Vader en zonen: Kristof, Filip en Rik Roose
Fit Things, een veelbelovende start-up, wil oplossingen bieden voor problemen waar mensen overkijken. Met de 'intelligente dozenmachine’ Slimbox, die verpakkingen maakt op maat, slaan ze alvast de nagel op de kop. Bloovi had een inspirerend gesprek met Filip Roose, bezieler en CEO van Fit Things.
Van familiebedrijf tot start-up
“Mijn grootvader startte samen met een vriend een drukkerij in 1946. Toen ze beiden op pensioen gingen, nam mijn vader Rik de zaak over en bouwde die verder uit. In zijn 30 jaar leiding over de drukkerij botste hij dagelijks op hetzelfde probleem: het vinden van een gepaste doos voor speciale formaten. Producten zoals uitnodigingen en onderleggers mooi en professioneel verpakt tot de klant te krijgen, vergde telkens weer veel tijd en moeite,” stelt Filip Roose, CEO van Fit Things.
"Twee jaar geleden met Kerst kwam het verpakkingsprobleem voor het eerst ter sprake in onze familie. Mijn vader – die vroeger technieker was van drukmachines - had toen al het idee om een machine te bouwen om verpakkingen op maat te leveren. Mijn broer en ik zagen meteen potentieel in zijn idee. Zeker omdat de e-commercesector nog steeds groeit. We zijn toen beginnen brainstormen, maar omdat we het alle drie erg druk hadden op dat moment, werd het idee een tijdje in de koelkast gestopt. Tot ik in het najaar van iemand de tip kreeg om met het idee aan de slag te gaan. Meteen de dag erna heb ik naar mijn vader gebeld en heb ik al mijn activiteiten als zelfstandige on hold gezet. Mijn vader heeft toen beslist om mij tijdelijk een inkomen te geven zodat ik het idee voor de Slimbox verder uit kon werken. Tegen eind 2015 zouden we dan evalueren of we verder zouden gaan. Zo gezegd, zo gedaan. En toen is alles in een stroomversnelling gekomen. Binnen de vier maanden hadden we een Vlaio O&O dossier ingediend, een businessplan, een patent en in februari 2016 was ons bedrijf Fit Things een feit."
"Begin maart is mijn broer ook in de zaak aan de slag gegaan en hebben we een raad van advies samengesteld. Vervolgens hebben we met een aantal ingenieurs onze proof of concept uitgewerkt tot een volwaardig prototype dat zo goed als productie-klaar is," gaat Roose verder.
De ambities van Fit Things zijn alvast niet min. "In 2017 willen we de productie opstarten, we gaan de Slimbox verder vermarkten en in september gaan we de eerste machines plaatsen. Onze doelgroep zijn vooral kleinere bedrijven die minstens zo'n 20 tot 30 pakjes per dag leveren. Voor hen is de ROI al positief. De machine gaat ook lang mee en er is nagenoeg geen onderhoud aan. Dat vinden we heel belangrijk, want we streven echt naar topkwaliteit. Dat is ook de focus van ons bedrijf: kwaliteit en service leveren zodat we een goede naam krijgen."
App als sleutel tot alles
De machine bedien je met een app. Roose legt uit: "Als je de app opent, krijg je een lijst met dozen te zien. Daar kan je eventueel je eigen tekening aan toevoegen. Vervolgens selecteer je een model en kies je de afmetingen. Standaard is dat lengte, breedte en hoogte. Maar stel dat je twee glazen wil vastzetten in een speciale vorm, dan kan dat ook. Het enige wat je dan nog moet doen, is op start duwen. Je schuift het karton in de machine en een minuut later komt de verpakking eruit. Ook voor breekbare dingen hebben we de mogelijkheid om via de app een verpakking te maken die exact rond de vorige doos past. Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar eigenlijk is het een heel complex proces."
Volgens Roose is het meer dan evident dat ze besloten met een app te werken. "De keuze om via een app te werken lag voor de hand. We leven in een tijd waarin mensen geen ellenlange handleidingen meer willen doornemen en iedereen is het gewoon om met apps te werken. Dat is ook onze bedoeling: we willen het mensen zo gemakkelijk mogelijk maken. Ook is het niet verplicht om een account aan te maken.”
