was onlangs te gast bij Wonderlabs, een ‘meet-learn-make’ open innovatie en co-creatie programma van Wonderland. Daar bedenken bedrijven uit verschillende sectoren ideeën voor elkaar. Alle aanwezigen beaamden dat de ideeën uit compleet andere sectoren bijzonder inspirerend én nuttig waren.
TIP 6: respecteer die ‘Me myself and I’-tijd
Deze tip hangt deels samen met het 'vliegtuig-trein-auto-loop' moment dat ik al aanhaalde in tip 2. Sinds kort heb ik me verdiept in yoga en meditatietechnieken. Ik ben verre van een expert (eerder een beginner) maar ik gebruik die momenten om mijn ‘denkend brein’ even een time-off momentje te gunnen. Ik ben er stilaan van overtuigd dat die quality time met mijn intuïtieve innerlijke zelf onmisbaar is. Heb je dus net als ik vaak het gevoel dat je hersenen overuren draaien? Gun jezelf dan die ‘me myself and I’-tijd. Je zal versteld staan van het effect!
Nu is het aan jou. Stop met dat logisch denken. Test onmiddellijk één van bovenstaande tips uit en deel je ervaringen hieronder!