Stephen Hawking, een van de briljantste wetenschappers van onze tijd, heeft tijdens een voordracht een waarschuwing geuit over de toekomst van artificiële intelligentie en de gevolgen daarvan voor de mensheid. Hawking ziet de voordelen van AI, maar vreest tegelijkertijd voor de impact ervan op ons bestaan.
Dé grootste gebeurtenis in onze geschiedenis?
“De creatie van AI kan dé grootste gebeurtenis in onze geschiedenis worden. Maar het zou ook onze laatste verwezenlijking kunnen zijn,” voegde hij er fijntjes aan toe. Het is geen geheim dat Hawking een uitgesproken mening heeft over de komst van artificiële intelligentie. Zo waarschuwde hij al meermaals dat de gevolgen van de mensheid wel eens rampzalig kunnen zijn.
“De creatie van AI kan onze grootste, maar ook onze laatste verwezenlijking worden”
Of Hawking de toekomst van zwartgallig inziet? Niet echt. Hawking benadrukte tijdens zijn speech dat er ook grote voordelen voor de mensheid zullen zijn voor de komst van AI. Meer zelfs: volgens de wetenschapper zou de huidige technologische revolutie parallellen vertonen met de Industriële Revolutie van de vorige eeuw. “De potentiële voordelen van AI zijn gigantisch. Wat we precies zullen bereiken, is moeilijk te voorspellen, maar als ons denkvermogen wordt versterkt met AI is veel mogelijk,” benadrukt Hawking.
Los van de voordelen hamert Hawking ook op de mogelijke gevaren van AI. “De technologie kan ook gevaarlijk zijn. Zo kan het mee aan de wieg staan van gevaarlijke, autonome wapens of zou het kunnen dat enkelingen nieuwe manieren ontdekken om de meerderheid te onderdrukken. Volgens Hawking zou het ook kunnen dat AI een eigen wil krijgt (singularity) en daardoor potentieel in conflict komt met de wil van de mensheid.
“Als we ons denkvermogen versterken met AI is veel mogelijk”
Een front die mensheid beschermt tegen schadelijke AI
Tijdens de conferentie waar Hawking sprak, kwam ook AI-pionier Maggie Boden aan het woord. Samen met de Universiteiten van Cambridge, Oxford, Berkeley, en het Londense Imperial College heeft ze een denktank in het leven geroepen. Die moet wereldwijd beleidsmakers bijstaan in het maken van de juiste keuzes in het vormen van wetgeving rond AI. “We proberen met CFI de mogelijke problemen met AI aan te pakken voor ze zich stellen,” vertelde Boden. “We ijveren ernaar om anderen bij te staan in het creëren van een mensvriendelijke versie van AI”.
“Het onderzoek van deze denktank zal cruciaal zijn om onze samenleving én bestaan van onze soort te verzekeren”
Samen met de universiteiten probeert de denktank zich te versterken met de slimste personen ter wereld op het vlak van AI om zo te voorkomen dat de uitvinding ooit slecht zou uitdraaien voor de mensheid. “Het onderzoek van deze denktank zal cruciaal zijn om onze samenleving én bestaan van onze soort te verzekeren,” concludeerde Hawking. Zelf zal hij ook nauw betrokken zijn bij het onderzoek. Hawking lijkt hiermee te onderstrepen dat de ontwikkeling van AI geen slechte zaak is als we goed voorbereid zijn.