foto: shutterstock.com

Vorige week kopte De Tijd: “PS wil bedrijven die automatiseren belasten”. Er stond letterlijk: "De Waalse minister van Begroting Christophe Lacroix (PS) wil bedrijven belasten die personeel vervangen door machines.” Als het van de Franstalige socialisten afhangt, betalen bedrijven die hun personeel vervangen door machines binnenkort een bijkomende belasting. ‘We moeten de automatisering bestrijden die het verlies van banen bij de laagopgeleiden veroorzaakt’, zegt Lacroix.

Hun coalitiepartner cDH is tegen. Gelukkig, want zo’n belasting zou volgens mij het allerdomste zijn wat een overheid kan beslissen. Let me explain.

Automatiseren is een kwestie van moeten

We leven in een maatschappij die sneller dan ooit evolueert, transformeert en digitaliseert. Het gaat met rasse schreden vooruit. En we moeten daar met z’n allen in mee. Of we dat nu graag hebben of niet. Als we dan naar de meeste Belgische bedrijven kijken dan staan hun marges onder druk. Tegelijkertijd moeten ze ook zwaar investeren om op globaal & Europees vlak mee te zijn met de evolutie. Dikwijls is het eerder een kwestie van overleven, laat staan groeien.

Automatisering van bepaalde bedrijfsprocessen maakt voor veel bedrijven logischerwijs een onderdeel uit van hoe ze moeten reageren. Als ze op hun bestaande, klassieke processen minder marge maken, dan kan automatisering er nog enigszins voor zorgen dat gezonde marges aangehouden kunnen worden. Daarnaast vinden bedrijven voor klassieke, arbeidsintensieve vacatures amper personeel. Bedrijven worden dus gedwongen om te automatiseren. Het is soms pompen of verzuipen.

Kan je het mensen kwalijk nemen dat ze deze jobs niet willen doen? Nee. Ook op menselijk vlak veranderen de dingen razendsnel. We willen veel geld kunnen verdienen, een evenwicht vinden tussen werk en privé. We willen tijd investeren in ons sociaal leven, ons gezin, onze gezondheid en als het even kan een stuk van de wereld zien. Velen kiezen daarom voor een job waar we onze intelligentie kunnen gebruiken en waar we kunnen bijdragen in de ontwikkeling en groei van het bedrijf waar we werkzaam voor zijn. En wie kan hen dat kwalijk nemen?

Automatiseren is geen slecht nieuws-show. Integendeel.

Bedrijven die automatiseren doen dat niet altijd om extra marge te maken. Ze doen dat dikwijls om zich vandaag te kunnen voorbereiden op de uitdagingen morgen én overmorgen.

En een bedrijf dat nadenkt over morgen, kan niet anders dan hun opgebouwde marges opnieuw te investeren. Investeren in nieuwe kennis, hun medewerkers opleidingen en conferenties laten volgen, het aantrekken van nieuw talent. Kennis en menselijk kapitaal helpen bedrijven om zich voor te bereiden voor de toekomst. Steeds meer bedrijven beseffen dat ze nu zwaar moeten investeren als ze binnen vijf à tien jaar nog willen bestaan. Anders is het over en uit.

Bovendien hoeven we ook geen schrik te hebben van automatisering. Stel je voor dat er machines en robots komen die onze voeding maken die even lekker en even gezond is zoals ambachtelijk werk dat doet. Ze werken dag en nacht efficiënt door. Of stel je voor dat administratief werk voor een groot deel wordt geautomatiseerd en zelfs volledig overneemt.

Al deze automatiseringsprocessen zorgen ervoor dat taken die repetitief zijn niet door mensen hoeven gedaan te worden. Het resultaat daarvan is dat er meer en meer mensen zullen nodig zijn die deze processen bedenken, uittekenen, plannen, verder laten ontwikkelen, financieren en realiseren.

Door automatisering moeilijker te maken, slaagt de regering er misschien in om tewerkstelling tijdelijk hier te houden. Maar de bedenkers, tekenaars, planners en ontwikkelaars die zich bezighouden met de onafwendbare automatisering, zullen dan vooral werken vanuit het buitenland.

Taks zal op termijn zorgen voor jobverlies

Je hoeft geen Nostradamus te zijn om de toekomst te voorspellen als er vandaag bepaalde krachten aan het leven zijn. We zullen als land en maatschappij nog véél sterker belast worden als we niet durven of willen meegaan in een nieuwe wereld van morgen.

Die “automatiseringstaks” zal dan vele malen zwaarder doorwegen. Ik kan me inbeelden dat bedrijven dan meer dan ooit uit ons land zullen wegvluchten. Een stap waar heel wat bedrijven nu nog misschien over twijfelen maar dan wellicht zullen uitvoeren.

Ook sterke talenten zullen andere oorden verkennen. Waarom zouden ze nog voor Belgische bedrijven willen werken als die hen geen uitdagende toekomst meer te bieden hebben? Waar alle vorm van automatisatie en vernieuwing in de kiem gesmoord worden? Ze zullen veel liever naar de VS of zelf Azië vertrekken. Die continenten zullen onze talenten met open armen en een mooie verloning verwelkomen.

Stel je voor dat we deze denkers, planners en ingenieurs in België kunnen houden en dat gesteund wordt door de politiek in plaats van gedwarsboomd. Dan kunnen we de jobs van de toekomst omarmen in plaats van de kop in het zand steken voor het onafwendbare. Al te vaak hebben we in België de innovatieboot gemist. Het is nu tijd om dat voor eens en voor altijd te veranderen.

Noot van de redactie: opinies vertegenwoordigen niet noodzakelijk de mening van Bloovi. Indien je het niet eens bent met de auteur en zelf een opinie wil schrijven. Laat het ons weten via info@bloovi.be