Thuiswerken, telewerken, flexibel werken… Met een laptop en internet kunnen velen onder ons in deze periode van coronavirus gelukkig thuis doorwerken. Maar hoe kan je een gezonde werkplek permanent doortrekken naar de living?
Gezond werken
Je kent het wellicht: de fruitmand die elke maandag op kantoor wordt geleverd, de gezonde snacks in de snoepautomaat, of de frisdranken die worden vervangen door water. Gezondheid krijgt een steeds belangrijkere plaats in de bedrijfscultuur, met een positief effect op de werkvloer. Totdat het coronavirus roet in het eten gooit en telewerken de norm wordt. Hoe kan je – nu de sociale steun van de collega’s wegvalt – ook thuis die gezonde filosofie aanhouden?
Gezondheid is zoveel meer dan alleen fysiek. Gezondheid hangt echter ook af van sociale, mentale én financiële aspecten. De onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt, kan wegen op de mentale gezondheid: we zitten plots geïsoleerd en missen de informele babbel met collega’s aan de koffiemachine of de waterkoeler. Met de volgende tips kan je thuis ook ‘gezond werken’.
Een clean desk is goed voor mentale rust
Op kantoor is jouw werkgever verantwoordelijk voor een zo aangenaam mogelijke werkplek. Thuis creëer je die zelf, en dat doe je zo:
Zorg voor een apart bureau, liefst volledig afgescheiden. Dan kan je deze afsluiten voor telefoongesprekken of online (team)meetings.
Zorg voor voldoende licht en ook voor zo min mogelijk afleiding: een clean desk is nog steeds de beste oplossing om geconcentreerd te blijven. Het geeft mentale rust.
Als je ongestoord wil focussen op een dossier, is afzonderen de boodschap. En vraag de huisgenoten om jou te beschouwen als ‘afwezig’ tussen bepaalde uren. Op het einde van jouw werkdag trek je die deur ook gewoon achter je dicht.
Een streepje muziek, en nog beter: een streepje groen. Het doet deugd voor de mentale gezondheid. Planten zorgen voor zuurstof én ze verbeteren jouw concentratie.
Like to move it
Thuis werken neemt de wandeling van het treinstation of de bedrijfsparking naar kantoor weg. Om nog maar te zwijgen van de afstanden tussen de kamers in jouw woning. Toch is bewegen noodzakelijk.
Sta daarom regelmatig recht, doe enkele yoga-oefeningen. Gebruik bijvoorbeeld een app die jou triggert om te bewegen. Zo voorkom je lage rugpijn of stijve benen. Het voordeel van thuiswerken is dat je sneller eens buiten kan om even een frisse neus te halen.
Eerst water, de rest komt later
We vergeten het overal, maar thuis nog het vaakst: voldoende water drinken. Het is zo belangrijk voor jouw fysieke fitheid: het verhelpt allerlei kwaaltjes zoals hoofdpijn, vermoeidheid of een wazig gevoel. Water zien doet drinken, is een wetenschappelijk feit. Neem daarom liefst een doorzichtige drinkbeker mee naar je bureau. Telkens wanneer die leeg is, sta je op om bij te vullen. Dat kan je, net als de app om te bewegen, ook voor drinken toepassen.
Of heb je al gehoord van de slimme drinkbeker, die jou via een geluidje aangeeft wanneer je enkele slokken water moet drinken? Voor wie structureel te weinig drinkt, biedt deze smart cup dé oplossing. Water kan naast gezond ook écht lekker zijn. Pimp jouw dorstlesser met fruitige en gezonde smaken. Zo motiveer je zowel jezelf als jouw omgeving om meer te drinken.
Kies voor het milieu!
De overheid roept op om thuis te blijven en enkel de essentiële verplaatsingen te doen. Onze ecologische voetafdruk verkleint aanzienlijk, maar het kan nóg beter. Want de PET-flessen stapelen zich nu sneller op in de PMD zak. Zeker in deze periode wordt ook water volop ingeslagen. Misschien is dit het uitgelezen moment om eindelijk de overstap te maken naar duurzamer drinkwater?
Je hebt verschillende bronnen, zoals een toestel op de waterleiding om kraantjeswater te drinken, of een design waterkoeler met grote herbruikbare waterbidons. Geen schaarste meer in de supermarkt en voor jou ook minder sleurwerk! En met een wandeling naar de lokale fruit- en groenteboer vink je niet enkel jouw dagelijkse portie beweging af, maar steun je ook de lokale handelaars.
Klein maar fijn
We zijn vaak écht gemotiveerd om tips toe te passen voor verbetering. En we houden het wel een week vol, misschien zelfs twee. Toch is er een gemakkelijke manier om ons gedrag positief en permanent te stimuleren. Met kleine, ludieke steuntjes die onze keuzevrijheid behouden. In het Engels heet het ‘nudging’, een simpele en leuke manier om de goeie keuze te maken.
Gebruik een app om op tijd en stond eens de benen te strekken, schrijf handgeschreven quotes doorheen de hele woning, en zeker bij de snoepkast (bijvoorbeeld: ‘Hey, zin in een fruitje?’), verstop frisdrank en zet het water op ooghoogte. Daag gezinsleden uit voor een opdracht, of neem een virtuele pauze met jouw vrienden.
Telewerken betekent ook een iets flexibelere werkdag. Zelfs al ben je alleen, zorg dan voor een virtuele motivator: samen uit, samen thuis. Het geweten op een subtiele manier stimuleren, dat is de boodschap!