Welke jobs gaan precies verloren als robots steeds meer taken kunnen overnemen? Sommige kranten hebben het over een bloedbad op de jobmarkt, anderen schrijven dat de impact wel zal meevallen. De gerenommeerde Universiteit van Oxford boog zich over het probleem en kwam terug met een pak data. Daaruit bleek welke jobs écht grote kans maken om te verdwijnen en welke zo goed als zeker zullen blijven bestaan. Hieronder kan je ontdekken hoe groot de impact van robotisering zal zijn op de arbeidsmarkt:
Welke jobs zullen zeker verdwijnen?
Wat blijkt? Als robots steeds meer van onze taken zullen overnemen zullen vooral werknemers van fastfoodketens en secretaressen hun job verliezen. Maar daar blijft het niet bij. Ook kassamedewerkers en (vrachtwagen)bestuurders kunnen hun job op termijn op hun buik schrijven.
Desondanks dat de media onlangs nog rapporteerden dat boekhouders tegenwoordig de meest gevraagde jobs zijn van, lijkt dat slechts een momentopname te zijn. Uit de data van Oxford blijkt immers dat de jobinhoud van een gigantische hoeveelheid boekhouders binnenkort dreigt geautomatiseerd te worden.
Ook de verkoopsector zal de impact van robotisering voelen. Zo goed als alle salesjobs dreigen in grote mate geautomatiseerd te worden. Zeker in de retailsector. Volgens de data van de Oxford Universiteit zullen de jobs van 90 procent van de verkopers in de retailsector worden geautomatiseerd.
Welke jobs zullen blijven?
Gelukkig zijn er ook een groot aantal jobs waar robots weinig impact zullen hebben. Uit het onderzoek blijkt dat leerkrachten en verplegers dé jobs zijn die in de toekomst de grootste hoeveelheid werkzekerheid bieden. Maar ook managers, therapeuten en computeranalisten moeten zich weinig zorgen maken. Daarnaast blijkt ook dat eerstelijns support medewerkers ook op hun twee oren mogen slapen.
Toch mogen we de algemene impact van robotisering niet uit het oog verliezen. Zo wordt verwacht dat 50 procent van de jobs binnenkort niet langer zullen bestaan en binnen 20 jaar zullen worden vervangen door robots. Belangrijke kanttekening blijft wel dat door de komst van nieuwe technologieën ook steeds nieuwe jobs worden uitgevonden. Dat is in het verleden ook al vaak gebleken.
Over het algemeen kan je stellen dat vooral jobs die medeleven, begrip en moreel denkvermogen vereisen - zoals verplegers, politieagenten & leerkrachten - voorlopig blijven bestaan. Daarnaast valt ook jobverlies bij bepaalde jobs niet volledig toe te wijzen aan de komst van robots. Zelfs zonder de komst van automatisatie zullen bepaalde jobs gewoon verdwijnen aangezien ze niet langer relevant zijn.
Ondanks dat enkele technologische vernieuwing extra jobs creëert blijft dé vraag: wat zal er gebeuren als laaggeschoolde mensen plots zonder werk vallen. Zullen er voor hen nog steeds jobs beschikbaar zijn?
bron: Oxford University