Bron foto: Shutterstock

Vlaamse technologiebedrijven kennen een ongeziene groei: nog nooit werden zoveel producten geëxporteerd naar het buitenland. De export van die bedrijven steeg vorig jaar met ongeveer 5 procent, tot een record van 61,7 miljard euro. Dat blijkt uit een onderzoek van Agoria.
 

“Vlaamse bedrijven blonken al uit in het buitenland door hun baanbrekende producten en diensten. Nu wordt de export ook nog eens opgedreven. De reden hiervoor ligt in de loonmatiging, waardoor ons land een stuk competitiever werd,” vertelt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. Door de stijging van de export zullen automatisch meer jobs gecreëerd worden, ook voor Vlamingen. Demuynck: “Onze bedrijven zoeken ook Vlaams talent. In het buitenland zijn er duizenden jobs die nog ingevuld moeten worden.” 

Groeiende markt


De Vlaamse economie staat in volle bloei door de groeiende export van Vlaamse technologiebedrijven, die ongeveer een derde van de totale Vlaamse export voor hun rekening nemen. Tussen 2005 en 2016 bedroeg de gemiddelde exportgroei twee procent, terwijl die groei in het jaar 2016 vijf procent was. “De financiële crisis is verleden tijd dankzij de voortdurende innovatie en de internationalisering,” zegt Demuynck. “Ook onze concurrentiekracht werd verbeterd dankzij de inzet van de overheden.”

“Dankzij de innovatie, de internationalisering en de overheden nam de concurrentiekracht van Vlaamse technologiebedrijven exponentieel toe”

Als we de Vlaamse export analyseren, kunnen we drie toppers onderscheiden. De grootste markt is die van de transportmiddelen, met een omzet van 26,33 miljard euro. Daarna volgen de machinebouw en de ICT-markt, met respectievelijk 14,27 miljard euro en 12,84 miljard euro. Demuynck: “Vlaanderen behoort tot de top op vlak van onderdelen van vliegtuigen en ruimtevaart, radio navigatie en optische instrumenten voor de medische wereld. In de steeds veranderende maatschappij biedt Vlaanderen meerdere technologische oplossingen.” Vlaanderen exporteert naar bijna alle landen op aarde. De buurlanden blijven onze grootste handelspartners. Buiten de EU exporteren we het meest naar de VS. Ook Japan neemt in belang toe.

Meer en meer buitenlandse filialen


Door de groeiende internationalisering stijgt het aantal buitenlandse filialen van Vlaamse tech-bedrijven. Zo'n 187 Vlaamse technologiebedrijven beschikken over buitenlandse kantoren. Het aantal filialen steeg sinds 2010 van 1104 naar 1215. De internationalisering zorgt er ook voor dat de werkgelegenheid bij moederbedrijven licht stijgt. “We moeten kmo’s stimuleren om buitenlandse vestigingen op te richten omdat het bijdraagt voor de jobcreatie in Vlaanderen,” zegt Demuynck.


“We moeten kmo’s aanmoedigen om filialen in het buitenland te openen omdat het bijdraagt aan de jobcreatie in Vlaanderen.”

Buitenlandse vacatures

De Vlaamse bedrijven in het buitenland zijn ook nog op zoek naar werkkrachten. “Bij buitenlandse filialen van Vlaamse bedrijven staan op dit ogenblik 867 internationale vacatures open. Bijna 50% van die vacatures omvatten jobs binnen de EU, terwijl ongeveer 20% van de vacatures uit Azië komen. Enkele jaren ervaring zijn een vereiste, maar ieder profiel maakt kans. Demuynck: "De vacatures zijn voor iedereen, ongeacht hun opleiding. Meertaligheid is een vereiste aangezien de werknemers op internationaal niveau moeten werken. Toch zou ik graag de Vlamingen stimuleren en hen willen zeggen dat ze het moeten aandurven om de wereld rond te trekken, ook al is het maar voor een kortstondige periode. Internationaal werken is een uitdaging en een extra troef op iemand zijn cv. Ga eropuit!"

De Vlaamse technologiebedrijven bevinden zich dus duidelijk in een ontwikkelingsfase. Steeds meer buitenlandse vestigingen worden opgezet, wat ons land alleen maar ten goede komt. En jij, zou jij overwegen om te werken voor een Vlaamse kmo in het buitenland?