Bron foto: Shutterstock

Als het op diversiteit aankomt, hebben techbedrijven nog een lange weg af te leggen. Vaak zijn het bastions van blanke mannen met een computerwetenschappen- of ingenieursdiploma van een of andere prestigieuze universiteit.

Technologie industrie verandert geweer van schouder

Het grote gevolg: op het vlak van diversiteit hinken start-ups achterop. Toch beweegt er iets. De technologiesector lijkt zich meer en meer bewust van de problematiek en probeert er iets aan te doen. Een vaak toegepaste strategie is het aanwerven van mensen die niet aan prestigieuze universiteiten studeerden. Steeds vaker worden mensen aangeworven die niet over diploma’s beschikken.

Skills belangrijker dan een diploma

IBM’s Sam Ladah, verantwoordelijke voor het aantrekken van talent, noemt het ‘new-collar jobs’. Hij vertelde aan Fast Company waarom IBM het geweer van schouder verandert. Volgens Ladah is het aanspreken van alternatieve ‘talentpools’ dé oplossing is om nieuw talent te vinden. “We kijken steeds vaker naar vaardigheden van iemand om de juiste fit te vinden,” legt Ladah uit. “Hun educatieve achtergrond doet er eigenlijk niet toe.”

Steeds vaker worden sollicitanten gekozen op basis van hun technische skills en niet langer voor het feit dat ze vier à vijf jaar over een opleiding hebben gedaan. “Talent zoeken in het deelnemersveld van developer bootcamps was een enorm succesvolle strategie voor ons,” vertelt Ladah aan FastCompany.

“Technische ‘know-how’ is belangrijker geworden dan een rijkelijk gevulde CV”
 

Op IT-vlak doet het behalen van bepaalde prestigieuze diploma’s er steeds minder toe. Via het internet kan iedereen leren coderen en zijn ze zo in staat om geweldige dingen te doen, gewoon door zichzelf de juiste skills aan te leren. Met deze technische achtergrond als bagage is het voor techbedrijven een koud kunstje om ze op in ‘no-time’ op te leiden. Technische ‘know-how’ is dus belangrijker geworden dan een rijkelijk gevulde CV.

“We zijn vooral op zoek naar mensen die een échte passie hebben voor technologie,” legt Ladah uit. “Tien tot vijftien procent van IBM’s nieuwe werkkrachten beschikken niet langer over een traditioneel universiteitsdiploma”.

Diversiteit boosten slechts een coverstory?

Het is een feit dat we op een skills-gap afstevenen op de arbeidsmarkt. Het aanbod IT-jobs is gigantisch veel groter dan het talent op de markt. In de VS alleen al zal er tegen 2020 een tekort zijn van één miljoen programmeurs. IBM’s ‘new-collar’ programma is dus geen acuut geval van altruïsme.

Wat blijkt: technologiebedrijven hebben mensen met specifieke skills gewoonweg broodnodig. Met of zonder diploma. Het lijkt dus erg waarschijnlijk dat meer en meer bedrijven IBM's voorbeeld zullen volgen.

bron: Fast Company