Bron foto: Shutterstock

Hoelang is het geleden dat jij nog naar muziekvideo’s gekeken hebt? En zeggen dat we vroeger urenlang naar MTV konden kijken, het ene clipje na het andere. Tenzij je Bieber heet, moet je tegenwoordig innovatief uit de hoek komen om views te krijgen. Exact wat The Chainsmokers ook beseffen, en ze kwamen prompt met een videoclip op Playstation VR. En dat is nog maar het begin van wat VR kan betekenen voor de muziekwereld. Al wie in dat wereldje zit en relevant wil blijven, moet zich reppen.

Van kijken naar beleven

Stel je het even voor: Stromae komt (dan toch nog) met een nieuwe single en jij kan binnenstappen in de videoclip. En dat niet alleen: jij kan ook bepalen hoe jij de video beleeft. Want jij beslist welke deur je opent, in welke tent je kruipt (en bij wie) en of je het water over wandelt of of je erin duikt. En elke keuze die jij maakt, opent een nieuwe wereld in de clip.

Of neem nu Kind van de Duivel, het razend populaire nummer van de Nederlandse rapper Jebroer. Zodra je de VR-bril opzet, stap je in de wereld die speciaal voor de song gecreëerd is. En aangezien elke stap die je zet gevolgen heeft, bevind je je misschien vrij snel onderaan een vleeshoop vol duivelskinderen. Fans kijken en luisteren niet gewoon naar je clip, ze beleven een wereld die jij voor hen gecreëerd hebt. De virtuele trip die ze meemaken is zo sterk dat de clip gegarandeerd blijft hangen. Waar een 'normale' videoclip bij het zien van de volgende alweer vergeten is, zorgt de interactieve ervaring ervoor dat het blijft voortleven, dat erover zal verteld worden.

Willen bands tegenwoordig de media halen, willen ze fans betrekken, willen ze meespelen, dan moeten ze duidelijk meer doen dan met een goeie song komen. Dat zien ze zelf ook wel in en daarom creëerden The Chainsmokers in samenwerking met Playstation een heuse VR experience voor hun nummer Paris:

 

Met een VR-bril op de neus stappen de fans binnen in de wonderbaarlijke en zeer kleurrijke wereld die het Amerikaanse dj-duo voor hen bedacht heeft. Alles wat zij doen in de experience heeft invloed op de sound van het nummer, de VR maakt het mogelijk om de muziek te manipuleren. Puur maatwerk, want elke fan krijgt dus een unieke clip. Ze gaan het nummer allemaal op een andere manier beleven omdat iedereen andere keuzes maakt.

Van Netsky tot Linkin Park

The Chainsmokers zijn niet de enigen die het licht gezien hebben wat VR betreft, Linkin Park komt eind volgende maand ook met een VR experience vol muziek, speciale wedstrijden, merchandise en de mogelijkheid om speciale experiences en events te unlocken.

In eigen land was het Sportpaleis-concert van onze eigen Netsky gratis live vanuit de huiskamer te volgen via de Playstation. Het was bovendien de eerste keer dat je zo’n concert in ons land kon volgen in 360°. Even later volgde Goose, ook hun AB-concert was in 360° te bekijken. Hoewel zo’n (passieve) 360°-concerten heel cool zijn, is de ervaring onvergelijkbaar met de interactieve clip waarmee The Chainsmokers uitpakken.

VR is niet langer de toekomst voor de muziekwereld, VR is een trein waar de artiesten en bedrijven nu al kunnen opspringen, willen ze maatwerk leveren voor hun fans. En het gaat niet lang duren voor grote muziekstreamers als Spotify de mogelijkheden gaan ontdekken en daarmee zichzelf gaan heruitvinden, en dan wil je mee zijn. Als je weet dat Sony al meer dan één miljoen brillen verkocht heeft, en er van de Oculus Rift en de HTC Vive al zo’n 243.000 en 420.000 verkocht zouden zijn, moet je beseffen dat er zeer veel toekomstmuziek in zit.

Al deze boeiende evoluties bewijzen ook opnieuw dat VR in onze huiskamer geen ver toekomstverhaal is. Het zal niet voor morgen zijn, en ook niet voor volgend jaar, maar binnen dit en vijf jaar geraakt het daar wel. Als je dan niet mee bent als bedrijf, dan ben je te laat.