Nemen we binnenkort de Hyperloop naar pakweg Moskou of Las Vegas? Het zal nog niet meteen voor morgen zijn, maar Hyperloop One heeft alvast grootse plannen. Het bedrijf wil graag ’s werelds grootste steden aan elkaar verbinden door middel van een uitgebreid netwerk van hogesnelheidstreinen. Dat zou er wel eens op deze manier kunnen uitzien.
Het grondplan heeft veel weg van een metronetwerk. Met dat verschil dat je aan hoge snelheid door diverse landen reist. Hyperloop One zou dat plan werkelijkheid willen laten worden door eerst regionale verbindingen aan te leggen en die later aan elkaar te koppelen. Ook overzees reizen zou mogelijk zijn.
(Klik om te vergroten)
De kaart is trouwens geen ontwerp van Hyperloop One zelf, maar van Mark Ovenden. Hij ontwierp de kaart in 2003 en verbindt verschillende toen bestaande en geplande metronetwerken met elkaar. Of de Hyperloop exact hetzelfde netwerk zou krijgen, is niet duidelijk. Maar er zouden zeker sterke overeenkomsten bestaan tussen het plan van Ovenden en de uiteindelijke uitwerking van Hyperloop One.
Een realistisch plan?
Hoe realistisch is dit wereldwijde treinnetwerk nu? Josh Giegel, directeur van Hyperloop One’s eigen ontwerpteam, is alvast enthousiast: “Het is meer dan een trein, het is de ruggengraat van het toekomstige hogesnelheidstransport.” Het team is alvast van plan drie regionale verbindingen aan te leggen de komende vijf jaar, waarvan de eerste Dubai en Abu Dhabi met elkaar verbindt. Voor het zover is, wordt de Hyperloop de komende drie maanden eerst getest in Las Vegas.
Mocht het alvast werkelijkheid worden, dan zou dat een grote impact op de wereldwijde economie hebben. Bijvoorbeeld de banden tussen Europa en Azië zouden versterkt worden, want in enkele uren zou je van Brussel naar pakweg China kunnen reizen. Bovendien kan de Hyperloop niet enkel passagiers maar ook goederen vervoeren. Globalisering kan dan aan een nog sneller tempo gebeuren.