Dit artikel werd gebaseerd op een interview van Tumble Talks. De volledige aflevering kan je hierboven bekijken.
Op reis gaan en nooit meer werken. Lijkt je dat iets? Lien De Pau's leven bestaat uit reizen. En ondernemen. En elke dag haar goesting doen. Als digitale nomade is Lien niet vaak in België. Toch kreeg Tumble Talks haar voor de camera voor een face-to-face gesprek met Rutger Desmedt, die met Tumble Talks ondernemers interviewt over hun gefaalde start-up, zodat andere ondernemers ervan leren en niet dezelfde fouten maken. Een gesprek over hoe je elke dag kan opstaan zonder wekker. En over de realiteit. Want reizen, dat is ook de realiteit. 'Allez, de reis zit erop, terug naar de realiteit' mag je voortaan schrappen uit je woordenboek.
Geen ‘plek’ in België
“Coole dingen die je doet met Tumble Talks. Ik heb wel niet echt een ‘plek’ in België om af te spreken,” klonk Lien een tijdje terug toen ik haar contacteerde. Ondanks dat Lien amper in België vertoeft, zaten we in no-time samen voor een openhartig gesprek. Die flexibiliteit als digitale nomade, daar kunnen veel mensen nog wat van leren.
"Wat heb ik fout gedaan?"
Lien De Pau haar leven zag er tot enkele jaren geleden heel anders uit. Met haar eigen consultancybedrijf was Lien een echt voorbeeld van wat succes inhield. “Ik dacht dat ik wist wat ik wou. Ik had een mooie job, een schone auto, een huis, vakanties,” vertelt Lien. “Tot mijn 30ste dacht ik echt dat het dàt was dat ik wou. Tot ik het dan eindelijk had en besefte van: allez, waarom ben ik nu zo ongelukkig. Iets klopt hier niet, ik moet hier iets mis hebben gedaan,” gaat Lien verder. Het is toen dat Lien besefte dat ze eigenlijk altijd financieel succes had nagestreefd. Succes was bepaald geweest door de maatschappij en door de omgeving waarin Lien vertoefde. “Eigenlijk wist ik toen totaal niet wat ik op langere termijn wou. Mijn succes was niet dat van mij, maar dat van een ander.”
Mijn succes was niet dat van mij, maar van een ander.
“Ge zijt goe bezig”
Lien gaat op zoek naar een manier om toch gelukkig te zijn, maar stond vooral voor heel wat vragen waar ze geen antwoord op wist. “In die periode vertelden mensen mij voortdurend dat ik goed bezig was. En op zich is dat wel tof om te horen. Maar achteraf bekeken heb ik mij dikwijls de vraag gesteld: Maar was ik wel goed bezig? Want als je goed bezig bent met iets na te streven dat je niet wilt, ben je dan wel goed bezig? Je bent goed bezig in de ogen van iemand anders, maar ondertussen ben je naar een doel aan het werken dat u au fond niet echt gelukkig maakt.”
Lien besluit om even te gaan reizen, wat haar na een tijdje wel blijkt te bevallen. Vandaag is het haar way of life geworden. “Pas op, dat heeft bij mij zo’n 5 jaar geduurd om uit te dokteren wat ik nu echt wou. Toen ik begon te reizen, was er eigenlijk maar één vraag die voortdurend opnieuw in mijn hoofd speelde: wat wil ik nu eigenlijk in mijn leven? Het is zo’n belangrijke vraag, maar toch zijn heel veel mensen zo druk bezig dat zij op die simpele vraag niet kunnen antwoorden,” gaat Lien verder.
Mensen willen niet per se het leven leiden dat Lien leidt. Maar Lien krijgt wel vaak de vraag hoe zij er in slaagt om meer haar goesting te doen. In haar boek 'Get Real' beschrijft Lien dat dat eigenlijk de foute vraag is om te stellen. “Om écht dichter te geraken bij wat je graag wil doen, stel je jezelf beter een andere vraag: wat wil ik bereiken in de komende zes maanden. Als extra kan je dan een antwoord zoeken op: wat wil ik hebben? Wat wil ik doen? En wie wil ik zijn? “In het begin zal je merken dat hier vooral zaken zullen instaan die anderen van je verwachten. Maar langzaamaan zul je zien dat al die ruis vervangen wordt door zaken die je zélf echt gelukkig zullen maken,” vertelt Lien.
Vlucht van de realiteit
Ondertussen heeft Lien helemaal haar weg gevonden als 'explorer of life'. Toch hoort zij vaak dat mensen na hun reis heel vaak zeggen: 'Allez, de reis zit erop, terug naar de realiteit'. “Ik ben dan altijd heel verbaasd. Waarom zou reizen niet de realiteit zijn? Leggen we tijdens het reizen niet net méér de connectie met de natuur en de mensen rondom obs. Een job is iets artificieels. Iets dat ons wijs is gemaakt dat we moéten hebben om succesvol te zijn.
Een job is iets artificieels. Iets dat ons wijs is gemaakt dat we moéten hebben om succesvol te zijn.
Ergens onderweg is ons verteld dat dat dé weg is naar boterhammen verdienen. We zijn ergens volledig het pad kwijtgeraakt van wat de realiteit echt is. De realiteit is jij, ik, connecties leggen met de natuur en met de mensen rondom jou. Mensen die beweren dat reizen een vlucht is van de realiteit hebben ergens de connectie verloren met wie wij echt zijn als mensen.”