Op 5 december vindt Rode Neuzen Dag Plaats, een actie die georganiseerd wordt door VTM, QMusic en Belfius. De bedoeling: zoveel mogelijk geld inzamelen om jongeren met psychische problemen te helpen. Met succes, want heel wat bedrijven zijn aan boord van dit mooie initiatief. Een mooie en krachtige boodschap, denk ik zo. En eerlijk gezegd is Rode Neuzen Dag ook een krachtige marketingstrategie.
Dergelijke campagnes kunnen een geweldige ROI opleveren. Meer nog: de kans is groot dat ze andere marketing efforts overtreffen. Een +1 voor product placement, al kruipt er plots zodanig veel tijd in de feitelijke 'goeddoennerij', dat de marketingkant naar de achtergrond schuift. En dan rijst de vraag: zijn we actief bezig met het goede doel? Of zijn we actief business aan het genereren?
Best of both worlds
Volgens Hamilton Brown, Managing Director bij Taco Bell Foundation, zal je merk enkel overleven als je beide combineert. Dus met de focus op zowel het goede doel als business. Met zijn non-profit organisatie pompte hij al 75 miljoen dollar in tieners die hun potentieel willen benutten en bereiken."Onze klanten zijn tieners, onze medewerkers zijn tieners. Dus houdt het voor ons gewoon steek om er een streefdoel van te maken deze mensen te helpen."
"Vandaag de dag hechten consumenten ook veel meer belang aan de impact die je creëert dan aan wat je verkoopt," zegt hij. Om goed business te doen in onze huidige omgeving, moet je naar iets op zoek gaan dat authentiek is en beantwoordt aan je bedrijfsdoelen. Anders degradeert je bedrijf naar een puur transactioneel merk.
Zo pak jij het aan
Wil je geld geven aan het goede doel en je business daarmee op in de kijker zetten? Dan is een doordachte aanpak cruciaal.
1. Eerst en vooral: bepaal of er potentieel is voor jouw business
Hoe dan ook is het gemakkelijker om geld te geven aan 'zichtbare' initiatieven - initiatieven die toegankelijk zijn voor het publiek via media-aandacht. Die aandacht is dikwijls gratis, bijvoorbeeld vanwege Facebook-bereik of een documentaire. Kijk maar naar 11 jaar geleden, toen de Tsunami-steunacties op Tweede Kerstdag een enorm mediabereik genereerden. Dat in tegenstelling tot het Rode Kruis, dat aandacht vroeg voor het bouwen van huizen voor zieke kinderen.
Je wilt toch een initiatief lanceren om net awareness op te wekken rond een bepaald thema? Werp dan even een kritische blik op a) de middelen waarover je beschikt, en b) het potentieel van de actie. Zijn deze twee niet bepaald veelbelovend? Ga dan partnerships aan - samen sta je sowieso sterker, en kun je een maximale reach nastreven. Bij Rode Neuzen Dag bijvoorbeeld, georganiseerd door Belfius, Q-Music en VTM, zitten 2 van de organisatoren in de mediasector, en dan nog wel onder dezelfde groep (Q-Music en VTM behoren tot Medialaan). Als mediabedrijf heb je uiteraard sowieso een groot bereik.
2. Ga na of het initiatief werkelijk past bij jouw bedrijf
Je komt een pak minder geloofwaardig over als je een doel steunt dat niet past bij je bedrijfscultuur. Om even terug te komen op het voorbeeld van Rode Neuzen Dag: Belfius steunt het concept, wat perfect aansluit bij haar bedrijfsvisie. Zo werkt de grootbank actief aan het versterken van partnerships via allerlei initiatieven. Ook roept ze al haar stakeholders op om een steentje bij te dragen. Denk maar aan Belfius For Life, waarbij niet minder dan 750 medewerkers zich aanmeldden om het event in goede banen te leiden.
3. Vermijd oppervlakkige samenwerkingen, kies voor een strategisch partnerships
Als je jouw bedrijfsimago wilt versterken, moet je strategische samenwerkingen aangaan. Want ondernemingen en goede doelen die de krachten bundelen om handige problemen op te lossen? Die genieten beide van de geleverde inspanningen. Onlangs las ik een voorbeeld dat uit de praktijk werd gegrepen. Coca Cola en WWF sloegen de handen in elkaar om schoon water in 7 belangrijke locaties over de hele wereld te beschermen.
Niet zo onlogisch - Coca Cola heeft de grondstoffen nodig voor de productie van frisdranken, terwijl het WWF de natuur en haar grondstoffen beschermt. Het gemeenschappelijke belang: mooi en onvervuild water. De kennis van beide partijen is enorm waardevol. Niet alleen vanwege de link met de gedeelde missie (het ideologische), ook omwille van het commerciële luik.