Het aantal jobs in België is het afgelopen jaar fors gestegen, zo blijkt uit cijfers van de VDAB, en het ziet ernaar uit dat die groei ook de komende jaren zal aanhouden. Niet enkel de aantrekkende economie in de meeste bedrijfstakken leidt tot een toename van het aantal jobs, ook de taxshift speelt daarbij een cruciale rol. De Nationale Bank voorspelt dat de taxshift tegen 2021 voor 52.100 extra jobs zal zorgen. De vacaturewebsite Indeed zet de belangrijkste vacaturetrends op de arbeidsmarkt van 2017 op een rij.

Werken bij de Vlaamse overheid

Jobs bij de Vlaamse overheid zijn erg in trek. Volgens de gegevens van Indeed steeg het aantal zoekopdrachten in vergelijking met 2016 met maar liefst 337,74 procent. Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat een job bij de Vlaamse overheid synoniem staat voor flexibel werken, een goed loon en veel vakantiedagen. Ook de mogelijkheid om vervroegd op pensioen te kunnen, is voor velen erg aanlokkelijk.

Hoofdstad Brussel


Brussel als werkplek is ook erg gegeerd. Niet onlogisch, want in onze hoofdstad zijn er niet alleen veel vacatures, ook de grootste Belgische en internationale bedrijven hebben er kantoren. Bovendien schaaf je in Brussel je talenkennis bij en snuif je een internationale sfeer op. Dit jaar zochten maar liefst 8.894 mensen naar een job in onze hoofdstad. Vorig jaar waren dat er maar 2.231, een stijging van 246,05 procent.

Flexi-jobs blijven boomen


Sinds de invoering van de flexi-jobs in 2015 – waarmee iemand die al een job heeft toch nog kan bijklussen – zijn er maar liefst 25.000 flexi-jobbers aan de slag. Ook de zoekopdrachten naar flexi-jobs nemen toe. In vergelijking met 2016 steeg het aantal personen dat zocht naar zo’n job met 281,48 procent. Die almaar stijgende lijn laat zien dat steeds meer mensen ook wel zouden willen profiteren van het grote voordeel van een flexi-job: tot 500 euro per maand en 6.000 euro per jaar bijverdienen, vrij van belastingen en sociale bijdragen.

Dalende interesse in logistiek manager en interim


Uit onderzoek van Indeed bleek eerder al dat er een schrijnend tekort is aan werknemers in de logistieke sector. De jaarresultaten tonen dat nog eens aan: de zoekterm logistiek manager daalde het afgelopen jaar met 64,1 procent. Ook zoeken veel minder Belgen naar een interim-job. Ten opzichte van 2016 werd er 65,5 procent minder gezocht naar tijdelijke jobs. Een reden daarvoor is het toenemende aantal flexi-jobbers: veel Belgen verkiezen flexi-jobs boven jobs op interimbasis.