Van smartphone apps waarmee je alles kunt beheren tot zelfsturende auto's en bijna menselijke robots: afgelopen tien jaar heeft zowel de wetenschap als de technologische sector drastische veranderingen meegemaakt. Zetten die trends zich aan datzelfde sneltempo verder? In een onderzoek van HuffPost Science vertellen enkele top futuristen wat we in het eerstvolgend decennium kunnen verwachten.
Kledij afprinten via een 3D-printer wordt de norm
Als het van Dr. Michio Kaku (foto hierboven), professor van theoretische fysica aan de City Universty van New York en tevens auteur van 'The Future of the Mind, afhangt, wordt budgetvriendelijke 3D-geprinte kleding in 2025 de norm.
"Ik verwacht bergen gratis open source designs, maar mensen zullen nog steeds geld spenderen aan het downloaden van kledingbestanden van de nieuwste hippe designer", voorspelt hij. "Net zoals er vandaag nog veel consumenten bereid zijn om te betalen voor eBooks, films en muziek die je eigenlijk ook gratis kunt downloaden."
Ook mensenlijke organen printen wordt mogelijk
De professor gelooft ook dat 3D-printers menselijke organen zullen afdrukken, met behulp van gemodificeerde stamcellen en het DNA van de patiënt in kwestie.
"Meer nog", zegt Kaku, "we zullen zelfs in staat zijn om organen - die beschadiging hebben opgelopen door bijvoorbeeld een hartaanval - te herstellen via geherprogrammeerde stamcellen."
Tot slot zegt Kaku dat een groot deel van onze tijd zal worden doorgebracht in virtuele en geaugmenteerde realiteit. "Daardoor kunnen vrienden die mijlenver uit elkaar wonen elkaar bezoeken en zelfs lichamelijk contact hebben", aldus de professor.
M-health ontketent revolutie in gezondheidszorg
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat chronische aandoeningen tegen 2020 verantwoordelijk zullen zijn voor 75% van alle sterfgevallen. Bijgevolg stelt ze dat het opkomende 'M-Health' fenomeen (mobiele diagnoses, bio-feedback en personal monitoring) een revolutie zal ontketenen wat betreft de behandeling van dergelijke ziektes zoals diabetes en hypertensie.
"Verschillende apps, ontworpen door medische professionals, worden verwacht in staat te zijn om real-time feedback te verschaffen en chronische aandoeningen vroegtijdig te detecteren", meent Dr. Anne Lise Kjaer (foto hierboven), oprichtster van trend forecasting agency Kjaer Global.
Wearables gaan de wereld domineren
Vergeet 'Internet of Things', in 2025 is het 'internet of everyone and everything' al wat de klok slaat. Dr. James Canton, auteur en CEO van het San Francisco-based Institute for Global Futures stelt dat wearable mobile devices de wereld zullen domineren.
"Volgens mij zal het 'Internet of everyone and everything' alle gemeenschappen, bedrijven en mensen connecteren met wereldwijd beschikbare kennis", zegt hij. "Dat versnelt de real-time toegang tot opleidingen, gezondheidszorg, werkgelegenheid, entertainment en handel."
De CEO voorspelt voorts dat artificiële intelligentie binnen een aantal jaren het intellectueel vermogen van de mens overstijgt. De technologie wordt naar verluidt naadloos geïntegreerd in auto's, robotten en (zieken)huizen.
"Mensen en robotten worden geleidelijk aan één, zowel digitaal als fysiek, met als doel patiënten een betere behandeling te geven. Robo-chirurgen zullen vanop afstand operaties uitvoeren, terwijl RoboDocs bijstand levert in de verloskamers. Ook vanop afstand, natuurlijk."
Bron: HuffPost Science