V.l.n.r: Chris Mercier (NuScience) , Frank Veranneman (Veranneman Technical Textiles) , Eric Genin (Valeo), Guido Vanderstappen (Rousselot), Patrick Dooms (Daikin)
Ons land telt vijf nieuwe fabrieken van de toekomst: tijdens de derde editie van de Factories of the Future Awards ontvingen Daikin uit Oostende, Nuscience uit Drongen, Rousselot uit Gent, Valeo uit Ghislenghien en Veranneman Technical Textiles uit Ardooie de titel van Factory of the Future, een prestigieus label dat ze voor drie jaar mogen behouden. Om uit te groeien tot fabriek van de toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. In totaal zijn al 265 Belgische maakbedrijven begonnen met deze transformaties, waarvan 65 procent kmo’s.
Wanneer ben je nu zo’n ‘bedrijf van de toekomst’? Volgens Herman Derache, algemeen directeur van Sirris, zit het zo: “Om succesvol te blijven, ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties, moeten onze bedrijven zich telkens opnieuw heruitvinden. Een “Factory of the Future” zijn betekent dat onze bedrijven moeten investeren in digitalisering van hun processen, in slimme processen en producten en in een 'world class production'. Onze fabrieken van de toekomst moeten doordacht kunnen omgaan met energie en materialen, maar ook sociaal innovatief zijn en een mensgerichte aanpak hanteren.”
Automatisatie staat centraal
De vijf winnaars zijn dus zeker vooruitstrevend te noemen. Zo heeft Daikin er de afgelopen jaren alles aan gedaan om de Kaizen-mentaliteit te implementeren in het bedrijf. Met succes, want zo is er nu 30% meer productiviteit op de hoofdproductielijn en drie weken sneller een productieplan. In het hele bedrijf heerst nu een cultuur van ‘verandering is normaal.’
Bij Nuscience namen ze in 2015 een gloednieuwe fabriek in gebruik, waarbij het ERP-systeem zelfstandig leert beter te plannen en de fabriek enorm snel kan reageren op nieuwe marktopportuniteiten. Rousselot zorgde de afgelopen tijd dan weer voor meerdere technologische doorbraken, zoals zeewater inzetten voor de productie van proces- en drinkwater en de opwaardering van kanaalwater via omgekeerde osmose.
“Deze bedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn."
De fabriek van Valeo in Ghislenghien is dan weer een waar paradepaardje. Die zet in op doorgedreven automatisatie en volledige digitalisatie van alle processen. Dat gebeurde onder meer door de implementatie van collaboratieve robots en automatisch geleide voertuigen. Bij Veranneman Technical Textiles staan dan weer 4 D’s centraal: Dromen, Denken, Durven, Doen. Er ging veel aandacht naar het verlagen van de werkdruk op het personeel, onder andere door meer automatisering.
Meer jobs, meer investeringen
In totaal zijn al 265 Belgische maakbedrijven begonnen met deze transformaties, waarvan 65 procent kmo’s. Om nog meer bedrijven aan te moedigen en te inspireren, krijgen de beste leerlingen van de klas de bekroning van een Factory of the Future Award. Peter Demuynck, algemeen directeur Agoria Vlaanderen, licht toe: “Deze vijf nieuwe fabrieken van de toekomst investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 110 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisatie en automatisering. Bovendien creëerden ze een honderdtal nieuwe jobs, het bewijs dat robotisering en automatisatie niet ten koste hoeft te gaan van jobs.”
Sinds de start van het programma, hebben de 16 fabrieken van de toekomst in ons land liefst 500 miljoen euro in ons land geïnvesteerd en tekenden ze een jobgroei van 11 procent op in de afgelopen vijf jaar.