31 maart is het World Backup Day, een dag in het leven geroepen om ons allemaal te wijzen op het belang van een back-up. En hoewel je hopelijk geen 365 dagen gewacht hebt sinds je laatste backup, geeft Seagate Technology, wereldleider op het gebied van data-opslag, graag enkele tips die je back-upstrategie kunnen stroomlijnen, zodat je nooit (meer) data kwijtraakt.
Wie herinnert zich nog de tijd waarin er enkel op feesten en op vakantie foto’s en video’s werden gemaakt? Dankzij de smartphone is dat - gelukkig - verleden tijd, maar dat betekent ook dat het belang van #WorldBackupDay alleen maar is toegenomen. Want hoewel er massaal veel foto’s en filmpjes gemaakt worden, vergeten we nogal eens te back-uppen.
Er zijn verschillende manieren om regelmatig op een gemakkelijke, efficiënte manier je foto’s, video’s en documenten te back-uppen. Seagate geeft vijf cruciale tips:
1. Kies het juiste back-upsysteem
Welke externe harde schijf het meest geschikt is voor jou hangt af van hoeveel je erop kwijt wil, op wat voor computer je werkt en nog een aantal andere factoren. Zoals:
- Capaciteit: externe harde schijven heb je van 1 TB tot 10 TB. Op een schijf van 1 TB kan je meer dan 30.000 foto’s van 3 MB opslaan. Voor veel mensen zal een Seagate Backup Plus Slim van 1 TB dus al voldoende zijn.
- Compatibiliteit: niet elke externe harde schijf past op elke computer. Werk je op Mac of op Windows? Heeft je computer een USB 3.0 of een USB-C poort? Belangrijk om rekening mee te houden bij je keuze.
- Snelheid: als je regelmatig een back-up wil maken van grote bestanden (zoals video’s) of werk je met een Mac, kies je best voor een snellere schijf met Thunderbolt.
- Mobiliteit: ben je van plan om je schijf regelmatig mee te nemen? Dan koop je best een compacte mobiele schijf. Een desktopschijf is eerder ontworpen om te blijven liggen. Bovendien heeft een desktopschijf een stroomadaptor nodig om te werken.
- Hub-functionaliteit: heeft je laptop weinig poorten? Kies dan voor een schijf met geïntegreerde usb-hub en/of kaartlezer om meteen ook een backup te maken van je mobiele toestellen of geheugenkaartjes.
2. Bewaar je bestanden op meerdere plaatsen
Op drie verschillende plaatsen, meer bepaald. Dat klinkt overdreven, maar is het eigenlijk niet. Je foto’s enkel op je smartphone bijhouden is sowieso een slecht idee. Een kopie maken op je laptop is al een begin, maar ook die kan falen of gestolen worden. Dus maak je best nog een derde kopie, op een externe harde schijf of in de cloud.
Of stel dat je volledige thesis op je computer staat. Om zeker te zijn, maak je een back-up op een externe harde schijf. Maar dan maak je best nog een tweede kopie, in de cloud of op een harde schijf die je op een andere locatie bewaart. Zo ben je echt 100 procent zeker dat je nooit iets kwijtraakt.
3. Plan je back-ups
Aan hoeveel bestanden werk je gemiddeld per dag? Of per week? En hoeveel foto’s of video’s maak je elke maand? Van al die dingen maak je best regelmatig een back-up. Dat kan je handmatig doen, maar dat kan je ook automatiseren.
4. Koppel je back-up los van je computer
Als je back-up gedaan is, koppel je externe harde schijf dan los van je computer. Stel dat je computer besmet raakt met een virus, dan ben je tenminste al zeker dat je gegevens op je schijf veilig zijn. En als er ingebroken wordt en ze nemen je laptop mee, dan heb je tenminste nog ergens een back-up liggen.
5. Start nu!
Last but not least: stel je back-up niet uit, start vandaag. Het is te eenvoudig en tegelijk te belangrijk om het niet te doen. En vergeet je bestanden op je smartphone niet!
Vergeet je geen back-up te maken?