Een 100% cashloze samenleving binnen dit en vijf jaar? Ik ben ervan overtuigd. De COVID-19-pandemie toonde aan dat we klaar zijn om het proces te versnellen en om dit in een veel korter tijdsbestek te realiseren dan alle experts ooit hadden durven denken. Sterker nog, we zijn er al. We beseffen het alleen nog niet. Tegenwoordig is geld opnemen niet langer een dagelijkse gewoonte, maar een hele vervelende klus. Binnenkort zal onze telefoon de geldautomaten vervangen, net zoals Netflix de plaats van onze oude dvd-verzameling heeft ingenomen.
Belgen verkiezen contactloos betalen
Een volledig cashloze samenleving lijkt misschien eerder thuis te horen in een sciencefictionfilm. Nu echter een heel groot deel van de bevolking snel overstapt op digitale betalingen om niet met cashgeld in contact te komen - dat als minder hygiënisch wordt beschouwd - is het idee van een cashloze samenleving intussen zowat realiteit. Volgens een studie van N26 geeft 66% van de Belgen nu al de voorkeur aan contactloos betalen. Dus waarom niet gaan voor de volle 100%?
Tijdens de coronacrisis is het aantal transacties bij geldautomaten het sterkste afgenomen, en wel met 46%. Betalen met de kaart kende met 60% de grootste stijging. Zelfs nu de lockdown achter ons ligt, blijft het aantal transacties aan geldautomaten nog steeds 25% lager dan voor het uitbreken van de crisis.
Dit is niet alleen een kwestie van leeftijd. Zelfs 45-plussers geven de voorkeur aan cashloze betalingen. Bij oudere generaties ligt het aantal transacties aan geldautomaten nog 10% lager dan voor de crisis. Het aantal betalingen is met slechts 2% gedaald, terwijl betalingen voor onlineaankopen met 10% zijn toegenomen.
Beter gewapend tegen misdaad en corruptie
Je voelt dat er iets aan het veranderen is. Hoe zou een wereld zonder cash eruit zien? Vergeet de tijd dat je je moest haasten om een geldautomaat te vinden omdat de winkel enkel cashbetalingen aanvaardt. Of dat je 20 of 50 euro moest opnemen om een aankoop van 6 euro te betalen. Die tijd is voorgoed voorbij.
Je zal nooit meer geld hoeven te wisselen in het buitenland of een grote som cashgeld hoeven mee te nemen. Je bespaart ook geld, want banken zouden niet langer kosten kunnen aanrekenen voor geldopnames in het buitenland. Je zal dit allemaal gewoon met een kaart kunnen doen en in de toekomst zal betalen met je smartphone de kredietkaarten zelfs geleidelijk aan vervangen.
Een cashloze wereld zal ook beter gewapend zijn tegen misdaad en corruptie. Geld kan niet langer van eigenaar wisselen zonder een spoor na te laten, waardoor er helemaal geen illegale transacties meer kunnen plaatsvinden. Diefstallen om loketten of kassa's leeg te roven hebben geen zin meer omdat er niet langer cash geld is. Aangezien banken investeren in de hoogste normen op het gebied van cyberveiligheid en gegevensbescherming, zullen er ook geen gewapende overvallen meer plaatsvinden. Kortom, de wereld wordt een veiligere plek.
Online bankieren de norm
Stuk voor stuk zijn het enorme voordelen van een volledig cashloze samenleving. Er is echter nog meer. We zullen ons ook minder zorgen over onze financiën hoeven te maken. Technologie zal ons leven optimaliseren en eenvoudiger maken. N26 daagt de sector uit en helpt klanten om hun geld te beheren op een manier die op hun behoeften, hun levensstijl en hun doelstellingen is afgestemd.
Je hoeft niet langer aan te schuiven bij je plaatselijke bankkantoor. Naarmate we meer vertrouwd raken met online- en digitaal bankieren, sluiten meer kantoren hun deuren. In onze moderne leefwereld past het immers niet langer dat we onze dagplanning moeten laten bepalen door een bezoek aan de bank. Het is slechts een kwestie van tijd voor online bankieren de norm wordt en ons een hoop kostbare tijd bespaart.
Ook goede doelen winnen erbij
Last but not least, zal het ook voor allerhande goede doelen een enorm verschil uitmaken. In een volledig cashloze samenleving mogen we ervan uitgaan dat we bewuster en vrijgeviger aan een goed doel zullen schenken.
Het zal ook veel eenvoudiger zijn om over grenzen heen te schenken, waardoor we regelmatiger gaan doneren en schenken een routine wordt. Dit vergroot de mogelijkheden en stelt ons in staat om goede doelen te steunen die ons echt nauw aan het hart liggen, en dit op een veiligere manier, om het even waar ter wereld.
Nostalgische herinneringen
Eenmaal onze samenleving cashloos zal zijn, zullen we nostalgisch aan geld terugdenken wanneer we bijvoorbeeld in een museum oude munten en biljetten zien. Ooit schreven mensen cheques uit om betalingen te doen. Herinner jij je nog wanneer je voor het laatst een chequeboekje zag? De meeste millennials hebben er zelfs nog nooit over horen praten, of kennen cheques enkel uit oude films.
Vandaag mist niemand echter nog dit betaalmiddel en dat zal in de nabije toekomst ook het geval zijn met biljetten en munten. Een cashloze wereld lijkt niet echt meer een sciencefictionscenario te zijn. Het wordt onze manier om binnenkort 'lang en succesvol te leven'.