“Momenteel moeten bedrijven nog de machine aankopen. Een service als printing on demand is nog niet mogelijk, maar bedrijven kunnen dat idee wel in de markt zetten. De machine is ook zo ontworpen dat je ze perfect in een kopiecentrum of postkantoor kunt plaatsen. Bpost heeft trouwens interesse in de Slimbox, maar het is nog niet zeker of en hoe ze het product willen inzetten.”
Buitenlandse waters verkennen
Niet alleen in België is er interesse in de Slimbox, maar ook het buitenland is enthousiast. Roose vertelt: “We hebben de Slimbox internationaal gelanceerd op 12 december vorig jaar en ondertussen hebben we al zo’n 150 offerteaanvragen uit de hele wereld. Zij zien vooral potentieel in de Slimbox voor het produceren van verpakkingen op maat voor het internationaal luchtverkeer. Daar wordt de prijs voor het verzenden van pakjes berekend op zowel gewicht als op omvang, de zogenaamde Dimensional Weight Charge. Voor die bedrijven zal de machine zeker winst opleveren. Bovendien is er het ecologische aspect. Als vrachtwagens dichter geladen kunnen worden, is er minder verkeer en minder CO2-uitstoot.”
Primeur op de markt
Hoe ziet 2017 eruit voor de Slimbox? “Op korte termijn willen we de productie van de Slimbox in gang zetten. We krijgen zoveel aanvragen dat we amper kunnen volgen. We vinden het ook belangrijk om te weten van wie de offerteaanvragen komen om onze markt beter te leren kennen. Zoals we zelf voorspeld hadden, is onze marktdefinitie heel moeilijk. Er zijn heel veel B2B-bedrijven die allerlei dingen versturen, maar er zijn weinig cijfers beschikbaar over de sector. We weten alleen dat er heel veel verspilling is op het vlak van verpakking. Veel bedrijven staan ook niet stil bij onze oplossing, omdat ze eerst de Slimbox moeten leren kennen. Zo krijgen we vaak de opmerking waarom niemand eerder op het idee is gekomen. Dat is ook de reden waarom wij op tijd wilden lanceren. We willen graag de eerste op de markt zijn."
Momenteel kan je de machine al bestellen, maar de eerste leveringen beginnen pas in september. "Die tijd hebben we nodig om het fysische apparaat bij te stellen. Bovendien moet het toestel ook geplaatst worden in een omgeving met procedures en dat vraagt toch wel wat aanpassingen van onze klanten. Wij moeten ook zelf ter plaatse gaan om de machine te installeren, af te stellen en uit te leggen. Bovendien is het een gevoelig apparaat, dus je kan het niet zomaar overal naartoe zenden. Daarvoor hebben we lokale dealers nodig. We gaan ook op korte termijn heel wat mensen aanwerven en we willen nieuwe investeerders aantrekken zodat we weer vers budget hebben.”
Nog heel wat andere plannen
De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de jonge start-up. “Het volgende product dat we op de markt willen brengen is de Slimbox Pro (werknaam). Nu bestaat onze doelgroep vooral uit bedrijven die een twintig tot honderd pakketten per dag versturen, maar we willen ons ook gaan richten op bedrijven waar elke paar seconden een nieuw pakket moet worden opgeleverd. Zij zullen niet via een app moeten werken, maar via een API. Zo zal de gebruiker niet meer zelf moeten ingeven hoe groot de doos moet zijn, maar wordt de verpakking pas gemaakt op het moment dat ze nodig is. Die automatisatie is een belangrijke stap. Ook willen we evolueren naar een systeem van automatische invoer. Dat willen we bewust pas in de tweede fase doen. We willen eerst de huidige machine perfectioneren voor we ons richten op een volgende."
"Ten slotte, hebben we nog heel wat andere ideeën, die zelfs los staan van de hele verpakkingswereld. Onze doelstelling is het bieden van oplossingen voor problemen waar mensen overkijken. En volgens de feedback die we nu krijgen slaan we met de Slimbox alvast de nagel op de kop.”